Την οργή των συντηρητικών, κυρίως ανδρών, καλείται να αντιμετωπίσει η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπετί, εξαιτίας της πρόθεσής της να τοποθετήσει στη διεύθυνση του Μουσείου του Λούβρου μία γυναίκα, για πρώτη φορά στην ιστορία του μουσείου.

Τον Απρίλιο αναμένεται να αποχωρήσει ο επί 12 έτη διευθυντής του μουσείου Ανρί Λουρέτ και η Φιλιπετί σκοπεύει να ορίσει διάδοχό του την Σιλβί Ραμόν, διευθύντρια του Μουσείου Καλών Τεχνών της Λυών.

Το γεγονός αυτό ώθησε πολλούς εικαστικούς επιμελητές και κριτικούς τέχνης να την κατηγορήσουν για σεξιστική συμπεριφορά.

«Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η τοποθέτηση είναι σεξιστικός και σχεδόν παράνομος» έγραψε ο ιστορικός Τέχνης Ντιντιέ Ρικνέρ σε κύριο άρθρο της μεγάλης επισκεψιμότητας ηλεκτρονικής εφημερίδας «La Tribune de l’Art». «Ισως θα ήταν πιο έντιμο να μη δεχόταν υποψηφιότητες ανδρών για τη θέση» συνέχισε ο Ρικνέρ.

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε ο «Monde» το γεγονός ότι η Ραμόντ είναι ειδική στη τέχνη του 20ού αιώνα, αλλά το Μουσείο του Λούβρου έχει ελάχιστα εκθέματα από αυτή την περίοδο. Επίσης, ο κριτικός τέχνης της «Liberation» πρόσθεσε: «Δεν είναι χαρισματική, δεν έχει διεθνή εμπειρία, ούτε καλή γνώση αγγλικών -σημαντικό μειονέκτημα, δεδομένου ότι το Λούβρο έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει παράρτημα στο Αμπου Ντάμπι».
«Ουδέποτε είπα ότι τη διεύθυνση του μουσείου πρέπει απαραιτήτως να αναλάβει γυναίκα» αντέκρουσε η υπουργός Ορελί Φιλιπετί, υποστηρίζοντας ότι αναζητεί εκείνον που θα είναι ικανός να αναπτύξει ισχυρό δεσμό με το γαλλικό έθνος και θα χαράξει πολιτική εκδημοκρατισμένης πρόσβασης στον πολιτισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ