Γιατί δεν πάνε περπατώντας ή με το ποδήλατο περισσότεροι άνθρωποι στη δουλειά τους;

Απάντηση στο ερώτημα δίνει μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Transportmetrica A: Transport Science.

Η επίκουρη καθηγήτρια Κινησιολογίας Μελισσα Μποπ και οι συνεργάτες της ζήτησαν από 252 φοιτητές και 253 υπαλλήλους του πανεπιστημίου να υπολογίσουν πόσο χρόνο ήθελαν για να φτάσουν στη δουλειά τους με εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Οι περισσότεροι προτιμούσαν το αυτοκίνητο γιατί πίστευαν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να φτάσουν στη δουλειά περπατώντας ή με το ποδήλατο.

Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες υπερεκτίμησαν την ποσότητα του χρόνου που θα χρειάζονταν για πάνε από το ένα σημείο στο άλλο βαδίζοντας ή κάνοντας ποδήλατο.

Περίπου το 91% των εργαζομένων υπολόγισε λάθος τον χρόνο βαδίσματος και το 93% έκανε το ίδιο ως προς τη χρήση του ποδηλάτου. Μεταξύ των φοιτητών τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 55% και 43%.

Τα ευρήματα της μελέτης ρίχνουν φως στο γιατί οι περισσότεροι προτιμάμε να χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητα ή τα μέσα μεταφοράς για να μετακινηθούμε.

«Οι άνθρωποι γενικώς δεν είμαστε καλοί στο να υπολογίζουμε τον χρόνο για να πάμε από το ένα σημείο στο άλλο, όταν πρόκειται για τρόπους εναλλακτικής μετακίνησης», εξηγεί η Δρ Μποπ.

Και συμπληρώνει ότι αυτό είναι προβληματικό όταν προσπαθούμε να πείσουμε κάποιον να ασκηθεί περισσότερο.