Μαριλένα Γεραντώνη

Αψηφώντας τη διορία μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης που είχε δώσει η Τερέζα Μέι στην κυβέρνηση της Ρωσίας, η Μόσχα δεν έδωσε καμία απάντηση στο Λονδίνο για το πώς μπόρεσε να εισέλθει επί βρετανικού εδάφους ο νευροτοξικός παράγοντας Νόβιτσοκ, που δηλητηρίασε τον πρώην ρώσο κατάσκοπο Σεργκέι Σκρίπαλ.

Όπως τόνισε εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στο πρακτορείο Reuters, η Ρωσία δεν θα απαντήσει στο τελεσίγραφο προτού λάβει δείγματα της χημικής ουσίας που οι αρχές της Βρετανίας ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του πρώην πράκτορα, εμμένοντας στην επίσημη εκδοχή της Μόσχας ότι δεν είχε καμία ανάμιξη στην επίθεση.

Στήριξη από Τραμπ και Μέρκελ στην Τερέζα Μέι

Η Τερέζα Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος της εξέφρασε την πλήρη στήριξή του ως προς τα αντίποινα που προτίθεται να λάβει το Λονδίνο σε βάρος της Μόσχας, αλλά και με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή και συντονισμένη απάντηση με άλλους συμμάχους έναντι της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «απειλές περί κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Υπό έρευνα 14 θάνατοι επί βρετανικού εδάφους

Στον απόηχο της υπόθεσης Σκρίπαλ, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ, έδωσε εντολή στη Σκότλαντ Γιαρντ και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να ερευνήσουν ξανά τις συνθήκες θανάτου 14 ανθρώπων επί βρετανικού εδάφους για ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας.

Πρόκειται για θανάτους που συνέβησαν σε μια περίοδο δεκαετιών και αφορούν ανθρώπους που είχαν χαρακτηριστεί ως εχθροί του Κρεμλίνου.

in.gr