Κεφαλοχώρι σκαρφαλωμένο στον κατάφυτο ορεινό όγκο του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.040, η Βυτίνα αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά τουριστικά κέντρα της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Παραδοσιακοί ξενώνες και αρχοντικά, φροντισμένα τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες με ξεχωριστές γεύσεις, καταστήματα με τοπικές νοστιμιές και είδη λαϊκής τέχνης υποδέχονται και εξυπηρετούν τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη Βυτίνα, τόπο καταγωγής του διαπρεπούς ιστορικού Kωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου (1815-1891).

Η γύρω περιοχή είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με πάρκα για περιπάτους, τρεχούμενα νερά και θαυμάσιο κλίμα.

Το υπέροχο ελατοδάσος (κεφαλληνιακή ελάτη), οι συστάδες δρυών, πεύκων, κέδρων, σφενδάμνων και πρίνων, τα γραφικά μονοπάτια, οι πηγές, οι πετρόχτιστες βρύσες και τα γεφύρια του Μαινάλου συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Εντός της Βυτίνας βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη του χωριού, και των Αγίων Αποστόλων.

Λίγο μακρύτερα, στο φαράγγι του ποταμού Μυλάοντα, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το χωριό Νυμφασία, είναι χτισμένη η μονή της Κερνίτσας, από τις παλαιότερες της Αρκαδίας.

Στο καθολικό του μοναστικού συγκροτήματος (είναι αφιερωμένο στην Kοίμηση της Θεοτόκου) φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας, που θεωρείται θαυματουργή.

Το μοναστήρι της Κερνίτσας, κέντρο εφοδιασμού και καταφύγιο των αγωνιστών της Επανάστασης, υπέστη επανειλημμένες καταστροφές και πυρπολήσεις.

Εκκινώντας από τη μονή Κερνίτσας και ακολουθώντας μια ενδιαφέρουσα πεζοπορική διαδρομή, οι φυσιολάτρες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το ασκηταριό της Σφυρίδας, μέσα σε πυκνό ελατοδάσος.

Ανατολικά της Βυτίνας, στη θέση «Οροπέδιο Oστρακίνας», υποδέχονται τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, της ορειβασίας και της αναρρίχησης το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου και το ορειβατικό καταφύγιο «Πάνος Αλεξόπουλος», κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Μαινάλου (Προφήτης Ηλίας, υψόμετρο 1.981).

Όσοι πάλι επιθυμούν να απολαύσουν τις ομορφιές της φύσης και να επιδοθούν σε δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού ανακαλύπτουν στη Βυτίνα και το Μαίναλο αυτό που αποζητούν: ωραίες εικόνες και έντονες συγκινήσεις.