Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ηλίας Μαλανδρής: Ο «Ντελικανής» είναι ένας ύμνος στον έρωτα, όχι στην αγάπη

Ηλίας Μαλανδρής: Ο «Ντελικανής» είναι ένας ύμνος στον έρωτα, όχι στην αγάπη



Μαρία Παπουτσή

Ο Ηλίας Μαλανδρής θα μεταφέρει στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού το μυθιστόρημα του Μανώλη Σκουλούδη «Ντελικανής». Το έργο εκτυλίσσεται κάπου στα τέλη του ‘50 στην Κρήτη. Ο χρόνος που περνάει από την πρώτη ως την τελευταία εμφάνιση του Ντελικανή, είναι μόνο δύο χρόνια. Αλλά το ταξίδι του μας πάει πολλά χρόνια πίσω μέσα από τους δρόμους της παράδοσης, που ζωντανεύει στην παράσταση.

Το ανέβασμα του «Ντελικανή» ήταν όνειρο ζωής για τον σκηνοθέτη Ηλία Μαλανδρή. «Είναι μια επιστροφή στην αθωότητα, που δεν έχει χαθεί και δεν θα χαθεί, όσο υπάρχουν Ντελικανήδες και Σμαραγδίτσες» επισημαίνει στο in.gr και συνεχίζει «Είναι η άνοιξη που μας χτυπάει πάντα την ίδια ώρα την πόρτα και εισβάλλει ηγεμονεύουσα και κραταιή. Ο Ντελικανής του Σκουλούδη είμαι μια συμφωνία μελωδική με τον διάβολο, που γίνεται εδώ Πάνας και εξαγοράζει με την ψυχή μας τα νιάτα. Είναι ένας ύμνος στο έρωτα. Όχι στην αγάπη, στον έρωτα, σε όλες του τις μορφές, απροκατάλυπτο, ακομπλεξάριστο και αγνό και αμαρτωλό μαζί. Αναγκαστικά αν αισθάνεσαι νέος ταυτίζεσαι με τον Ντελικανή μας. Αν όχι τον νοσταλγείς».

Πρόκειται για μια μουσικοχορευτική παράσταση με 26 ηθοποιούς, 30 χορευτές και 15 μουσικούς επί σκηνής που παντρεύει έξι διαφορετικές τέχνες. Για το δύσκολο αυτό εγχείρημα ο σκηνοθέτης αναφέρει: «To θέατρο σαν είδος πρακτικής εφαρμογής λόγου, είναι από τη φύση του καταδικασμένο, να έχει την ανάγκη και άλλων τεχνών για να καρποφορήσει. Η σκηνική δημιουργία απαιτεί την εικαστική, κινησιολογική, χορευτική και μουσική συμπόρευση, κοντά σε αυτά η ηχητική αρτιότητα και ο φωτισμός, είναι απαραίτητα δομικά στοιχεία μιας παράστασης. Κατά μια έννοια το θέατρο είναι ένα χωνευτήρι διαφορετικών πολιτιστικών εκφράσεων. Στην περίπτωση του Ντελικανή όλες αυτές οι τέχνες πρέπει να βρίσκονται σε αγαστή αρμονία, γιατί το εγχείρημα έχει τις δυσκολίες του. Η γλώσσα που διατηρήθηκε, η εποχή που διατηρήθηκε, η διάνοια του έργου που είναι αναγκαίο να λάμψει, ο αιρετικός του λόγος και ο ποιητικός-μουσικός φθόγγος που αρθρώνεται, δημιουργούν προκλητικά σοκάκια, ίσως δυσκολοδιάβατα αλλά γοητευτικά».

Για το χρόνο προετοιμασίας του πολύπλοκου εγχειρήματος αναφέρει ότι έχει κάνει παράσταση στο παρελθόν μέσα σε δέκα μέρες και οι παλιοί ηθοποιοί άλλαζαν έργο κάθε τρεις μέρες, δίχως αυτό να έχει αντίχτυπο στην ποιότητα του έργου. «Ήταν το μετιέ», όπως έλεγε ο Μινωτής.
«Η δυνατότητα να μετουσιώνεσαι γρήγορα στον ένα ή τον άλλο χαρακτήρα, που απαιτούσε γιγάντια τεχνική. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως η σκηνική υλοποίηση καμιά σχέση δεν έχει με την αληθινή προετοιμασία μιας παράστασης που γίνεται μέσα στο μυαλό του εργάτη. Αυτό μπορεί να απαιτήσει και χρόνια ολόκληρα για να συγκροτηθεί. Χρόνια μελέτης και σκέψης, χρόνια εναγώνιας έρευνας και μαθητείας. Πρέπει να προσέξεις να μην προδώσεις τον συγγραφέα, να μην αλλοιώσεις τα μηνύματά του μπροστά σε ένα διαχρονικό ευτελισμό ή με κριτήρια οφελιμιστικά. Όταν ολοκληρωθεί αυτό που είναι το δύσκολο, τα υπόλοιπα είναι πολύ εύκολο να γίνουν. Δεν απαιτείται τίποτα άλλο παρά δουλειά».

Πληροφορίες:
Ο «Ντελικανής» θα ανέβει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Κυριακή 9 Οκτωβρίου.
Τιμές εισιτηρίων: Άνω διάζωμα: 15€ /Ζώνη Γ’: 25€ /Ζώνη Β’: 35€ /Ζώνη Α’: 45€
Διακεκριμένη: 65€ /ΑΜΕΑ:10€ /Εκπτωτικά εισιτήρια: 10€ (*)
(*) Τα εκπτωτικά εισιτήρια εκδίδονται στο Άνω Διάζωμα σε περιορισμένο αριθμό και αφορούν φοιτητές, παιδιά έως 18 ετών και ανέργους με κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ.

Διάθεση εισιτηρίων & κρατήσεις: www.viva.gr /Καταστήματα Public, τηλ. 2121050020
www.entertain.gr

entertainment.in.gr

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024