Πτωτικά συμπαρέσυρε τη συνολική αξία των εξαγωγών της Ελλάδας η μεγάλη υποχώρηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών, τόσο προς τις χώρες της ΕΕ όσο κυρίως προς Τρίτες Χώρες, κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και συμπληρώθηκε ένας χρόνος υποχώρησης. Ωστόσο, όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις και αντοχές στις πιέσεις που δέχεται το εξωτερικό εμπόριο της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι αρχικές εκτιμήσεις για τον περασμένο Σεπτέμβριο δείχνουν υποχώρηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 8,7% στα 2,28 δισ. ευρώ (από 2,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2013).

Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει οριακή υποχώρηση 0,2%, χάρη στις καλές επιδόσεις των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας, μετά τις αρνητικές επιδόσεις του Αυγούστου. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις Χώρες της ΕΕ, εμφανίζονται αυξημένες κατά 1,6%.

Ειδικά για τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6,4% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 10,9% προς τις Τρίτες Χώρες. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή η εικόνα διαφοροποιείται, καθώς οι εξαγωγές εμφανίζουν αύξηση κατά 1,6% προς τις χώρες της ΕΕ, και μείωση κατά 3,5% προς τις Τρίτες Χώρες.

Ως αποτέλεσμα, αυτών των κινήσεων, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 49,2%, έναντι 50,8% των Τρίτων Χωρών. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η σχέση που διαμορφώνεται δίνει σαφές προβάδισμα στις ευρωπαϊκές αγορές με ποσοστό 66,2% έναντι 33,8% των Τρίτων Χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, εξαιρετικές επιδόσεις παρουσίασαν οι κλάδοι των μηχανημάτων (+34,5%), των ποτών-καπνού (+17,6%), των βιομηχανικών προϊόντων (+10,4%), των διάφορων βιομηχανικών (+5,2%) και των αγροτοδιατροφικών προϊόντων (+4,4%).

Αντίθετα, μεγάλη ήταν η υποχώρηση του κλάδου των πρώτων υλών (-30,5%), ενώ τα πετρελαιοειδή (-16,6%) ακολούθησαν σε αρνητικό έδαφος, τα ελαιόλαδο (-16,6%) και τα χημικά προϊόντα (4,2%). Αμετάβλητη παρέμεινε η αξία των εμπιστευτικών προϊόντων.

Η νέα υποχώρηση στη συνολική αξία των εξαγωγών ενίσχυσε τους πτωτικούς ρυθμούς των εξαγωγών και σε επίπεδο 12μήνου, με την πτώση να ξεπερνά το 7,2% σε σχέση με την περίοδο Οκτώβριος 2012-Σεπτέμβριος 2013.

Μεγάλη αύξηση εισαγωγών στη βιομηχανία

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφηκε μεγάλη αύξηση σχεδόν σε όλους τους κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής (χημικά, βιομηχανικά, μηχανήματα), τόσο από Τρίτες Χώρες (28% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), όσο και από τις χώρες της ΕΕ (7,7% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).

Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 7,4%, στα 4,3 δισ. ευρώ (έναντι 4 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2013), ή κατά 13% αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.

Σε 12μηνη βάση, η μεγάλη αύξηση του Σεπτεμβρίου, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ρυθμοί υποχώρησης των εισαγωγών στο 1,9%, σε σχέση με την περίοδο Οκτώβριος 2012-Σεπτέμβριος 2013.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ