Στα μέτρα που προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει για τη μείωση των κόκκινων δανείων, εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού, είναι και το μέτρο της αναγκαστικής αποχώρησης των μετόχων οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην εξυγίανση των εταιρειών, είπε ο Γ.Στουρνάρας, προαναγγέλλοντας νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετοχοποίηση των κόκκινων δανείων, ώστε να εισέρχονται νέοι μέτοχοι στις επιχειρήσεις.

Μάλιστα μιλώντας την Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της νομιμότητας δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι οι θεσμοί δεν διαφωνούν με την κίνηση αυτή, διευκρινίζοντας ότι θα αφορά επιχειρήσεις που έχουν μη συνεργάσιμους μετόχους.

Στην περίπτωση που μέτοχος αρνείται να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να χρηματοδοτηθεί μία επιχείρηση με «κόκκινο» δάνειο θα μπορεί να μετοχοποιηθεί το δάνειο, ώστε να εισέλθει νέος μέτοχος πόυ θα έχουν βρει οι τράπεζες.

Στα 108 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

ενημερώνοντας για το ύψος των «κόκκινων δανείων» ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι από τα συνολικά δάνεια ύψους 240 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί, μη εξυπηρετούμενα θεωρούνται τα 108 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 45%.

Πρόσθεσε δε ότι, σύμφωνα με μελέτη της ΤτΕ, ένας στους έξι μπορούν να χαρακτηριστούν «στρατηγικοί» κακοπληρωτές.

Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν το 41,8% των δανείων, τα καταναλωτικά το 55,3% και τα επιχειρηματικά το 44,7%.

Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αναλύονται ως εξής: επαγγελματικά 67,5%, μικρομεσαίων επιχειρήσεων 59,9%, μεγάλων επιχειρήσεων 29%, ναυτιλιακά 27,4%, χρηματοοικονομικά 29%.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι υπάρχει σταθεροποίηση στο ποσοστό των «κόκκινων δανείων», για πρώτη φορά από το 2014, στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2016.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας που δείχνει την αύξηση του ποσοστού των κόκκινων δανείων στο σύνολο από το τέλος του 2008 έως τον Ιούνιο του 2016.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ