36

Η παγκόσμια κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της παγκοσμιοποίησης των εμπορικών συναλλαγών, όχι όμως σε βάρος του περιβάλλοντος και της απασχόλησης, δείχνει με σφυγμομέτρηση των ινστιτούτβν Chicago Council on Global Affairs και WorldPublicOpinion.org.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε 18 χώρες και τα Παλαιστινιακά Εδάφη και αντιπροσωπεύει το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού, δείχνει ότι η κοινή γνώμη γενικά αποδέχεται την παγκοσμιοποίηση, αλλά εκφράζει φόβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο περιβάλλον και την απασχόληση.

Τα ανεξάρτητα ινστιτούτα έρευνας διεθνών θεμάτων δεν διευκρίνισαν τη μέθοδο που χρησιμοποίησαν για τη σφυγμομέτρηση.

Η υποστήριξη στην παγκοσμιοποίηση είναι η πιο ισχυρή στην Κίνα (με το 87% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ), τη Νότια Κορέα (86%) και το Ισραήλ (82%). Τη μεγαλύτερη αντίθεση στην παγκοσμιοποίηση εκφράζει η Γαλλία (με το 42% να αντιτίθεται), οι ΗΠΑ (35%), οι Φιλιππίνες (32%), το Ιράν και η Ινδονησία (31%).

Στη Γαλλία το 66% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η παγκοσμιοποίηση είναι ολέθρια για το περιβάλλον, με το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ να είναι 49%, στην Αργεντινή 46% και στη Ρωσία 44%.

Όσον αφορά την απασχόληση, το 80% των ερωτηθέντων στη Γαλλία κρίνει ότι το εμπόριο έχει αρνητική επίπτωση στην απασχόληση, άποψη που συμμερίζεται το 67% στις ΗΠΑ.

Ένας από τους τρόπους για να αντιμετωπιστεί η επίπτωση σην απασχόληση, σύμφωνα με το 93% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ, είναι να συμπεριληφθούν στις εμπορικές συμφωνίες κοινωνικοί κανόνες. Την άποψηαυτή συμμερίζεται το 84% των Κινέζων, το 67% των Μεξικανών, το 56% των Ινδών και το 55% των Φιλιππινέζων.

«Τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης δείχνουν σαφώς ότι η κοινή γνώμη, τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες όσο και στις αναπτυσσόμενες, θεωρεί ότι η παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπόριο είναι θετικά στοιχεία», σχολίασε ο Κρίστοφερ Ουίτνεϊ, διευθυντής του Chicago Council on Global Affairs.

«Είναι ωστόσο ολοφάνερο ότι πολύς κόσμος αναζητά τρόπους προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες στο περιβάλλον και στην απασχόληση, προσθέτοντας κοινωνικούς όρους και άρθρα για την προστασία τους περιβάλλοντος στις συμφωνίες του ελεύθερου εμπορίου», προσθέτει ο Στίβεν Κουλ της WorldPublicOpinion.org.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό