Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η εισαγωγή δεκάδων τροπολογιών στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα-ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή για να ψηφιστεί, σε χρόνο-ρεκόρ, το Σάββατο.

Με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ) κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά να δηλώσει εγκαίρως ποιες βουλευτικές τροπολογίες προτίθεται να κάνει δεκτές προκειμένου και το Σώμα να είναι σε θέση να τις μελετήσει.

Ζήτησε, επίσης, να αποσυρθεί η τροπολογία για την Cosco καθώς, όπως τόνισε, «είναι μια λεόντειος σύμβαση που δεν συζητήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ως εκ τούτου θα πρέπει να κατατεθεί ως αυτοτελής διάταξη προκειμένου η Βουλή να την επεξεργαστεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε ότι «αυτό το φαινόμενο των τροπολογιών που κατατίθενται σωρηδόν συνιστά ευτελισμό του Κοινοβουλίου και η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να καταθέτει τροπολογίες ώς την τελευταία στιγμή».

Στο ότι η κυβέρνηση πρέπει εγκαίρως να δηλώσει ποιες βουλευτικές τροπολογίες προτίθεται να δεχθεί συνηγόρησε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δριβελέγκας.

Η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) κάλεσε το προεδρείο «να μην δεχθεί την κατάθεση άλλων τροπολογιών», επισημαίνοντας ότι «στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί 47 τροπολογίες εκ των οποίων οι 11 υπουργικές και μάλιστα κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να είναι ολόκληρα νομοσχέδια».

Για συνήθη πρακτική του παλαιού πολιτικού συστήματος, που αποφέρει στο τέλος αυτοεξευτελισμό, κάνει λόγο το Ποτάμι, δια της εκπροσώπου Τύπου του Οντίν Λιναρδάτου, η οποία σημείωσε ότι κάθε φορά που μυρίζει εκλογές, έρχεται βροχή τροπολογιών κάθε είδους από υπουργούς και βουλευτές.

«Τι κι αν χρεοκόπησε η χώρα» και «η πλειονότητα των πολιτών σιχάθηκε τα καμώματά τους […] αυτοί το βιολί τους» ανέφερε και επισήμανε: «Πολιτικό εμπόριο με αντάλλαγμα την ελπίδα και κάποιες ψήφους που πλέον δεν έρχονται και εκείνο που μένει είναι ο αυτοεξευτελισμός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι παράδοξο το γεγονός να ψηφίζει η Ολομέλεια νομοσχέδιο ημέρα Σάββατο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ