Στο ειδικευμένο εργαστήριο ερευνών για drone στο πανεπιστήμιο του Άλμποργκ στη Δανία επιχειρείται να τεκμηριωθεί η απάντηση στο αυτονόητο ερώτημα «Τι θα συμβεί εάν σας χτυπήσει ένα από αυτά τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη»; Δείτε τις πρώτες δοκιμές του εργαστηρίου στο Άλμποργκ.

Οι επιστήμονες έφτιαξαν μια πειραματική διάταξη, με έναν μηχανοκίνητο καταπέλτη από αλουμίνιο μήκους 3 μέτρων επάνω στον οποίο τρέχει το drone, με πορεία σύγκρουσης με ένα δεμένο κομμάτι … χοιρινό.

Ο καταπέλτης μπορεί να επιταχύνει ένα drone βάρους 1 κιλού σε απόσταση 15 μέτρων σε ένα δευτερόλεπτο -η λήψη του βίντεο έγινε με κάμερα ικανή για καταγραφή 3000 καρέ το δευτερόλεπτο.

Η δύναμη πρόσκρουσης μετράται συναρτήσει του χρόνου, καθώς η παράμετρος αυτή είναι σημαντική για να εκτιμηθεί η έκταση του τραυματισμού ενός ανθρώπου/ζώου ή της ζημιάς σε ένα αντικείμενο (π.χ. αυτοκίνητο). Μετά τους πρώτους πειραματισμούς, το σύστημα θα υποστηρίξει μεγαλύτερα drone και υψηλότερες ταχύτητες.

Όπως εξηγεί ο Άντερς λα Κουρ-Χάρμπο, επικεφαλής του drone lab, με μια κάμερα υψηλής ταχύτητας και ακριβείς μετρήσεις της ταχύτητας και της δύναμης πρόσκρουσης μπορούμε να εκτιμήσουμε την ζημιά που θα προκληθεί, στόχος ο οποίος θα επιτευχθεί με τη συνδρομή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άλμποργκ.

Η πειραματική αυτή διάταξη δοκιμάζεται και τα πρώτα βίντεο δείχνουν τα αποτελέσματα από την προσαρμογή του καταπέλτη, μηχανικά και ηλεκτρονικά. Υπό δοκιμή είναι και η καταγραφή της κίνησης για την κάμερα και το φωτισμό.

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε οτιδήποτε πλήρως τεκμηριωμένα για τις συνέπειες της πρόσκρουσης ενός drone σε έναν άνθρωπο, «τα πρώτα βίντεο των δοκιμών είναι σαφή για το τι θα μας συνέβαινε εάν έπεφτε πάνω μας ένα drone», σημειώνει ο επικεφαλής του εργαστηρίου και παραπέμπει στο βίντεο:

tech.in.gr