Στην αναστολή της συμμετοχής και όχι στην αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προχωρά η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου.

Τα στελέχη του κλιμακίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας ενημέρωσαν χθες Τετάρτη τον πρόεδρο του ΕΕΣ, Νικόλαο Οικονομόπουλο, και τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) του ΕΕΣ, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης των δύο μερών, στην Αθήνα, για τη σχετική απόφασή τους.

Αιτία για την αναστολή συμμετοχής του ΕΕΣ από τη Διεθνή Ομοσπονδία είναι το γεγονός ότι η διοίκηση της οργάνωσης έχει παραβιάσει όλες τις εθνικές και διεθνείς συμφωνίες, με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμο το νέο καταστατικό του ΕΕΣ, να μην έχει ενταχθεί ικανός αριθμός νέων μελών στην οργάνωση και να μην είναι σε θέση ο ΕΕΣ να πραγματοποιήσει μέσα στον τρέχοντα Οκτώβριο νέα Γενική Συνέλευση.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΕΣ κατά την οποία δεν θα έχει πλέον δικαίωμα ψήφου στα όργανα της Διεθνούς Ομοσπονδίας και θα ανασταλούν όλα τα εν εξελίξει προγράμματα της οργάνωσης στην Ελλάδα.

«Οσμή» οικονομικού σκανδάλου

Κι ενώ τα αίτια της αναστολής συμμετοχής του ΕΕΣ στη Διεθνή Ομοσπονδία προβάλλονται ως διοικητικές ολιγωρίες, δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τον ΕΕΣ να έχει τεθεί στο στόχαστρο έρευνας και για τα πεπραγμένα του ως προς την οικονομική διαχείριση κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, την ώρα που το υφιστάμενο προσωπικό του ΕΕΣ απλήρωτο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι γίνονται προσλήψεις στο Γραφείο Τύπου, με στόχο υποτίθεται την προβολή του έργου του στα ΜΜΕ, αλλά και οι συχνές περιοδείες ανά την Ελλάδα μελών του ΔΣ με χρήση οδηγών και λοιπού προσωπικού με πρόσχημα την ενημέρωση τοπικών παραρτημάτων του.

Μπασκόζος: Ευθύνη της διοίκησης του ΕΕΣ η σημερινή κατάσταση

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, σχολιάζοντας τη δυσμενή εξέλιξη της αναστολής συμμετοχής του ΕΣΣ στη Διεθνή Ομοσπονδία, με δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μην αποπεμφθεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός την προηγούμενη περίοδο και μάλιστα με δική μας πρωτοβουλία η διοίκηση Αλεξανδρή είναι αυτή που έκανε αδιάβλητες εκλογές. Είναι το μόνο κριτήριο που μπορέσαμε να εκπληρώσουμε σε αυτά που θέτει η επιτροπή διαμεσολάβησης της διεθνούς ομοσπονδίας. Τα υπόλοιπα, δηλαδή να αλλάξει το καταστατικό, να εγγραφούν μέλη και να γίνουν εκλογές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου είναι ευθύνη της παρούσας διοίκησης, η οποία οφείλει να υλοποιήσει τη συμφωνία που έχει με την κυβέρνηση και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Τίποτα άλλο δεν έχω εγώ να πω, είναι δική τους ευθύνη».

Ενώ σε ερώτηση για το εάν ο χρόνος επαρκεί ο κ. Μπασκόζος απάντησε «εάν δείξουν καλή διάθεση ναι».

Προειδοποιητικά «καμπανάκια» εδώ και καιρό

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, οι διοικητικές «αρρυθμίες» στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό έχουν εδώ και καιρό επισημανθεί από επιφανείς προσωπικότητες του χώρου της Υγείας.

Συγκεκριμένα, σε επιστολές που έχει αποστείλει ο Δημήτρης Λινός M.D. Ph.D. καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, και έχει στη διάθεσή του το in.gr, επισημαίνει εδώ και μήνες το πρόβλημα της μη τήρησης των δεσμεύσεων του ΕΕΣ προς τις εσωτερικές και διεθνείς αρχές.

Σε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΣΣ με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2018, ο κ. Λινός μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Κύριε Πρόεδρε,
Στην Ημερήσια Διάταξη για τη δεύτερη Συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με έκπληξή μου βλέπω ότι απουσιάζουν πάλι τα ουσιαστικά θέματα για τα οποία δεσμευτήκαμε στο εσωτερικό και το εξωτερικό τα οποία να θυμίσω είναι:
1. Η αλλαγή του Καταστατικού του ΕΕΣ ώστε να εισέλθουν περισσότερα μέλη, 2. Η προκήρυξη καταστατικής ΓΣ τον Σεπτέμβριο 2018 και εκλογών τον Οκτώβριο 2018
Να θυμίσω ότι αν δεν προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των σοβαρών θεμάτων και η δική μας αξιοπιστία και εκείνη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα πληγεί ανεπανόρθωτα.
Να θυμίσω επίσης ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου η έξωσή μας από τη Διεθνή Οικογένεια του Ερυθρού Σταυρού και η αφαίρεση του τίτλου και του σήματος πρέπει αυτή τη φορά να θεωρείται βέβαιη. Με το να αγνοούμε προκλητικά τις πιο πάνω αλήθειες και να συνεχίζουμε business as usual νομίζω ότι δεν κερδίζουμε τίποτα.
Προτείνω λοιπόν στην Ημερήσια Διάταξη να προταθεί η συζήτηση των πιο πάνω θεμάτων.
Στο δεύτερο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης για την ενίσχυση του Γραφείου Τύπου με 2 ακόμη υπαλλήλους και την παραμονή της Διεύθυνσης Εξεύρεσης και Διαχείρισης Προγραμμάτων ως έχει θα πρότεινα ακριβώς το αντίθετο.
Η Εξεύρεση και Διαχείριση Προγραμμάτων από την Ε.Ε., τους μεγάλους Οργανισμούς όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ή το Ίδρυμα Melinda and Bill Gates θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημα του Κεντρικού Δ.Σ. διότι μόνο μέσω τέτοιων Προγραμμάτων θα επιτραπεί όχι μόνο η οικονομική ανάκαμψη και ανεξαρτησία του ΕΕΣ αλλά η ανάκτηση της Αξιοπιστίας και της σωστής προβολής του έργου του ΕΕΣ.
Προτείνω λοιπόν να ενισχυθεί η Διεύθυνση Εξεύρεσης και Διαχείρισης Προγραμμάτων με τουλάχιστον δυο ακόμα εξειδικευμένα άτομα στον τομέα αυτό και όχι το Γραφείο Τύπου, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων».

Ενώ σε προηγούμενη επιστολή του με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2018, ο κ. Λινός επισημαίνει ότι σε επικείμενη σύσκεψη του ΚΔΣ στην προτεινόμενη προς συζήτηση θεματολογία υπάρχουν μεν 32 θέματα αλλά διαπιστώνει προς έκπληξή του «πλήρη έλλειψη από την Ημερήσια Διάταξη των τριών θεμάτων για τα οποία έχουμε ηθικά δεσμευθεί ότι αποτελούν πράγματι προτεραιότητα στο σημερινό εκλεγμένο ΔΣ», δηλαδή αλλαγή Καταστατικού, άνοιγμα του ΕΕΣ σε νέα μέλη και εκλογές τον Οκτώβριο.

Τέλος, σε επιστολή του με ημερομηνία 27 Αυγούστου 2018, δηλαδή μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, ο καθηγητής Δημήτρης Λινός ζητά από τον πρόεδρο του ΚΔΣ του ΕΣΣ τα πρακτικά των προηγούμενων συναντήσεων του ΚΔΣ, αναδεικνύοντας ουσιαστικά το διοικητικό έλλειμμα στην ορθή λειτουργία του ΕΕΣ.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή ο κ. Λινός αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε καλά και στο μικρότερο σωματείο, πριν από την συζήτηση για τα θέματα της νέας Ημερησίας Διάταξης της Συνέλευσης του ΔΣ, διαβάζονται και εγκρίνονται τα Πρακτικά της προηγούμενης Συνέλευσης. Η πρακτική αύτη δεν υπαγορεύεται μόνο από το Νόμο, αλλά βοηθάει όλα τα μέλη του Δ.Σ. ενός Σωματείου, να παρακολουθήσουν την πορεία των θεμάτων που συζητήθηκαν την προηγούμενη φορά και να βεβαιωθούν ότι υλοποιήθηκαν.
Στην περίπτωση μάλιστα την δική μας, των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου του ΕΕΣ, είναι πλέον από αναγκαία η λεπτομερής καταγραφή όλων των απόψεων των μελών του ΚΔΣ που έλαβαν τον λόγο, λόγω των παλαιότερων και συνεχιζόμενων δικαστικών εμπλοκών των μελών του ΚΔΣ. Πρέπει οι δημόσιες προτάσεις του κάθε Συμβούλου να είναι καταγεγραμμένες, μαζί με τις πιθανές απαντήσεις του Προέδρου ή άλλου μέλους της Διοίκησης του ΕΕΣ.
Η δικαιολογία ότι “δεν υπάρχει χρόνος και αρκετό προσωπικό για την σύνταξη των Πρακτικών”, δεν ευσταθεί. Η πρόσφατη πρόσληψη στο Γραφείο σας και στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων νέου προσωπικού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τις ανάγκες της σύνταξης των Πρακτικών. Μάλιστα, ήδη από την πρώτη μας συνάντηση αλλά και στις επόμενες, έχω προτείνει την ηλεκτρονική καταγραφή των συζητήσεων κατά την διάρκεια της Συνέλευσης των μελών του ΚΔΣ, ώστε ευκολότερα και χωρίς τον κίνδυνο παρεξηγήσεων για την μη σωστή απόδοση στα Πρακτικά, όσων ο κάθε Σύμβουλος είπε στην Προηγούμενη συνάντηση».