36

Κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα γύρω στα 10 περιστατικά φυματίωσης, δεδομένου όμως ότι πολλά κρούσματα δεν δηλώνονται, ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος. Τα μέτρα έχουν ατονήσει και τοπρόβλημα φαίνεται να επιδεινώνεται, ανέφεραν ειδικοί στο Εθνικό Συμπόσιο Φυματίωσης.

Στην Ελλάδα υπάρχει αναστολή της πτωτικής πορείας της νόσου, που αποδίδεται από τους ειδικούς, κατά κύριο λόγο, στην αθρόα είσοδο μεταναστών, λαθρομεταναστών και προσφύγων.

Έχει υπολογιστεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 400.000 λαθρομετανάστες από χώρες με υψηλή επίπτωση φυματίωσης, οι οποίοι δεν έχουν ελεγχθεί και είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό ακριβώς συμβάλλουν στην επιδείνωση του προβλήματος.

Το υπάρχον μοντέλο αντιφυματικού αγώνα έχει ατονήσει, δεν καλύπτει πλήρως τις υπάρχουσες ανάγκες και είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί, να εκσυγχρονισθεί και να ενισχυθεί άμεσα σε προσωπικό, πόρουςκαισύγχρονη τεχνολογία.

Τα στοιχεία αυτά κατέθεσανστο 2οΕθνικό Συμπόσιο Φυματίωσης, που πραγματοποιείται στις 23 και 24 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νικόλαος Γαλάνης, ο καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νικόλαος Σιαφάκας και ο διευθυντής 6ης πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας Μιχάλης Τουμπής.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι η φυματίωση θεραπεύεται σήμερα πλήρως με την κατάλληλη αγωγή.

Παγκόσμια εξάπλωση

Από το μυκοβακτήριο που προκαλεί τη φυματίωση εκτιμάται ότι είναι μολυσμένο το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης, χωρίς να εμφνίζουν όλοι οι φορείς συμπτώματα.

Κάθε χρόνο εμφανίζονται είκοσι εκατομμύρια ασθενείς από τους οποίους εννέα εκατομμύρια είναι νέα περιστατικά και δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν. Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων παρουσιάζεται στις υπό ανάπτυξη χώρες, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία εμφανίζεται μόνο το 5%.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί μέσα στην επόμενη 20ετία θα μολυνθούν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι και 35 εκατομμύρια θα πεθάνουν.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες είναι κάτω από είκοσι περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, αναλογία που εκτινάσσεται σε 100-300 και πλέον ανά 100.000 ανθρώπους στην Ασία και την Αφρική. Στην Ευρώπη παρατηρείται ανισοκατανομή της φυματίωσης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις λοιπές χώρες της Δυτικής Ευρώπης σημειώνονται μέχρι 20 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού κάθε χρόνο, στις βαλκανικές χώρες πλην της Ελλάδος 20 έως 50, ενώ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης 50 έως 165.

Κύριες αιτίες της αποτυχίας του περιορισμού της νόσου και της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια αποτελούν: Η οικονομική εξαθλίωση και οι κακές συνθήκες διαβίωσης μεγάλων ομάδων πληθυσμών (αναπτυσσόμενες χώρες, πρόσφυγες, μετανάστες, κ.ά.), η εξάπλωση της HIV λοίμωξης και του AIDS (κυρίως στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής), η ανοσοκαταστολή και η ανοσοανεπάρκεια από άλλα αίτια, η αύξηση της ανθεκτικής και της πολυανθεκτικής φυματίωσης (στις χώρες της ανατολικής κυρίως Ευρώπης), το έλλειμμα συμμόρφωσης με την επιτηρούμενη θεραπεία (DOTS) και η υποχρηματοδότηση του αγώνα κατά της νόσου από τις αναπτυγμένες χώρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ