Μία φωτογραφία selfie που δημοσίευσε ο κινέζος καλλιτέχνης Άι Γουεϊγουέι με το πόδι του προτεταμένο σαν όπλο έγινε viral στο Διαδίκτυο και προκάλεσε σειρά παρόμοιων φωτογραφιών με πολλούς να υιοθετούν την πόζα με το «πόδι-όπλο». Τι ήθελε, όμως, να δηλώσει ο φημισμένος καλλιτέχνης και ακτιβιστής;

Ο Άι Γουεϊγουέι ανέβασε τη φωτογραφία του στους λογαριασμούς του στο Twitter και το Instagram την Τετάρτη.

Εκατοντάδες άτομα έσπευσαν να τον μιμηθούν τραβώντας φωτογραφίες, με τις οποίες υιοθετούσαν την ίδια πόζα.

Κάποιοι θεώρησαν ότι πρόκειται για μήνυμα κατά της οπλοκατοχής, άλλοι ότι είναι μία νέα κίνηση χορού.

Και ενώ το Διαδίκτυο φαινόταν να βρίσκεται στο σκοτάδι σχετικά με το «τι εννοεί ο ποιητής», ένα μπλογκ στο οποίο έκανε retweet ο Γουεϊγουέι ανέφερε την ομοιότητα της πόζας του καλλιτέχνη με μία κίνηση που μπορεί κάποιος να διακρίνει στο κινεζικό έργο για μπαλέτο «Το Κόκκινο Απόσπασμα των Γυναικών», ένα από τα οκτώ έργα μπαλέτου που κυριάρχησαν την δεκαετία του 1960 κατά την πολιτιστική επανάσταση. Πρόκειται για ένα μπαλέτο υπό τις «ευλογίες» του κράτους που δείχνει τις γυναίκες να ανέρχονται μέσα από το κομμουνιστικό κόμμα.

Υπό αυτή την οπτική, η φωτογραφία του Γουεϊγουέι, αναφέρει ο Guardian, μοιάζει να αποκτά ιδιαίτερη σημασία (και μάλιστα λίγες ημέρες μετά τη μαύρη επέτειο από την εξέγερση στην Τιενανμέν).

Ο Γουεϊγουέι φαίνεται να τα βάζει με τον πολιτισμικό έλεγχο του καθεστώτος, υψώνοντας αντί για το μεσαίο δάχτυλο… το πόδι του.

Η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία γράφει «σειρά αντι-τρομοκρατίας του Πεκίνου», μια φράση που θα μπορούσε να αναφέρεται στα 25 χρόνια από την αιματηρή εξέγερση στην Τιενανμέν, στον πολιτισμικό έλεγχο από το κομμουνιστικό καθεστώς, καθώς και στις επιθέσεις με δακρυγόνα στη Βραζιλία και στις επιθέσεις ενόπλων σε αμερικανικά σχολεία.

Εκτός από πολιτικό μήνυμα, η πόζα του Γουεϊγουέι έχει και πλάκα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, χρησιμοποιήθηκε από την μπάντα Bikini Kill σε βίντεο για το τραγούδι τους Rebel Girl του 1993.

Ό,τι και αν εννοεί τελικά ο καλλιτέχνης, κατόρθωσε να επιτύχει τον στόχο του: να κάνει πολλούς να μιλούν για θέματα ελευθερίας, βίας, λογοκρισίας και καλλιτεχνικού συμβολισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ