Πέραν των οικονομικών, των αριθμών που αφήνει πίσω του το χθεσινό Eurogroup, υπάρχει και η πολιτική ανάγνωση των αποφάσεων.

Τι σημαίνει δηλαδή για την ελληνική κυβέρνηση, για την αντιπολίτευση, για το πολιτικό σύστημα εν γένει που τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με το χρέος και τα οικονομικά προγράμματα.

Η τύχη κάθε κυβέρνησης κρίνεται από τους αριθμούς κι έτσι θα συνεχίσει να γίνεται και τα επόμενα χρόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως να φορέσει γραβάτα, να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση των θετικών αποφάσεων της χθεσινής συμφωνίας, να παίξει όλο του το χαρτί στις «ιστορικές αποφάσεις», στην έξοδο από τα μνημόνια, στην ολοκλήρωση της κρίσης στην Ελλάδα. Όλα αυτά θα κριθούν βεβαίως στην καθημερινότητα, στην μεγαλύτερη «κρησάρα» των πολιτικών αποφάσεων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη θα υποβαθμίσει τις θετικές κατευθύνσεις που έδωσαν οι δανειστές και να θολώσει τα νερά σχετικά με το τι σημαίνει η συμφωνία για το χρέος.

Θεμιτοί και οι πανηγυρισμοί και οι επιφυλάξεις στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Τι θα κάνουν οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης;

Ο νυν πρωθυπουργός ουσιαστικά θα πρέπει να δεσμευτεί ότι είτε αν παραμείνει στο Μαξίμου είτε αν μετά από εκλογές οδηγηθεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης, θα ακολουθήσει το πρόγραμμα που αποδέχθηκε.

Ότι δηλαδή δεν θα βγει στο πεζοδρόμιο και θα πετροβολά την επόμενη κυβέρνηση για μέτρα που η ίδια πήρε. Διότι η λιτότητα θα είναι μακράς διάρκειας και τα μέτρα που θα έρθουν ενδεχομένως να είναι επώδυνα. Θα απαιτηθεί, επομένως, μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση προκειμένου να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα. Και ο νυν πρωθυπουργός με το κόμμα του θα παίξουν σημαίνοντα ρόλο σ’ αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ από την άλλη οφείλει να δει τα θετικά και να αναλύσει τα αρνητικά του χθεσινού συμβιβασμού. Κι αν θέλει ή πιστεύει ότι θα γίνει κυβέρνηση, τότε είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στα συμφωνηθέντα αλλά θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, εξωστρέφεια, ενίσχυση των επιχειρήσεων, πολλές επενδύσεις.

Και σε κάθε περίπτωση η ΝΔ είτε ως κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση δεν έχει δικαίωμα να ναρκοθετεί τα θετικά μιας συμφωνίας.

Όλα, πάντως, θα κριθούν και από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Αν δεν το πετύχει αυτό τότε είναι σίγουρο ότι θα έρθουν ξανά «μαύρες» ημέρες.