Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την Τρίτη μια πρόταση που θα επιβάρυνε με μεγαλύτερο κόστος τις βιομηχανίες που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η απόφαση απογοήτευσε την Κομισιόν, καθώς το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος στις ευρωπαϊκές προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής. Η αντίπαλη πλευρά υποστηρίζει ωστόσο ότι το σχέδιο θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών του ρεύματος.

Από το 2005, όταν δημιουργήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά δικαιωμάτων εκπομπής (ETS), οι βιομηχανίες πρέπει να αγοράζουν κάθε χρόνο άδειες για να εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου.

Το πρόβλημα είναι ότι η αγορά άνθρακα έχει βυθιστεί λόγω του τεράστιου πλεονάσματος αδειών που διακινήθηκε -η τιμή του άνθρακα στο ETS έπεσε από τα 30 ευρώ ανά τόνο σε λιγότερα από πέντε ευρώ ανά τόνο.

Όπως αναφέρουν το απόγευμα οι Financial Times, η ανακοίνωση της απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου οδήγησε την τιμή στο νέο ιστορικό χαμηλό των 2,63 ευρώ.

Προκειμένου να επαναφέρει την τιμή σε υψηλά επίπεδα και να ενθαρρύνει έτσι τις επενδύσεις χαμηλού άνθρακα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραμείνουν εκτός της αγοράς για την επόμενη διετία 900 εκατομμύρια άδειες εκπομπής -ένα σχέδιο που ονομάζεται blackloading.

Η πρόταση απορρίφθηκε με 334 ψήφους κατά και 315 υπέρ, κυρίως λόγω των φόβων για αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις δηλώνουν τώρα εξοργισμένες με την καταψήφιση της πρότασης, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητα της αγοράς άνθρακα. «Ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα καθίσταται πλέον άχρηστος, αφού δεν θα αποτρέψει την κατασκευή έστω και ενός βρόμικου εργοστασίου λιθάνθρακα» σχολίασε ο Τζος Γκάρμαν, πολιτικός διευθυντής της Greenpeace UK.

Η πρόταση επιστρέφει τώρα στην επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο η Κομισιόν «παραμένει πεπεισμένη» ότι η μείωση των δικαιωμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι καλή ιδέα, μέχρι τουλάχιστον να αναμορφωθεί ριζικά η αγορά άνθρακα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ