Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, εκφράζει ο Ρολφ Στράους, επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, σε συνέντευξή του στον «Πολίτη» της Κύπρου. Ο ίδιος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το θέμα των συντάξεων.

«Έχουμε θέσει τους καλύτερους δυνατούς όρους γι’ αυτό, με μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να βελτιωθεί η οικονομία αλλά και μέσω των μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα εξοικονομεί πολλά χρήματα. Με το μαξιλάρι ρευστότητας, η χώρα δεν χρειάζεται να βιαστεί να βγει στις αγορές. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ΟΔΔΗΧ κάνει το καλύτερο και τρέχει την κατάλληλη στρατηγική για να ξανακερδίσει πρόσβαση στις αγορές. Το μαξιλάρι μετρητών προσφέρει άνεση στους επενδυτές και δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προσφύγει στις αγορές, όταν είναι κατάλληλη στιγμή» δήλωσε.

Ο ίδιος ρωτήθηκε για το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι για τη στήριξη των τραπεζών. «Το μαξιλάρι στήθηκε για την κάλυψη πληρωμών χρέους του κράτους. Οποιαδήποτε άλλη χρήση πρέπει να συμφωνηθεί με τα κράτη-μέλη του ESM. Όπως είπα, δεν σχεδιάστηκε για κάτι παραπάνω από την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους. Είναι μια ασφάλεια, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά κεφάλαια για το Δημόσιο. Η χρήση για άλλους σκοπούς απαιτεί μια απόφαση από τα όργανα του ESM» ανέφερε.

O Ρολφ Στράους κλήθηκε να σχολιάσει και τη διαπραγμάτευση για τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, αλλά κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. «Η κατάσταση εξετάζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και, όπως ξέρετε, θα υπάρξει μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, όπου το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Εξίσου σημαντικό, η δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν αμφισβητείται από κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι που είναι επίσης θετικό. Υπάρχει όμως μια κατανόηση ότι προηγούμενες δεσμεύσεις υπό το πρόγραμμα του ESM πρέπει να γίνονται σεβαστές ή να συζητούνται με τους θεσμούς. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αυτή τη διαδικασία».