Ο συνήγορος του Χόσνι Μουμπάρακ δηλώνει ότι ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου πάσχει από καρκίνο του στομάχου, επικαλούμενος ιατρική εξέταση που διενεργήθηκε για να εκτιμηθεί εάν η κατάσταση της υγείας του επιτρέπει την παραπομπή σε δίκη.

«Ο Μουμπάρακ έχει καρκίνο και αυτό συμπεριλαμβάνεται στην τελευταία ιατρική εξέταση» δήλωσε τη Δευτέρα ο Φαρίμπ ελ-Ντιμπ, δικηγόρος του Αιγύπτιου πρώην προέδρου.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ νοσηλεύεται από τα μέσα Απριλίου σε κλινική στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας, αφότου φέρεται να παρουσίασε καρδιολογικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής ανάκρισής του.

Η δίκη του Μουμπάρακ για τη βίαιη καταστολή της αντικυβερνητικής εξέγερσης έχει οριστεί για τις 3 Αυγούστου. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για δολοφονίες διαδηλωτών κατά την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση έπειτα από τρεις δεκαετίες, καθώς και για κατάχρηση εξουσίας.

Κατηγορίες διαφθοράς αντιμετωπίζουν επίσης και οι δύο γιοι του Γκαμάλ και Αλαά.

Η γενική εισαγγελία είχε ζητήσει τη μεταφορά του Χόσνι Μουμπάρακ στη φυλακή, αλλά στα τέλη Μαΐου ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας του δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Ο γενικός εισαγγελέας Άμπντελ Μεγκίντ Μαχμούντ ανέθεσε σε μια ομάδα ιατρών να εξετάσουν τον πρώην πρόεδρο για να διαπιστώσουν αν είναι δυνατή η μεταφορά του από το νοσοκομείο του Σαρμ ελ-Σέιχ στο νοσοκομείο των φυλακών.

Οι γιατροί ωστόσο δήλωσαν ότι ο Μουμπάρακ είναι «αδύναμος» και διατρέχει τον κίνδυνο να υποστεί μια νέα καρδιακή κρίση. Στην έκθεσή τους είχαν κάνει επίσης λόγο για «όγκους» στο χοληδόχο πόρο και στο πάγκρεας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν οι όγκοι αυτοί αφαιρέθηκαν κατά την παραμονή του στη Γερμανία ή αν πρόκειται για καινούριους.

Τον Μάρτιο του 2010 ο Μουμπάρακ είχε υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή και σε αφαίρεση ενός πολύποδα από το δωδεκαδάκτυλο σε κλινική της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ ανατράπηκε στις 11 Φεβρουαρίου, μετά από 30χρόνια στην εξουσία. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 846 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην παραίτησή του. Εάν κριθεί ένοχος ενδέχεται να του επιβληθεί ακόμη και η θανατική ποινή.

Ο δικηγόρος του διαψεύδει ότι ο πρώην πρόεδρος είχε δώσει εντολή να χρησιμοποιηθεί βία σε βάρος των διαδηλωτών, αλλά ο πρώην επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών, Όμαρ Σουλεϊμάν, διαβεβαιώνει ότι «είχε πλήρη γνώση για κάθε σφαίρα που έπεφτε».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ