Η τροποποίηση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου περιορίζει τα δεινά του γήρατος και παρατείνει τη ζωή στη μύγα Drosophila, δείχνει μια νέα μελέτη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα ευρήματα για τη σημασία των μικρών φιλοξενούμενών μας.

Τα τελευταία χρόνια, η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει συνδεθεί με μια ποικιλία ανθρώπινων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καρκίνος, ή ακόμα και με επιδράσεις στον ψυχισμό και τη συμπεριφορά.

Η τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Cell, δείχνει να ενισχύει τις υποψίες ότι η διατήρηση μιας υγιούς μικροχλωρίδας είναι το κλειδί για μια μακρά, υγιή ζωή.

Οι ερευνητές του αμερικανικού Ινστιτούτου Buck για την Έρευνα στη Γήρανση εργάστηκαν με μύγες Drosophila (μύγες του ξιδιού) οι οποίες φέρουν κι αυτές μικρόβια στο έντερο.

Με την πάροδο του χρόνου, το μικροβιακό φορτίο αυξάνεται στο έντερο της μύγας, και η αύξηση αυτή συνοδεύεται από αλλοιώσεις που σχετίζονται με το γήρας. «Η μελέτη μας εξετάζει μεταβολές που σχετίζονται με το γήρας στο έντερο, όπως το οξειδωτικό στρες, η φλεγμονή, η μειωμένη ανοσολογική απόκριση, και η υπερβολική αύξηση των βλαστικών κυττάρων» λέει ο Ηάινριχ Τζάσπερ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όλες αυτές οι μεταβολές οφείλονται στη χρόνια ενεργοποίηση ενός γονιδίου (Foxo) που ρυθμίζει τις αντιδράσεις στο στρες. H ενεργοποίησή του οδηγεί σε καταστολή της οικογένειας μορίων PGRP-SC, τα οποία με τη σειρά τους ρυθμίζουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα μικρόβια.

Η εξασθένιση της ανοσολογικής αντίδρασης οδηγεί τελικά σε υπέρμετρη αύξηση των μικροβίων, τα οποία προκαλούν φλεγμονή, αύξηση των ελεύθερων ριζών και υπερβολική αύξηση των βλαστικών κυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι η δυσπλασία του επιθηλίου, μια προκαρκινική κατάσταση.

Όλα αυτά τα προβλήματα εξαφανίστηκαν σε ηλικιωμένες μύγες που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να αυξηθεί η παραγωγή των μορίων PGRP-SC στο έντερο. Η αύξηση αυτή ήταν μάλιστα αρκετή για να παραταθεί η ζωή των πειραματόζωων.

Και, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η αύξηση των μορίων PGRP-SC μπορεί να επιτευχθεί με φάρμακα.

Παραμένει ασαφές αν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μελέτης ισχύουν και στον άνθρωπο. Δεδομένου όμως ότι ουσίες ομόλογες με τα PGRP-SC υπάρχουν και στο ανθρώπινο DNA, η μελέτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε φαρμακευτικά μέσα για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στο έντερο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ