Έως τα τέλη Απριλίου θα έχει συνταχθεί το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis, βάσει του οποίου,  η δικογραφία της υπόθεσης θα επιστραφεί στην δικαιοσύνη. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου, θα οριστικοποιηθεί η αναρμοδιότητας της επιτροπής και στην συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την σύνταξη του πορίσματος.

ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ επιμένουν πως το αδίκημα της δωροληψίας-δωροδοκίας για τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα δεν εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, συνεπώς δεν έχει παραγραφεί και άρα θα πρέπει να το διερευνήσει η δικαιοσύνη. Υπό τον φόβο να βρεθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπροστά στο «αδιέξοδο» της παραγραφής, αν συνεχίσει τις εργασίες της η επιτροπή, δεδομένου ότι έχουν παρέλθει δυο κοινοβουλευτικές περίοδοι, η κυβέρνηση διαλέγει τον “δρόμο” της δικαιοσύνης για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Ωστόσο η αντιπολίτευση έχει άλλη άποψη κι επισημαίνει  πως τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί, ότι αρμόδια για την διερεύνηση της υπόθεσης είναι η προανακριτική επιτροπή καθώς εχεί αρμοδιότητες εισαγγελέα, τονίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει ισχυρή νομολογία που εντάσσει τα συγκεκριμένα αδικήματα στα υπουργικά καθήκοντα.

«Εγώ θα το πάω μέχρι τέλους», σχολιάζει ο Αντώνης Σαμαράς σχετικά με τις εργασίες της επιτροπής της επισημαίνοντας με νόημα πως «τώρα που τελειώνει η σκευωρία αυτή με τη Novartis θα ψάξουν να βρουν άλλη από την κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε «προειδοποιήσει» την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να μην επιστρέψει τον φάκελο στην δικαιοσύνη γιατί οι Αρχές θα δηλώσουν αναρμόδιες για την διερεύνηση της υπόθεσης και ενδεχομένως η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο.

Για κυβερνητικό “φιάσκο” έκανε λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη χαρακτηρίζοντας fake την προανακριτική επιτροπή. “Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να κρύψει την σκευωρία που στήθηκε για την σπίλωση πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης” τονίζουν απο την ΔΗΣΥ.

Τυπικά, με την έκδοση του πορίσματος κλείνει τις εργασίες της η επιτροπή καθώς στην συνέχεια με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, το πόρισμα της θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση και όπως όλα δείχνουν ο φάκελος της υπόθεσης θα επιστραφεί στην δικαιοσύνη.

Η επόμενη κοινοβουλευτική μάχη για τη Νovartis θα δοθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας – κατά την διάρκεια της συζήτησης του πορίσματος – και θα είναι σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.