Όταν βρισκόμαστε σε ψυχική αναστάτωση ή έχουμε άγχος τείνουμε να κάνουμε διατροφικές ατασθαλίες αναζητώντας ανακούφιση. Βρετανοί ερευνητές επιβεβαιώνουν αυτό που πρακτικά έχουμε όλοι διαπιστώσει: το χρόνιο στρες μας παχαίνει.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Obesity επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 2.527 άνδρες και γυναίκες 50 ετών και άνω, ποσοτικοποιώντας τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό τους με μέτρηση των επιπέδων της κορτιζόλης, ορμόνης που σχετίζεται άμεσα με το στρες.

Αφού συνυπολόγισαν την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, το κάπνισμα, τον διαβήτη και άλλες παραμέτρους που μπορεί να συντείνουν στην παχυσαρκία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της κορτιζόλης, τόσο μεγαλύτερος ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η περίμετρος της μέσης. Επίσης τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σχετίστηκαν με εμμένουσα παχυσαρκία.

Να σημειωθεί ότι η μέτρηση των επιπέδων της κορτιζόλης έγινε σε δείγματα άκρων τριχών 2 εκατοστών, αντί των δειγμάτων ούρων ή σάλιου που μπορεί να παρουσιάζουν διακύμανση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι τρίχες παρέχουν ασφαλέστερη εικόνα για τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σε εύρος χρόνου.

«Αν και δεν είναι πάντα εφικτό να περιορίσει ή να εξαλείψει κανείς το στρες από την καθημερινότητά του μπορεί να κάνει προσπάθεια να το ελέγξει. Αλλά ακόμα και η επίγνωση ότι έχουμε στρες μπορεί να μας βοηθήσει να προσέξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά και να αποτρέψουμε τη συσσώρευση περιττών κιλών», εξηγεί η Δρ Σαρα Τζάκσον, κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr