Τα άτομα που αναβάλλουν την συνταξιοδότησή τους είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας που επηρεάζουν τους ηλικιωμένους, συγκριτικά με εκείνους που αποχωρούν από την εργασία σε ηλικία 60 ετών.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μεγάλης δημοσκόπησης που έγινε σε δείγμα σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρωπαίων συνταξιούχων.

Η μελέτη εστίασε σε ασφαλιστικά στοιχεία και ιατρικούς φακέλους περισσοτέρων από 429.000 πρώην εργαζομένων στη Γαλλία και κατέληξε στη διαπίστωση ότι ο κίνδυνος άνοιας μειωνόταν για κάθε επιπλέον χρόνο εργασίας πέραν του ορίου συνταξιοδότησης.

«Η μελέτη τεκμηριώνει μια σημαντική μείωση του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας στα άτομα που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τα 60», εξηγεί η Κάρολ Ντουφουιλ, διευθύντρια έρευνας στο ινστιτούτο INSERM, της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ερευνήτρια στο Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στη Βοστόνη, καταγράφηκε 14% μείωση της διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ σε άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν σε ηλικία 65 ετών έναντι εκείνων που βγήκαν στη σύνταξη πέντε χρόνια νωρίτερα.

Η μελέτη που εστίασε σε άτομα που είχαν πάρει σύνταξη κατά μέσο όρο 12 χρόνια πριν από τον Δεκέμβριο του 2010, έδειξε επίσης ότι για κάθε επιπλέον χρόνο εργασίας το άτομο καθυστερούσε σημαντικά την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα ενισχύει την εδραιωμένη άποψη των επιστημόνων ότι η πνευματική και η σωματική δραστηριοποίηση συντελούν στην πρόληψη της πνευματικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους.

health.in.gr