Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τετραήμερο δωρεάν μουσικών εκδηλώσεων στο ΚΠΙΣΝ

Τετραήμερο δωρεάν μουσικών εκδηλώσεων στο ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει το Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο, ένα τετραήμερο εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο, όπου πάνω από 400 καλλιτέχνες συμπράττουν στη σύνθεση μιας μεγάλης γιορτής γνωριμίας με τον χώρο.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει το Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο, ένα τετραήμερο εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο, όπου πάνω από 400 καλλιτέχνες συμπράττουν στη σύνθεση μιας μεγάλης γιορτής γνωριμίας με τον χώρο.

Κεντρικό ρόλο στις εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου, έχει η Μουσική, με τη συμμετοχή 14 ξεχωριστών προγραμμάτων συναυλιών, διαδραστικών εργαστηρίων, και παραστάσεων. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος φέρει την υπογραφή της Limor Tomer, Γενικής Διευθύντριας Συναυλιών & Διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, ενώ η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις Laurie Anderson, είναι προσκεκλημένη Καλλιτεχνική Διευθύντρια.

Η jazz, η ποπ, η ηλεκτρονική μουσική, τα ethnic ακούσματα, αλλά και πολλά ακόμα μουσικά είδη, αναμειγνύονται μεταξύ τους, και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο συναντιούνται στην σκηνή του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, αλλά και σε αναπάντεχους χώρους σε ολόκληρη την έκταση του ΚΠΙΣΝ.

Έλληνες και ξένοι μουσικοί συνεργάζονται δημιουργώντας ένα πανόραμα ήχων και εμπειριών, ενώ παράλληλα, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την πρώτη της παράσταση στην Εναλλακτική Σκηνή.

Η Limor Tomer στο μήνυμά της αναφέρει σχετικά με τις εκδηλώσεις «Ο κεντρικός άξονας των φετινών εκδηλώσεων είναι οι «Συνέργειες». Πώς μπορούμε να φέρουμε κοντά καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, το κοινό με τους δημιουργούς και έργα τέχνης διαφόρων τύπων μεταξύ τους;»

Το line up του τετραημέρου περιλαμβάνει τις παρακάτω εμφανίσεις και έργα: Laurie Anderson, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Tan Dun’s Water Passion after St. Matthew, Omar Souleyman, Amir ElSaffar, Xylouris White, Demy & Friends, The Secret Trio, John L. Adam’s INUKSUIT, Jazz & Colors, Terry Riley’s IN C, Απόλλωνα Ρέτσο, την Εθνική Λυρική Σκηνή σε έργα Γιάννη Χρήστου, καθώς και το εργαστήριο Street Studio City.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις ανά ημέρα:

  • Πέμπτη 23 Ιουνίου

Demy & Friends | 21:30
H Demy φέρνει στη μουσική της όλη την ενέργεια και τον ενθουσιασμό της σύγχρονης ποπ. Μαζί της, η Ευρυδίκη, ο Κώστας Μαρτάκης, ο Στέλιος Λεγάκης και ο Άρης Μακρής.

Συναυλία Xylouris White | 22:30
Το ντουέτο Xylouris White (Γιώργος Ξυλούρης -Ψαρογιώργης- και Jim White)
έχει δημιουργήσει το δικό του μουσικό ιδίωμα με ήχους από τζαζ, post-rock και παραδοσιακή κρητική μουσική, κερδίζοντας τη διεθνή μουσική σκηνή.

  • Παρασκευή 24 Ιουνίου

Jazz & Colors | 20:00
Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μεταμορφώνεται σε μια ανοιχτή μουσική παλέτα φιλοξενώντας την παραγωγή Jazz & Colors, μια ιδέα του μουσικού παραγωγού Peter Shapiro. Δεκαπέντε τζαζ ορχήστρες απλώνονται στον χώρο του Πάρκου και ερμηνεύουν ταυτόχρονα τις ίδιες μουσικές συνθέσεις με ποικιλότροπα στυλ η καθεμία, ενώ οι επισκέπτες ακολουθούν τα ακούσματα με αυθόρμητη σειρά.

Συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής τζαζ σκηνής, και συγκεκριμένα:
Takis Paterelis Qrt (Πατερέλης, Σαμαράς, Κλωνής, Τριβόλης), Baby Trio (Κοντραφούρης, Παπαδούλης, Τσιφτσής), Dimitris Kalantzis Qrt (Καλαντζής, Κτιστάκης, Γεωργιάδης, Πολυζωγόπουλος), Tsakelectric (Τσάκας, Λιόλιος, Soto, Σεβδαλής), Takis Barberis Group (Τ. Μπαρμπέρης, Γ. Μπαρμπέρης, Σαριδάκης, Κεχρής), Dimitris Vasilakis Qrt (Βασιλάκης, Πολυχρονάκος, Λούτας, Στουραϊτης), B.F.A.M (Παναγιωτόπουλος, Παπάς, Πανταζής, Καψαμπέλης), Next Step Qrt (Παπαδόπουλος, Κότσυφας, Μάνος, Ποδαράς), Datfunk Band (Παπασταματάκης, Καπηλίδης, Adetayo), Athens Jazz Legacy Band (Παπαδόπουλος, Καρούντζος, Κωστελέτος, Χαϊδεμένος, Αγγελάκης), Hot Club de Grece (Λουκάτος, Αρφάνης, Κλάγκος). Αμίρης, Λαδόπουλος, Μπενετάτος, Ρούλος, Μπέλλος, Κωνσταντίνου, Huber, Αναδολής.

Tan Dun’s Water Passion after St. Matthew | 21:30
Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό το έργο του διεθνούς φήμης Κινέζου συνθέτη Tan Dun Water Passion after St.Matthew. Το Water Passion, το οποίο γράφτηκε το 2000, είναι βασισμένο στο έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ Τα κατά Ματθαίον Πάθη. Το έργο συνδυάζει το ηχητικό αποτύπωμα του νερού με κλασικά όργανα (όπως βιολί, τσέλο), ποικίλα κρουστά, θιβετιανά και κινέζικα παραδοσιακά όργανα, φωνητικά, ψηφιακό ήχο, ακόμα και με τη σιωπή, δημιουργώντας μία μυστηριακή, πνευματική ατμόσφαιρα.
Στη μυστηριακή, πνευματική του ατμόσφαιρα μας οδηγούν οι: Stephen L. Bryant μπάσος-βαρύτονος, Chiara Chizzoni σοπράνο, BeiBei Wang κρουστά, Alexandrina Boyanova βιολί, Felix Fan τσέλο, Jeremy Thal πλήκτρα.
Συμμετέχει η χορωδία Fons Musicalis σε μουσική διδασκαλία Κωστή Κωσταντάρα.
Μουσική διεύθυνση: Sarah Ioannides

Σάββατο 25 Ιουνίου
Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε έργα Γιάννη Χρήστου | 18:30 & 00:00

Στην πρώτη παραγωγή της νεοσύστατης Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) με την οποία συμπράττουν το διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonArt και η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ), υπό την καθοδήγηση του αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, θα παρουσιαστούν δύο κομβικά έργα του corpus του Γιάννη Χρήστου. Η κυρία με τη στρυχνίνη (1967) και Η Αναπαράσταση ΙΙΙ (Ο πιανίστας) (1968).
Την εικαστική εγκατάσταση που θα συνοδεύει τα έργα έχει αναλάβει ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης.

Inuksuit | 19:00
Το Inuksuit, μια σύνθεση-μουσική γέφυρα με το φυσικό περιβάλλον, συνδέει τους ήχους της φύσης με τη μουσική.
«Κάθε παράσταση του Inuksuit είναι διαφορετική και καθορίζεται από το μέγεθος του συνόλου και τα ειδικά όργανα που χρησιμοποιούνται, από τη μορφολογία και τη βλάστηση του τόπου – ακόμη κι από το κελάηδισμα των πουλιών που ζουν εκεί. Οι μουσικοί είναι διασκορπισμένοι στον χώρο και οι ακροατές είναι ελεύθεροι να ανακαλύψουν ο καθένας ξεχωριστά το δικό του σημείο ακρόασης», εξηγεί ο συνθέτης του έργου.
Στην Αθήνα το πολυσήμαντο αυτό έργο του John Luther Adams θα παρουσιαστεί από μία μεγάλη ομάδα Ελλήνων μουσικών υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Δεσύλλα, και τη συμμετοχή του σολίστα των κρουστών Douglas Perkins. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ωδείου Αθηνών.

In C | 20:00
Το In C του Terry Riley αποτελεί την εμβληματική σύνθεση του μινιμαλισμού, του 1964, η οποία άλλαξε την πορεία της μουσικής τον 20ό αιώνα, επηρεάζοντας δημιουργούς όπως ο Steve Reich και ο Philip Glass. Ο Riley με την πρωτοποριακή δημιουργία του εισήγαγε μια νέα αντίληψη για τη μουσική φόρμα, βασισμένη σε επαναλαμβανόμενα σχήματα που αλληλοσυνδέονται.
Στο Metamorphosis το έργο ερμηνεύει η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, σε επιμέλεια και μουσική διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου, όπου περίπου είκοσι πέντε μουσικοί, χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες: 1) τοξωτά έγχορδα (βιολί, λύρες, βιολοντσέλο), 2) πνευστά (κλαρινέτο, φλογέρα, νέι, γκάιντα, ζουρνάς), 3) νυκτά έγχορδα (κανονάκι, ούτι, λαούτο, ταμπουράς, σαντούρι) και 4) κρουστά.

Performance της Laurie Anderson | 21:30
Η Laurie Anderson, μία από τις πιο αναγνωρισμένες μορφές της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας, σε μία βιωματική performance με αφετηρία το αντίθετο της βεβαιότητας: τη μόνιμη διερώτηση. Η δυνατότητα του ανθρώπινου προσώπου να υπερβεί την ταυτότητά του, να μάθει αυτό που αγνοεί, να γίνει αυτό που δεν είναι ακόμα, να δει το άβλεπτο…
Την ίδια ημέρα θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία της Laurie Anderson ‘Η καρδιά ενός σκύλου’ (00:00-01:00).

Συναυλία Omar Souleyman | 22:30
Ο ανατρεπτικός, Σύρος μουσικός Omar Souleyman φέρνει το προσωπικό του γιορταστικό όραμα για τη χορευτική electronica στην Αθήνα.

  • Κυριακή 26 Ιουνίου

Συναυλία The Secret Trio | 19:30
Τρεις βιρτουόζοι με διεθνή λάμψη συναντιούνται στο Secret Trio. Η μουσική της Μέσης Ανατολής, οι ρυθμοί των Βαλκανίων, η κλασική και η ροκ μουσική, όπως και οι αυτοσχεδιασμοί της τζαζ απαρτίζουν το μουσικό λεξιλόγιό τους παράγοντας ανεξάντλητο πλούτο έκφρασης.
Tamer Pinarbaşı: κανονάκι χωρίς πλήκτρο, İsmail Lumanovski: κλαρινετίστας, Ara Dinkjian: ούτι.
Το Secret Trio φέρνει στην Αθήνα τη δική του μυστική συνταγή για την jazz fusion.

Συναυλία Amir ElSaffar & Two Rivers Ensemble | 20:30
Ο πολυτάλαντος τρομπετίστας και συνθέτης Amir ElSaffar εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της αμερικανο-ιρακινής καταγωγής του, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερα δυναμικό, αλλά και στοχαστικό, μείγμα τζαζ με αραβικά στοιχεία.

Συναυλία Απόλλωνα Ρέτσου | 21:30
«Ένα κορίτσι με χρωματιστές βελόνες στην καρδιά που το ακολουθούσε πάντα μια κατάρα. Όταν κάποιος το πλησίαζε, οι βελόνες έμπαιναν όλο και πιο βαθιά». Αυτή είναι μία από τις ιστορίες του διάσημου Αμερικανού σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον (Ο ψαλιδοχέρης, Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας, Batman Forever κ.ά) που έδωσαν το ερέθισμα στον Απόλλωνα Ρέτσο να ξεκινήσει τη σύνθεση δεκαέξι τραγουδιών εμπνευσμένων από το βιβλίο του The Melancholy Death of Oyster Boy and other stories.
Συμμετέχουν η Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης και η Χορωδία GraduArti Αποφοίτων των Αρσακείων. Διδασκαλία και διεύθυνση χορωδιών: Χριστίνα Βαρσάμη-Κούκνη.

Συναυλία Ελευθερίας Αρβανιτάκη Δεύτερη ζωή | 22:30
Την ιδιαίτερη σχέση της με τον ποιητικό λόγο παρουσιάζει η ερμηνεύτρια σε μια συναυλία με τίτλο Δεύτερη ζωή. Με επιλογές από το ρεπερτόριό της η Ελευθερία Αρβανιτάκη ταξιδεύει το κοινό στον λυρικό κόσμο της μελοποιημένης ελληνικής ποίησης.
Το concept και η επιμέλεια του προγράμματος είναι της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και της Λήδας Ρουμάνη, ενώ οι ενορχηστρώσεις του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη. Μαζί της παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο), Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Νίκος Μέρμηγκας (λάφτα, μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).

Επίσης:
Street Studio City. Υπαίθριο στούντιο ηχογράφησης
Η κολεκτίβα μουσικών και καλλιτεχνών Found Sound Nation (FSN) υλοποιεί το πρότζεκτ Street Studio City (SSC), που θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως «στούντιο στους δρόμους της πόλης». Για 3 ημέρες κατά τη διάρκεια του προγράμματος Metamorphosis, κάθε μέρα σε διαφορετικό χώρο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, οι FSN στήνουν ένα κινητό μουσικό στούντιο και καλούν τους περαστικούς να συμπράξουν με μουσικούς σε μια πρόβα / jam session αυτοσχεδιαστικής δημιουργίας. Κατόπιν τα τραγούδια, οι ρυθμοί, οι ιστορίες και οι μουσικές ιδέες που δημιουργούν οι συμμετέχοντες μεταμορφώνονται σε ένα πολυποίκιλο αστικό ηχητικό περιβάλλον.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις 23, 25 και 26 Ιουνίου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο, δείτε εδώ.

Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο, και πραγματοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Από την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 18:00 έως την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 04:00 το ΚΠΙΣΝ θα παραμείνει ανοιχτό συνεχώς.
Η συμμετοχή σε ορισμένες εκδηλώσεις, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα γίνεται με δελτία προτεραιότητας. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο www.SNFCC.org/metamorphosis

entertainment.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024