Η Πόλη του Μεξικού γιορτάζει το κλείσιμο της χωματερής Μπόρντο Πονιέντε, η οποία σύμφωνα με τους υπεύθυνους ήταν «ο μεγαλύτερος ανοιχτός χώρος απόθεσης αποβλήτων του κόσμου».

Στο εξής, το μεθάνιο της χωματερής θα αξιοποιείται, και μεγάλο μέρος των σκουπιδιών θα ανακυκλώνεται ή θα κομποστοποιείται σε νέες μονάδες, στις οποίες ενδέχεται να προσληφθούν και εκατοντάδες ρακοσυλλέκτες.

Το Μπόρντο Πονιέντε δημιουργήθηκε στην περιοχή μιας αποξηραμένης λίμνης μετά το μεγάλο σεισμό του 1985 και υποδέχτηκε μεγάλους όγκους μπάζων από την καταστροφή.

Σήμερα υπολογίζεται ότι συγκεντρώνει 70 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών, τα οποία σε ορισμένα σημεία φτάνουν σε βάθος 17 μέτρων.

Έως και 12.000 τόνοι σκουπιδιών έφταναν κάθε μέρα με απορριμματοφόρα, ποσότητα που είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια στους 2.800 τόνους, κυρίως χάρη στη δημιουργία μονάδων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Χαιρετίζοντας την «ιστορική ημέρα», ο δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράδ δήλωσε ότι το κλείσιμο του Μπόρντο Πονιέντε θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία παράγονται από την αργή αποσύνθεση των οργανικών σκουπιδιών.

Ανακοίνωσε επίσης την έναρξη διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή μονάδας που θα συλλέγει το μεθάνιο που εκπέμπει η χωματερή.

Οι αρχές της πόλης έχουν επίσης ξεκινήσει επαφές με τους εκατοντάδες ρακοσυλλέκτες που ζουν σήμερα από τα σκουπίδια του Μπόρντο Πονιέντε -στόχος είναι να προσληφθούν στα εργοστάσια ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και συλλογής μεθανίου.

Ακόμα, περίπου 3.000 τόνοι σκουπιδιών θα πωλούνται σε καθημερινή βάση ως καύσιμο σε εταιρεία παραγωγής τσιμέντου, ενώ στο μέλλον σχεδιάζεται μονάδα παραγωγής οικοδομικών υλικών από την ανακύκλωση μπάζων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας