Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε ποια ταινία ακούστηκε για πρώτη φορά το «Πνεύμα και ηθική»

Σε ποια ταινία ακούστηκε για πρώτη φορά το «Πνεύμα και ηθική»

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Γεωργίας Βασιλειάδου

Μια από τις ατάκες που έχουν μείνει στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου ανήκει στον αξεπέραστο Βασίλη Αυλωνίτη.

Το «Πνεύμα και ηθική» μπορεί να καθιερώθηκε σε πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής αλλά στην πρώτη του εφαρμογή αφορούσε αποκλειστικά τον σύλλογο που είχε ιδρύσει ο Ζάχος προκείμενου να κληρονομήσει έναν πλούσιο συγγενή του.

Όλα αυτά στην ταινία «Η ωραία των Αθηνών» του Νίκου Τσιφόρου που βγήκε στις αίθουσες στις 13 Μαρτίου 1954 και έκοψε στην πρώτη της προβολή 80.420 εισιτήρια.

Στην ταινία ο Ζάχος Μαρκάς, πρόεδρος του συλλόγου «Πνεύμα και Ηθική», μαθαίνει από τον συμβολαιογράφο του ότι κληρονομεί ένα μεγάλο ποσό από τον μακαρίτη θείο του, με τον όρο να παντρευτεί την Αριστέα, τη μεσόκοπη δεσποινίδα που τον φρόντιζε μέχρι τα τελευταία του.

Όταν όμως ο Ζάχος ανακαλύπτει ότι η Αριστέα είναι μια πανάσχημη και αγράμματη γεροντοκόρη, σκαρφίζεται να την παντρέψει με έναν από τους νοικάρηδές του. Αυτοί όμως είναι ερωτευμένοι με δύο κορίτσια και στήνουν παγίδα στον Ζάχο, ο οποίος αναγκάζεται να παντρευτεί την Αριστέα, για να μην εκτεθεί στα αυστηρά μέλη του σωματείου του.

Με αυτή την ταινία ξεκινάει η μεγάλη μεταπολεμική καριέρα της Γεωργίας Βασιλειάδου. Ύστερα από τη Σμαρούλα Γιούλη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τον Μίμη Φωτόπουλο, η Βασιλειάδου γίνεται το τέταρτο πιο αγαπητό πρόσωπο του Ελληνικού Σινεμά, πριν ξεκινήσει η περίοδος λατρείας των νεαρών και λαμπερών σταρ προς το τέλος της δεκαετίας του ’50.

Η Σπεράτζα Βρανά τραγουδάει «Αυτό το Μάμπο, το Μπραζιλιέρο» και «Βαλίτσα» – τραγούδια τα οποία στη συνέχεια ηχογραφήθηκαν και έγιναν μεγάλες επιτυχίες απο την Μάγια Μελάγια.

Ο τίτλος «Η Ωραία των Αθηνών» προήλθε από τα καλλιστεία που είχαν διοργανωθεί εκείνη την χρονιά για πρώτη φορά απο τον δημοσιογράφο Αχιλλέα Μαμάκη.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024