Για «σημαντικά» ρίσκα τα οποία ενέχει το σχέδιο της Ιταλίας για αύξηση των δαπανών προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρουσιάζοντας την ετήσια αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η έμφαση που επιθυμεί να δώσει η ιταλική κυβέρνηση σε ανάπτυξη και κοινωνία είναι ευπρόσδεκτη, ωστόσο εκτιμά ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μείωνε τους κινδύνους και θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αυξάνοντας την παραγωγικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει σταδιακή δημοσιονομική σταθεροποίηση για να ακολουθήσει σταθερά καθοδική πορεία το δημόσιο χρέος και να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης. Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, «η Ιταλία πρέπει να κατευνάσει οποιαδήποτε ανησυχία για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».

Το Ταμείο υποστηρίζει πως οποιαδήποτε βραχυχρόνιο όφελος από τη δημοσιονομική τόνωση ενδέχεται να αντισταθμιστεί από τον «σημαντικό κίνδυνο» μιας απότομης επιδείνωσης.

«Η εκδήλωση ακόμα και του πιο ήπιου δυσμενούς σοκ, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης ή η άνοδος των spread, θα αύξανε το χρέος, δημιουργώντας τον κίνδυνο να αναγκαστεί η Ιταλία να προχωρήσει σε μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή όταν η οικονομία θα αποδυναμώνεται» επισημαίνει το ΔΝΤ. «Αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει την επιβράδυνση σε ύφεση» προσθέτει.

Υπενθυμίζεται πως η ιταλική κυβέρνηση έχει προτείνει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, τριπλάσιο από το στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ προβλέπει υψηλότερο έλλειμμα για το 2019, στο 2,66% του ΑΕΠ, το οποίο θα εκτοξευτεί στο 2,8 με 2,9% το 2020-2021.

Σύμφωνα με το Reuters, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ συστήνουν στην Ιταλία να προχωρήσει σε μια σταδιακή μείωση των δαπανών όσο οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, στοχεύοντας σε ένα «μικρό συνολικά πλεόνασμα σε 4 με 5 χρόνια».