Κατηγορίες ότι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται από κοινού πίσω από τον κατασκοπευτικό ιό Flame δημοσιεύονται στις σελίδες της εφημερίδας Washington Post, η οποία επικαλείται Δυτικούς αξιωματούχους που έχουν γνώση της υπόθεσης. Στόχος του ισχυρού κακόβουλου λογισμικού, η συγκέντρωση ευαίσθητων πληροφοριών για ένα κυβερνο-σαμποτάζ με στόχο την επιβράδυνση της επιχειρησιακής ικανότητας του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Το κυβερνο-όπλο παρακολουθούσε και κατέγραφε μυστικά τις κινήσεις των ιρανικών υπολογιστικών συστημάτων, στέλνοντας πίσω μία σταθερή ροή δεδομένων για την προετοιμασία μίας κυβερνο-επίθεσης σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αναφέρουν υπό καθεστώς ανωνυμίας στην εφημερίδα Δυτικοί αξιωματούχοι.

Στο εγχείρημα μετείχαν η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, η CIA και ο στρατός του Ισραήλ και είχε «επιστρατευτεί» παράλληλα ο ιός Stuxnet που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2009 και ήταν ειδικά σχεδιασμένος να σαμποτάρει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το Reuters μετέδωσε ακολούθως ότι νυν και πρώην αξιωματούχοι των τομέων εθνικής άμυνας στη Δύση επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμείχθηκαν στη δημιουργία του ιού.

Το Flame έγινε αντιληπτό φέτος όταν η Διεθνής Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ ζήτησε από την εταιρεία ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων Kaspersky Labs να διερευνήσει περιστατικά απώλειας δεδομένων στο Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Όπως έδειξε η ανάλυση του κώδικα, το λογισμικό ήταν σχεδιασμένο να υποκλέπτει ευαίσθητες πληροφορίες από τα μολυσμένα συστήματα. Σύμφωνα με την Kaspersky σημειώθηκαν 180 κυβερνοεπιθέσεις στο Ιράν, 98 στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και 32 στο Σουδάν.

Λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, o αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Μοσέ Γιαλόν δήλωσε ότι θεωρεί «λογική» τη χρήση κυβερνο-όπλων κατά του Ιράν. Σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιήσει το Τελ Αβίβ από την επίθεση, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε εν συνεχεία ότι ο Γιαλόν ουδέποτε δήλωσε ότι υπήρξε ισραηλινή ανάπτυξη.

Όποιοι κι αν ήταν τελικά οι δημιουργοί του Flame, το σίγουρο είναι ότι δεν σκοπεύουν να το παραδεχτούν: στις αρχές Ιουνίου, τα μολυσμένα συστήματα έλαβαν εντολή από τους διακομιστές ελέγχου της επίθεσης να διαγράψουν τον ιό χωρίς να αφήσουν ίχνη του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ