Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ειρήνη Ρουμελιωτάκη: Ο άνθρωπος εκμηδενίζει το «εγώ» για το «εσύ»

Ειρήνη Ρουμελιωτάκη: Ο άνθρωπος εκμηδενίζει το «εγώ» για το «εσύ»

Μαρία Πετροπούλου Πέντε άνθρωποι. Τέσσερα δωμάτια. Τρία αρχέτυπα πίστης και λατρείας: Η μητέρα, ο θεός, ο αγαπημένος. Ένα μοτέλ. Η δημόσια σφαίρα «μπλέκεται» με την ιδιωτική, οι ήρωες και οι θεατές περιπλανιούνται, σωματικά και ψυχικά, και μια διαδικασία αλληλεπίδρασης λαμβάνει χώρα. Η Ειρήνη Ρουμελιωτάκη, σκηνοθέτιδα της παράστασης Motel, μιλά στο in.gr για την «λατρευτική» αγάπη, […]

Μαρία Πετροπούλου

Πέντε άνθρωποι. Τέσσερα δωμάτια. Τρία αρχέτυπα πίστης και λατρείας: Η μητέρα, ο θεός, ο αγαπημένος. Ένα μοτέλ. Η δημόσια σφαίρα «μπλέκεται» με την ιδιωτική, οι ήρωες και οι θεατές περιπλανιούνται, σωματικά και ψυχικά, και μια διαδικασία αλληλεπίδρασης λαμβάνει χώρα.

Η Ειρήνη Ρουμελιωτάκη, σκηνοθέτιδα της παράστασης Motel, μιλά στο in.gr για την «λατρευτική» αγάπη, για την εκμηδένιση του «εγώ» στο όνομα του «εσύ», καθώς και για την διαδικασία περιπλάνησης του ανθρώπου, με σκοπό να «φτάσει» τον άλλον.

Τι ακριβώς εννοείτε με την φράση «ζωντανή εγκατάσταση αφιερωμένη στην τελετουργία της λατρείας και της πίστης στον άλλο»;
Το Motel είναι μια ζωντανή εγκατάσταση όπου οι περφόρμερς επαναλαμβάνουν μια δράση 15 λεπτών σε συγκεκριμένους χώρους και οι θεατές καλούνται να περιηγηθούν ελεύθερα μέσα σε αυτούς. Στο Motel συναντάμε τους ήρωες μας, τη στιγμή της προσωπικής τους τελετουργίας. Μια τελετουργία, κατά την οποία αφιερώνουν τον εαυτό τους, το σώμα τους, όλη τους την ύπαρξη στον άλλο. Στον άλλο που λατρεύουν. Πρόκειται για μια τελετουργία εκμηδένισης του εγώ στο όνομα του εσύ.

«Προσωπικές αφηγήσεις εν απουσία λέξεων». Πώς γίνεται να πεις κάτι, χωρίς να μιλάς; Με το σώμα; Με τις εκφράσεις;
Αφηγητές στο Motel είναι τα σώματα των περφόρμερς, οι δράσεις τους, οι εικόνες που δημιουργούν, η μουσική και ο ίδιος ο χώρος.

Τέσσερα δωμάτια. Στο κάθε ένα λαμβάνει χώρα μια διαφορετική ιστορία;
Τέσσερα δωμάτια. Τέσσερις διαφορετικές ιστορίες. Μια γυναίκα που αφιερώνεται στον αγαπημένο της. Ένας άντρας που αφιερώνεται στην αγαπημένη του. Μία μάνα και μία κόρη. Ένας ασκητής που αφιερώνεται στον θεό του.

Οι ιστορίες είναι αλληλένδετες;
Οι ιστορίες έχουν κοινό άξονα τη λατρεία του άλλου. Την εμμονή της πίστης. Όλοι οι ήρωες-ίδες τελούν την τελετουργία τους. Τα σώματά τους σε στιγμές περνούν από πανομοιότυπες στάσεις, διαγράφοντας ίδια σχήματα στον χώρο. Σώματα αφηγούμενα διαφορετικές ιστορίες ή και όχι τόσο διαφορετικές τελικά.

Ο θεατής θα συναντήσει πτυχές του εαυτού του στα τέσσερα δωμάτια;
Ο θεατής, καθώς θα κινείται ελεύθερα μέσα στο Motel, θα κάνει την προσωπική του ανάγνωση της ιστορίας. Οι συνδέσεις που θα κάνει με τον εαυτό του ή με οικείες του εικόνες και μνήμες, είναι μια προσωπική διαδρομή του κάθε θεατή.

Ο Αλεσάντρο Μορέσκι ήταν ο τελευταίος καστράτος, ο οποίος είχε υποστεί ευνουχισμό. Το όνομα του Μπατάιγ είναι συνδεδεμένο με την πορνογραφία. Ο Ρουμί ήταν μαθηματικός, θεολόγος και ερμηνευτής του Κορανίου. Αναφέρετε επίσης τον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή και τον Βάλτερ Σούμπαρτ. Γιατί επιλέγετε τα πρόσωπα αυτά και ποιο είναι το κοινό στοιχείο ανάμεσά τους;
Το σημείο που συναντιούνται είναι το όριο στο οποίο μπορεί να φτάσει κάποιος για αυτόν που λατρεύει, η λατρευτική αγάπη. Οι καστράτοι ευνουχίζονταν στο όνομα του θεού τους, στο έργο του Μπατάιγ Η μητέρα μου, συναντάμε τη λατρεία προς τη μάνα χωρίς όριο. Ο Ρουμί μετά τον θάνατο του δασκάλου του, αφιέρωσε τον εαυτό του και το έργο του σε αυτόν. Ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής επίσης ταγμένος στον θεό του. Ο Βάλτερ Σούμπαρτ στο έργο του Θρησκεία και έρως μελετά τις συνδέσεις του πιστού σε κάποιον θεό με τον ερωτευμένο και ερευνά την λατρευτική αγάπη, που είναι το ζητούμενο μας.

Επιλέγετε για την παράσταση τον τίτλο Motel. Το μοτέλ έχει την έννοια του εφήμερου. Αυτό θέλετε κι εσείς να τονίσετε;
Μάλλον την έννοια του δημόσιου και ιδιωτικού συγχρόνως. Ο καθένας έχει πρόσβαση και θα μπορούσε να βρίσκεται στο δωμάτιο ενός μοτέλ. Επίσης το μοτέλ εμπεριέχει την έννοια της περιπλάνησης και οι ήρωες μας σίγουρα είναι σε μία διαδικασία περιπλάνησης προσπαθώντας να φτάσουν τον άλλο, να γίνουν ένα με εκείνον.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Πάνο Κυβελέα (Biomass);
Ο Πάνος Κυβελέας είναι ένας εξαιρετικός μουσικός, είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε. Είχαμε συνεργαστεί ξανά στην περφόρμανς Bloody mary (Booze Cooperativa, 2011) που είχαμε δημιουργήσει με την ομάδα ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ. Για το Motel ήταν πολύ σημαντική η συμμετοχή του.

Πληροφορίες:
Motel
Κάθε Δευτέρα & Πέμπτη στις 19.45, για επτά παραστάσεις, έως την Πέμπτη 31 Μαρτίου
metamatic:taf
Νορμανού 5, 105 55, Αθήνα, Μοναστηράκι
Τηλ: 210 32-38-757
http://theartfoundation.metamatic.gr/
https://www.facebook.com/metamatictaf

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6943 69 3113

*Η ώρα έναρξης τηρείται με αυστηρότητα

*Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

entertainment.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024