27

Η Eurostat ίσως εγκρίνει την αναθεώρηση του ελληνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 25% περίπου, στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με όσα εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

«Ισχύει η πιθανότητα να γίνει η έγκριση της αναθεώρησης στις αρχές Ιουλίου» είπε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στο Reuters.

«Τον Ιούνιο θα έλθει στην Ελλάδα κλιμάκιο της Eurostat. Θα υποβάλουν τυχόν ερωτήσεις που έχουν και στη συνέχεια, εάν όλα εξελιχθούν σωστά, θα υπάρξει συνεδρίαση αρμόδιας επιτροπής της Eurostat στις αρχές Ιουλίου για το θέμα. Σε αυτή τη συνεδρίαση είναι πιθανό να εγκριθεί η αναθεώρηση» προσέθεσε.

H κυβέρνηση είπε πέρυσι το φθινόπωρο ότι θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του ΑΕΠ για να συμπεριλάβει μέρος της παραοικονομίας της περιόδου 2001-2006. Η έγκριση της Eurostat εκκρεμεί.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας υποχώρησε στο 2,6% το 2006, ενώ η κυβέρνηση αναμένει περαιτέρω υποχώρηση στο 2,4% φέτος. Το κρατικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 104% το 2006 και αναμένεται να υποχωρήσει στο 100% φέτος.

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2007 βάσει των παλαιών στοιχείων για το ΑΕΠ. Εάν τελικά εγκριθεί η αναθεώρηση, τόσο το ύψος του ελλείμματος όσο και του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Αναλυτές είπαν ότι η έγκριση της αναθεώρησης θα οδηγήσει σε αισθητή μείωση το ύψος του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, που θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και στο 80%, ενώ εκτιμούν ότι η πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας είναι πιθανό να αναβαθμιστεί από τους ξένους οίκους.

«Και το έλλειμμα και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθούν. Το χρέος ειδικά θα φθάσει κοντά στο 80% και το έλλειμμα του 2007 κοντά στο 2%» είπε ο Παύλος Μυλωνάς, αναλυτής στην Εθνική Τράπεζα, «Αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό, το 80% όσον αφορά στο δημόσιο χρέος είναι μακριά από το όριο του 60%» σημείωσε.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος το καλοκαίρι.

«Πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα είναι πιθανό οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να προχωρήσουν σε αναθεώρηση κατά μία βαθμίδα της Ελλάδας. Εν μέρει λόγω της μείωσης που επιφέρει στο χρέος και το έλλειμμα η αναθεώρηση, αλλά και λόγω της αναμενόμενης εξόδου από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» είπε ο Μιχάλης Λαμπριανός, αναλυτής στην Τράπεζα Πειραιώς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ