Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Novartis, o Αγγελής, οι ευθύνες

Η Novartis, o Αγγελής, οι ευθύνες

Δόθηκε με αναιτιολόγητη Εισαγγελική Διάταξη το «καθεστώς ανωνυμίας» στους παραπάνω μάρτυρες (έγιναν δηλαδή «κουκουλοφόροι») κατά χονδροειδή παραβίαση του άρθρου 139 του ΚΠΔ.

«Υπάρχουν νόμοι για όλα τα αδικήματα , όμως και αδικήματα τα οποία αποσιωπώνται από άτομα με υψηλά αξιώματα» («Σαίξπηρ, Με το ίδιο μέτρο»).

Η σαιξπηρική τούτη αναφορά αγγίζει σίγουρα και την Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη , ιδίως μετά τις καταγγελίες του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή. Και βεβαίως μπορεί να έχει κανείς σφοδρές ενστάσεις για τη μεθοδολογία την οποία υιοθέτησε ο κ. Αγγελής.

Τι εννοώ; Ένας Εισαγγελέας δεν κοινοποιεί ποτέ τις καταγγελίες του απευθείας στον Τύπο . Επίσης, η υποβολή αίτησης εξαίρεσης που υπέβαλε ο κ. Αγγελής κατά δικαστικών λειτουργών με αναγνωρισμένο κύρος, όπως ο κ. Δασούλας,  στέλνει σίγουρα «λάθος μηνύματα»!

Από την άλλη πλευρά είναι επίσης απαραίτητο, να ελεγχθεί σοβαρά ο πυρήνας των καταγγελιών του κ. Αγγελή. Με άλλα λόγια ο Αντεισαγγελέας του ΑΠ με τις καταγγελίες του υποστηρίζει κατ’  ουσία, ότι η κ. Τουλουπάκη ήθελε να κάνει αθεμελίωτες και βιαστικές ποινικές διώξεις εναντίον των 10 πολιτικών προσώπων τα οποία ενεπλάκησαν στη «σκοτεινή» υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis (: διώξεις σκοπιμότητας).

Επομένως θα πρέπει να ελεγχθεί, εάν η  Εισαγγελέας Διαφθοράς διέπραξε το έγκλημα της κατάχρησης εξουσίας ( άρθρο 239 του ΠΚ) κατά τον χειρισμό της ανωτέρω υπόθεσης. Και στο σημείο τούτο θα άξιζε να θυμηθούμε σύντομα ποια ήταν τα τεράστια θεσμικά ατοπήματα της κ. Τουλουπάκη:

1. Έστειλε στη Βουλή  μια δικογραφία (:τη δικογραφία της Novartis) στηριγμένη αποκλειστικά στις «δικονομικά ανυπόστατες» καταθέσεις τριών ανωνύμων μαρτύρων. Και ήταν δικονομικά ανυπόστατες ,γιατί οι τρείς «σκοτεινοί» μάρτυρες εξέφραζαν απλώς τις προσωπικές τους αξιολογήσεις ! Του τύπου «πιστεύω ότι ο Αβραμόπουλος έχει δωροδοκηθεί». Κάτι τέτοιο όμως απαγορεύεται παντελώς από τα άρθρα 223,224 και 225 του ΚΠΔ!

2. Χορηγήθηκε  στα ανωτέρω πρόσωπα – εντελώς ανώμαλα- το καθεστώς του «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος»  (whistleblower). Και λέω εντελώς ανώμαλα, γιατί δεν είχε δοθεί έγκαιρα η απαιτούμενη έγκριση του αρμόδιου για τη Διαφθορά Αντιεισαγγελέα του ΑΠ κ. Παπαγεωργίου (45Β  του ΚΠΔ)!

3. Δόθηκε με αναιτιολόγητη Εισαγγελική Διάταξη το «καθεστώς ανωνυμίας» στους παραπάνω μάρτυρες (έγιναν δηλαδή «κουκουλοφόροι») κατά χονδροειδή παραβίαση του άρθρου 139 του ΚΠΔ.

Όλα αυτά τα φαινόμενα «ενδημούν» δυστυχώς μόνο στα πιο καταπιεστικά σταλινικά καθεστώτα! Πράγμα που ενισχύεται-αν αληθεύει- και από την κατάθεση του μάρτυρα Μανιαδάκη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πιέσθηκε από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς για να καταθέσει ότι οι Σαμαράς, Βενιζέλος κλπ δωροδοκήθηκαν από τη Novartis.

Το συμπέρασμα; Οι ενδεχόμενες (ποινικές) ευθύνες της κ. Τουλουπάκη πρέπει να  διερευνηθούν άμεσα, για να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες -και ενόψει των εκλογών της 7 Ιουλίου- εάν η υπόθεση Novartis χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων της απερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι Καθηγητής  της  Νομικής  Σχολής στο ΑΠΘ (kalfelis@law.auth.gr)

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024