Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Διπλωματική αρένα η Ουκρανία, δυναμώνουν οι φωνές για κυρώσεις από ΕΕ

Διπλωματική αρένα η Ουκρανία, δυναμώνουν οι φωνές για κυρώσεις από ΕΕ

Με εντεινόμενη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την κατάσταση στο Κίεβο, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση -ενώ η Ρωσία επιτίθεται στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη βίαιη κλιμάκωση «άμεσο αποτέλεσμα της ανοχής στην αντιπολίτευση». Εντείνεται η συζήτηση για κυρώσεις από την ΕΕ, σύγκληση των ΥΠΕΞ των «28» την Πέμπτη, ενώ ο Μπαρόζο ζητά «στοχευμένα μέτρα», συμφωνεί ο Ολάντ.

Με εντεινόμενη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την κατάσταση στο Κίεβο, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση -ενώ η Ρωσία επιτίθεται στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη βίαιη κλιμάκωση «άμεσο αποτέλεσμα της ανοχής στην αντιπολίτευση από δυτικούς πολιτικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς». Ενισχύεται η συζήτηση για κυρώσεις από την ΕΕ, σύγκληση των ΥΠΕΞ των «28» την Πέμπτη ενώ ο Μπαρόζο ζητά «στοχευμένα μέτρα».

Η υπάτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον συγκαλεί εκτάκτως τους ΥΠΕΞ των «28» ενώπιον της «τραγικής επιδείνωσης της κατάστασης», όπως την χαρακτήρισε, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε για «επείγοντα στοχευμένα μέτρα».

Οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν πως η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη στις 15:00 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με το Associated Press, στην έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ θα αποφασιστεί η στάση της Ευρώπης απέναντι στο κλίμα εμφυλίου που επικρατεί στην Ουκρανία και πιθανότητα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κυρώσεων. Οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την απαγόρευση σε ηγετικά στελέχη της χώρας να ταξιδεύουν εντός ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

«Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται στο κοινοβούλιο και η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψει επειγόντως στην κοινοβουλευτική διαδικασία» τόνισε η Άστον. «Η λύση πρέπει να περιλαμβάνει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, την πραγματοποίηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και την προετοιμασία αξιόπιστων προεδρικών εκλογών».

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, που έπαιξε σημαντικό ρόλο από την αρχή της κρίσης, τόνισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με το καθεστώς Γιανουκόβιτς είναι πάντα ανοιχτοί. «Σήμερα μίλησα στο τηλέφωνο με τον μεταβατικό πρωθυπουργό και του είπα ότι η εικόνα των αστυνομικών με τα Καλάσνικοφ είναι ανησυχητική» δήλωσε . «Με διαβεβαίωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να σιγήσουν τα όπλα. Για το καλό των Ουκρανών και για το καλό της χώρας, προσεύχομαι να το κάνει».

Η Ρωσία χαρακτήρισε τη βίαιη κλιμάκωση «άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής ανοχής στην αντιπολίτευση από δυτικούς πολιτικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς». Με αυτήν την δήλωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιρρίπτει στην αντιπολίτευση την ευθύνη τις κλιμάκωσης και δείχνει τις Βρυξέλλες περίπου ως «ηθικό αυτουργό».

«Από το ξεκίνημα της κρίσης, [δυτικοί διπλωμάτες και Ευρώπη] έκλειναν τα μάτια στην επιθετική συμπεριφορά των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία και τις ενθάρρυναν με αυτήν τους την στάση σε κλιμάκωση και προκλήσεις» τόνισε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά τη νύχτα για τα γεγονότα στο Κίεβο με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Πρόσθεσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίνει συμβουλές στον Γιανούκβιτς. «Ο ρώσος πρόεδρος ουδέποτε έδωσε και εξακολουθεί να μην δίνει συμβουλές στον ουκρανό ομόλογό του για το τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει και δεν έχει την πρόθεση να δώσει στο μέλλον» τόνισε ο Πεσκόφ.

Αργότερα το μεσημέρι της Τετάρτης, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι παρακολουθεί «στενά την κατάσταση, και μένει στην γραμμή της μη παρέμβασης στα τεκταινόμενα στο Κίεβο». Παράλληλα, σε νέα του ανακοίνωση το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να «βάλουν τέλος στη βία και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση», λέγοντας πως η Μόσχα θα «χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για ειρήνευση στο Κίεβο».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να «λογοδοτήσει» για «την απαράδεκτη βία» εναντίον των διαδηλωτών στο Κίεβο.

Η ανάφλεξη στο Κίεβο έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για ευρωπαϊκές κυρώσεις: Πρώτος ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ είχε επαναφέρει το ενδεχόμενο, καλώντας να επανεξεταστεί το θέμα. Μέχρι πρότινος, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανιζόταν αρνητική, αλλά οι νέες εξελίξεις έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε ανοικτά σε επιβολή κυρώσεων, λέγοντας πως θα συνομιλήσει με τους ευρωπαίους ηγέτες «ώστε να τους πείσω να επιβληθούν προσωπικές και οικονομικές κυρώσεις».

Λίγο αργότερα, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη «σύμφωνη γνώμη του με τον Τουσκ», και κάλεσε σε «γρήγορες και στοχευμένες κυρώσεις». Ο γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς είχε πει ότι θα συζητηθεί με την Γερμανία η αντίδραση της ΕΕ, λέγοντας, πριν την προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας και Γερμανίας στο Παρίσι, πως είναι πιθανές οι κυρώσεις σε μεμονωμένα πρόσωπα».

Στο Βερολίνο, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ «λυπάται» για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία.

«Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λυπάται βαθιά για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και πιστεύει ότι πρέπει να επανεξεταστεί τώρα η όλη κατάσταση» τόνισε η Βιρτς σε συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε εάν έχει έλθει πλέον η ώρα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας.

«Είναι φανερό ότι η κατάσταση πρέπει από σήμερα να επανεξεταστεί. Θα υπάρξουν περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί» τόνισε η Βιρτς.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε τα αιματηρά επεισόδια στην Ουκρανία και ζήτησε να διενεργηθεί «άμεση και ανεξάρτητη έρευνα». Κάλεσε, μάλιστα και τις δύο πλευρές «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ωρών.

Η θέση της Αθήνας

Η Ελλάδα, προεδρεύουσα χώρα αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδίκασε με έντονο τρόπο τη βίαιη κλιμάκωση στην Ουκρανία και κάλεσε τις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

«H διεθνής κοινότητα είναι συγκλονισμένη από την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας στο κέντρο του Κιέβου, τις τελευταίες ώρες. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η βία δεν αποτελεί λύση, αλλά μόνο επιτείνει το αδιέξοδο» αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απέχουν από τη χρήση βίας και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο ουκρανικός λαός οφείλει να αναλογιστεί ότι η επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης αποτελεί μονόδρομο και ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που τον ενώνουν από αυτά που τον χωρίζουν» καταλήγει η Αθήνα.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024