Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
5 πράγματα που δεν ξέρατε για το Le Smoking Suit

5 πράγματα που δεν ξέρατε για το Le Smoking Suit

Το θρυλικό ρούχο που σχεδίασε ο Ιβ Σεν Λορέν ξεδιπλώνει τον μύθο του

Το 1966, σε μια εποχή που η αντίληψη για τις γυναίκες που φορούσαν παντελόνια ήταν ακατάλληλη , ο σχεδιαστής Ιβ Σεν Λορέν εισήγαγε τον κόσμο στο «Le Smoking», ένα κοστούμι σμόκιν που γρήγορα έγινε η επιτομή του σεξαπίλ και της γυναικείας χειραφέτησης .

Αν και σήμερα θεωρούμε αυτήν την εικονική εμφάνιση ως μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση για το LBD, σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα δυναμικό λουκ.

Το Le Smoking δημιούργησε μια αλλαγή στη στάση των ανθρώπων απέναντι στη διαφοροποίηση των δύο φύλων στη μόδα – κάτι που οι Γκρέτα Γάρμπο και η Μάρλεν Ντίτριχ είχαν υπαινίξει στη δεκαετία του 1930 όταν φόρεσαν ένα κοστούμι με ψηλά τακούνια. Το σμόκιν, ωστόσο, έφερε μια αίσθηση εξουσίας στις γυναίκες κάτι που ακόμα παραμείνει διαχρονικό. Ο Λορέν δήλωσε: «Για μια γυναίκα, το Le Smoking είναι ένα απαραίτητο ένδυμα με το οποίο θα είναι πάντα κομψή, γιατί είναι θέμα στυλ, όχι μόδας. Οι μόδες έρχονται και πάνε, αλλά το στιλ είναι αιώνιο. »

Το κοστούμι είναι μια πολιτική δήλωση για τις γυναίκες και κρύβει μυστικά που κανείς δεν γνωρίζει έως και σήμερα! Το Le Smoking του οίκου Yves Saint Laurent είναι μία από τις πιο ανθεκτικές και ισχυρές δημιουργίες μόδας του περασμένου αιώνα και στον 21ο αιώνα συνεχίζει να εμπνέει.

Ο Χέλμουτ Νιούτον δημιούργησε πρώτος την τεράστια φήμη του

Και ενώ μπορεί ο μύθος του να οφείλεται στις κυρίες που τόλμησαν να το φορέσουν, ήταν αναμφισβήτητα ο φωτογράφος Χέλμουτ Νιούτον εκείνος που έκανε το Le Smoking εικονικό. Με την εξαιρετική του ικανότητα να αιχμαλωτίζει τον ερωτισμό σε κάθε λήψη με μια ισχυρή σεξουαλικότητα φτάνοντας την σε νέα ύψη, όταν το όραμα του παντρεύτηκε με το αινιγματικό λουκ του σμόκιν YSL έμελλε η παραπάνω λήψη να είναι η πιο χαρακτηριστική ολόκληρης της καριέρας του.

Πίσω στο 1975, η ιστορία ήθελε μια ανδρόγυνη γυναίκα που στέκεται με θράσος σε ένα σκοτεινό παριζιάνικο σοκάκι. Τα μαλλιά ήταν τραβηγμένα πίσω, μια λευκή cravat ήταν ριγμένη στο λαιμό της και ένα τσιγάρο στα χείλη της. Ήταν στατική πάνω στα πανύψηλα μαύρα stilletos της, οι ώμοι ήταν βαριοί και ο θώρακας της στιβαρός εκείνη την στιγμή γραφόταν ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία της μόδας.

Το κοστούμι φτιάχνεται 30 χρόνια από το ίδιο ύφασμα 

Κάθε χρόνο ο οίκος σχεδιάζει μια διαφορετική ερμηνεία του κοστουμιού, αλλά πάντα με ένα συγκεκριμένο ύφασμα. Ο  οίκος Saint Laurent έχει μεγάλο σεβασμό προς τις γυναίκες, όπως και ο ίδιος ο Ιβ, χωρίς εκείνες δεν υπήρχε καν. Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, ένα μοντέλο δοκιμάζει το κοστούμι και προσπαθεί να δείξει πώς λειτουργεί το ένδυμα σε δράση. Το κοστούμι πρέπει να δουλεύει με το σώμα, επιτρέποντας την ελευθερία κινήσεων, αλλιώς μεταβάλλεται μέχρις ότου το καταφέρει!

Απαγορευόταν στις κυρίες να το φορούν στα εστιατόρια

Λίγα ήταν εκείνα τα εστιατόρια ή ξενοδοχεία που επέτρεψαν στους καλεσμένους να το φορούν μέσα. Η διάσημη σοσιαλιτέ της Νέας Υόρκης και φανατική ισόβια πελάτισσα του Σεν Λορέν, Ναν Κέμπνερ,  είχε εκδιωχθεί από το Le Côte Basque στη Νέα Υόρκη ενώ φορούσε το YSL σμόκιν.

Ωστόσο, η ήττα δεν ταίριαζε στην Κέμπνερ και οι αντιρρήσεις λειτουργούσαν σαν αφροδισιακό στο χαρακτήρα της. Έτσι επέστρεψε δριμύτερη στην σάλα του εστιατορίου που την έδιωξε και με το χαρακτηριστικά προκλητικό ύφος της που ταιριάζει άψογα με το κοστούμι, αφαίρεσε το παντελόνι και κράτησε μόνο το σακάκι σαν ένα μίνι φόρεμα μπροστά στους πελάτες. Ο διευθυντής αργότερα επέμεινε πως τα επίσημα παντελόνια ήταν τόσο ακατάλληλα στον χώρο του εστιατορίου όσο ένα μαγιό!

Οι κριτικοί μόδας δεν ήταν ένθερμοι

Αρχικά, οι συντάκτες και οι αγοραστές δεν αντέδρασαν καλά στη συλλογή του Σεν Λορέν. Η κριτικός της New York Times, Γκλόρια Έμερσον, περιέγραψε τη συλλογή του ως «άμορφη» και «ξεπερασμένη» και δήλωσε ότι ο σχεδιαστής δούλεψα είναι πολύ σκληρά για να πείσει τον κόσμο ότι είναι κοντά στην νέα γενιά και εποχή.

Η πρώτη πελάτισσα που το παρήγγειλε ήταν η Κατρίν Ντενέβ

Το 1967 έκανε την πρώτη του εμφάνιση πάνω στο κορμί της Ντενέβ. Ίσως η καλύτερη εκπρόσωπος του κοστουμιού και η πιο αφοσιωμένη πελάτισσα του οίκου Saint Laurent ακόμα και σήμερα.

Sports in

Παναθηναϊκός: Επιστροφή στις προπονήσεις – Ατομικό Ιωαννίδης και Μπερνάρ

Επιστροφή στο γήπεδο για τον Παναθηναϊκό ενόψει της συνέχειας των πλέι οφ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024