Πιο αισιόδοξος από ό,τι έναν μήνα πριν για το πρόβλημα της Ισπανίας δηλώνει ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κάταϊνεν, εκτιμώντας ότι «είμαστε κοντά σε μία λύση στην κρίση της Ευρωζώνης». Η Ευρώπη οφείλει να κινητοποιηθεί εάν η Μαδρίτη έχει ανάγκη, υποστήριξε, εκτιμώντας πάντως πως η ισπανική δεν θα υποβάλει αίτημα για πλήρη βοήθεια.

«Η Ισπανία έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, θα είναι περισσότερο ανταγωνιστική από πριν, τα μέτρα λιτότητας είναι αξιόπιστα» ανέφερε ο Κατάινεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γαλλική Le Figaro την Τετάρτη.

Η χώρα «έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες», ανέφερε ο Φινλανδός πρωθυπουργός που βρέθηκε στο Παρίσι και συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Είμαστε κοντά σε μία λύση στην κρίση της ευρωζώνης» σημείωσε ο Γιούρκι Κάταϊνεν αναφερόμενος στην ύφεση που καταγράφεται στα επιτόκια των κρατικών τίτλων χρέους. Όσον αφορά το ενδεχόμενο κατάθεσης αιτήματος της Μαδρίτης για συνολική οικονομική στήριξη, δηλώνει ότι η φημολογία για την ημερομηνία κατάθεσης του αιτήματος δεν χρησιμεύει σε τίποτε, παρά μόνον στην επιδείνωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον Γιούρκι Κάταϊνεν, «η Ευρώπη οφείλει να είναι έτοιμη να κινητοποιηθεί, εάν η Ισπανία έχει ανάγκη. Αλλά δεν πιστεύω ότι η Ισπανία θα αιτηθεί συνολικής βοήθειας. Διότι έχει συμφέρον να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και η Ευρώπη οφείλει να την βοηθήσει».

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει καταλήξει σε θέση ως προς την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, την οποία προωθεί ο Φρανσουά Ολαντ.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει το Ελσίνκι στο ζήτημα είναι η αρνητική θέση της Σουηδίας, (η οποία εισήγαγε το 1984 τέτοιου είδους φορολογία, για να την καταργήσει έξι χρόνια αργότερα) εξαιτίας της σημασίας των σουηδικών τραπεζών στο φινλανδικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό