Το πράσινο τσάι φαίνεται μεν να μειώνει την LDL («κακή») χοληστερόλη, αλλά το συνολικό όφελος για τον οργανισμό είναι μικρό, σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Η μελέτη εξηγεί εν μέρει γιατί το πράσινο τσάι έχει σχετιστεί με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ενώ τονίζει ότι το ρόφημα δεν θεωρείται φάρμακο κατά της υπέρτασης.

Ερευνητές του Ιατρικού Κολεγίου του Πεκίνου με επικεφαλής τον Δρ Ξιν-Ξιν Ζενγκ επανεξέτασαν τα αποτελέσματα 14 ερευνών επί του θέματος καθώς σε κάθε μια εξ αυτών οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί τυχαία σε δύο ομάδες: μια που έπινε πράσινο τσάι ή εκχύλισμά του για τρεις εβδομάδες έως και τρεις μήνες κα η άλλη ομάδα έπινε ένα ρόφημα χωρίς ενεργά συστατικά.
Κατά μέσο όρο, όσοι έπιναν πράσινο τσάι κατέληξαν να έχουν ολική χοληστερόλη 7,2 mg/dL χαμηλότερη από την ομάδα ελέγχου. Η LDL χοληστερόλη έπεσε 2,2 mg/dL, μείωση ελαφρώς μικρότερο από 2%.
Δεν παρατηρήθηκε διαφορά ως προς την HDL («καλή») χοληστερόλη, μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι θετικές επιπτώσεις του πράσινου τσαγιού ως προς τη μείωση της χοληστερόλης μπορεί να αποδοθεί στις κατεχίνες, που μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο.
Ωστόσο, η μείωση της χοληστερόλης με το πράσινο τσάι είναι ουσιαστικά μικρή, και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά τα φάρμακα που τεκμηριωμένα μειώνουν την υψηλή χοληστερόλη σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες υπενθυμίζουν και τις πιθανές παρενέργειες που συνεπάγεται η βαριά κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή των εκχυλισμάτων του. Για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετές αναφορές για ηπατικές βλάβες, ενώ το πράσινο τσάι μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους.

health.in.gr