Χωρίς συμφωνία κατέληξε η τηλεδιάσκεψη θεσμών- κυβέρνησης και τραπεζών για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη για την προστασία της α΄κατοικίας.

Αιτία για το αρνητικό αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις των στελεχών της ΕΚΤ ότι ορισμένες πτυχές του νέου σχεδίου στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση-τράπεζες αν δεν τροποποιηθούν θα επιφέρουν υψηλές ζημιές στις τράπεζες.

Το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα είναι αυστηρή και θα εξετάσει εξονυχιστικά το όποιο κυβερνητικό σχέδιο φάνηκε και στην αιτιολογημένη γνώμη της για το πρώτο σχέδιο που της παρουσίασε η Αθήνα, στο οποίο διαπίστωσε συγκεκριμένες αδυναμίες και κινδύνους για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με το ζήτημα να παραμένει κρίσιμο τόσο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup στις 11 Μαρτίου, αλλά και γιατί ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη έχει ουσιαστικά λήξει, οπότε η προστασία της α’ κατοικίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα, οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πραγματοποιήσουν νέες επαφές εντός του Σαββατοκύριακου.

Ωστόσο η δήλωση τραπεζικών στελεχών που μετείχαν στην αποψινή τηλεδιάσκεψη ότι «έχουμε δρόμο ακόμη» δεν είναι πολύ ενθαρρυντική.

Ο στόχος πάντως το θέμα να κλείσει το συντομότερο δυνατό παραμένει. Η κυβέρνηση επιθυμεί οι προσαρμογές να γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να εισαχθεί το τελικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή άμεσα εντός της εβδομάδας.

Οι τράπεζες πάντως, αναφέρει το Βήμα, ατύπως έχουν δεσμευθεί να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νέο καθεστώς, μέχρι την ενεργοποίηση του νέου πλαισίου.

Στην τηλεδιάσκεψη από ελληνικής πλευράς στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν αντιπροσωπεία και δικηγόροι όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων (Οικονομικών, Οικονομίας, Δικαιοσύνης) και εκπρόσωποι της Έλληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), με επικεφαλής τη γενική γραμματέα της Ένωσης Χαρίκλεια Απαλαγάκη και τον αρμόδιο για τα κόκκινα δάνεια Θεόδωρο Καλαντώνη.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών προβλέπει τα εξής:

Προστασία της κύριας κατοικίας από 1/3/2019 έχουν μόνο όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια σωρευτικά:

1) Το χρέος τους επί ενυπόθηκαν δανείων με εγγύηση την κύρια κατοικία, δεν ξεπερνά τις 130.000 ευρώ τη στιγμή της αίτησης
2) Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν ξεπερνά τις 250.000 ευρώ
3) Η προς ρύθμιση οφειλή βρισκόταν ήδη σε καθυστέρηση 3 μηνών στις 31/12/2018.
4) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά το 170% των ευλόγων δαπανών διαβίωσης του νοικοκυριού. Πρόκειται για ένα ποσό που κυμαίνεται από 13.906 έως 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη
5) Η αντικειμενική αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά το διπλάσιο της προ ρύθμιση οφειλής
6) Η αποτίμηση των επενδύσεων και το ύψος των καταθέσεων αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 50% της προς ρύθμιση οφειλής

Η ρύθμιση που προσφέρεται

Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια αυτά, ο οφειλέτης εκτός από την προστασία της κατοικίας του εξασφαλίζει και την ακόλουθη ρύθμιση:

Διάρκεια εξόφλησης έως 25 έτη, με περιορισμό τα 80 έτη στην ηλικία του δανειολήπτη στη λήξη της περιόδου εξόφλησης

Επιτόκιο: euribor 3 μηνών +2%

Διαγράφεται το υπερβάλλον του 120% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας

Θα λαμβάνει επιδότηση, η οποία θα διαμορφώνεται ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη. Το ποσό θα καταβάλλεται από το Δημόσιο απευθείας στην τράπεζα

Εάν ο δανειολήπτης καθυστερήσει την πληρωμή ενός ποσού ίσο με 3 μηνιαίες δόσεις, χάνει την προστασία και τη ρύθμιση.

Σημειώνεται πως ο οφειλέτης που θα κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί έχει δικαίωμα άρνησης στη ρύθμιση και προσφυγής στο δικαστήριο. Ωστόσο, μέχρι τη δίκη θα πρέπει να πληρώνει στην τράπεζα το 30% της παλαιάς του δόσης.

Αν δεν το κάνει χάνει την προστασία της κύριας κατοικίας του.