36

Οι δημοσιευμένες έρευνες που έχουν χρηματοδοτηθεί από φαρμακοβιομηχανίες είναι πιο πιθανό να καταλήγουν σε θετικά αποτελέσματα, σε σχέση με μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από αλλους φορείς.

Η ανάλυση που καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό αφορά σε 30 κλινικές μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τη φαρμακευτική βιομηχανία από το 1966 έως το 2002 και δημοσιεύεται σε ειδικό τεύχος του British Medical Journal, με θέμα τη σχέση της φαρμακευτικής βιομηχανίας με τους γιατρούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα των μελετών που χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να δίνουν θετικά αποτελέσματα για την υπό εξέταση ουσία, σε σχέση με έρευνες που χρηματοδοτήθηκαν από άλλους φορείς.

«Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχε μεροληψία -μάλλον βαριά μεροληψία- όταν η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία» σχολίάζει στο New Scientist ο επικεφαλής της ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, Τζόελ Λέξιν.

Το φαινόμενο αυτό, εξηγεί ο ίδιος, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι εταιρείες συχνά επιλέγουν να μην δημοσιεύσουν μελέτες με αρνητικά συμπεράσματα.

Ένας άλλος όμως σημαντικός παράγοντας, συμπληρώνει, είναι ότι σε πολλές έρευνες η υπό εξέταση ουσία συγκρίνεται με σκευάσματα που ίσως δεν θα ήταν η πρώτη προτίμηση των γιατρών. «Θα προτιμούσα η σύγκριση να γίνεται με ό,τι συστήνεται ως η καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία» σχολιάζει.

Με τα αποτελέσματα της έρευνας διαφωνεί, ωστόσο, ο Σύλλλογος της Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας. Ο εκπρόσωπος του συλλόγου Ρίτσαρντ Λέι εξηγεί ότι οι κλινικές μελέτες επιβλέπονται από ανεξάρτητες επιτροπές Βιοηθικής και τα αποτελέσματά τους ελέγχονται από τις αρμόδιες Αρχές.

Πράγματι, από τις 13 μελέτες στο British Medical Journal που εξετάζουν τις επιστημονικές μεθόδους που εφαρμόζονται στην έρευνα, καμία δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κλινικές μελέτες των φαρμακοβιομηχανιών είναι χαμηλής ποιότητας.

Σύμφωνα όμως με τον Λέξιν, τα επίσημα κριτήρια για την ποιότητα της επιστημονικής έρευνας δεν εξετάζουν όλους τους παράγοντες, όπως το μέτρο σύγκρισης που χρησιμοποιείται στις κλινικές μελέτες.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι στις ΗΠΑ και τον Καναδά η ιατρική έρευνα χρηματοδοτείται κυρίως από τις βιομηχανίες. Αυτό «έχει σημασία για το κατά πόσο μπορούμε να πιστεύουμε τα αποτελέσματα των ερευνών που χρηματοδοτούν. Οπωσδήποτε το ελπίζω, αλλά η έρευνά μας σίγουρα εγείρει ερωτήματα» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ