Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
James: Nιώθουμε πως ακόμα έχουμε να αποδείξουμε πράγματα στον κόσμο

James: Nιώθουμε πως ακόμα έχουμε να αποδείξουμε πράγματα στον κόσμο

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

H τελευταία συναυλία των James στη χώρα μας -και μια από τις καλύτερες από όσες έχουν κάνει στην Ελλάδα, όπως δηλώνουν- ήταν στο θέατρο Βράχων το 2014, όπου βρέθηκαν στο πλαίσιο της περιοδείας για την προώθηση του δίσκου τους La Petite Mort.

Αυτήν τη φορά έχοντας στις αποσκευές τους το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο Girl At The End Of The World, το ιδιαίτερα αγαπημένο συγκρότημα του ελληνικού κοινού, θα βρεθεί ως headliner –μαζί με τους Editors- στο φετινό Ejekt Festival.

Λίγο πριν βρεθούμε στην Πλατεία Νερού, για να τους απολαύσουμε την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, την Παρασκευή 8 Ιουλίου, ας δούμε όσα είπε στο in.gr ο Jim Glennie, μπασίστας και ιδρυτικό μέλος των James.

  • Το τελευταίο άλμπουμ των James Girl At The End Of The World

«Το άλμπουμ έχει πάρει τον τίτλο του από το ομώνυμο τραγούδι που περιέχει. Το τραγούδι μιλά για τις τελευταίες στιγμές κάποιου που εμπλέκεται σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, για το πρόσωπο που θα σκεφτεί τις τελευταίες στιγμές πριν πεθάνει. Το Girl At The End Of The World αντιπροσωπεύει τους αγαπημένους μας, το σύντροφό μας ή τον έναν, τον ξεχωριστό που αγαπάμε και τον οποίο θα σκεφτούμε τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν κλείσουμε τα μάτια μας για πάντα.

»Είναι ένα τραγούδι του Tim Booth, ο οποίος πρέπει να προσέχει τι γράφει, γιατί όσα αναφέρει στα τραγούδια του φαίνεται ότι μετά του συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση, αν έχει να κάνει με το νόμο των πιθανοτήτων ή απλά προβλέπει κάτι που θα συμβεί στο μέλλον, αλλά του συμβαίνει συχνά. Νομίζω ότι πρέπει να είναι προσεκτικός, όταν γράφει για καταστροφικά πράγματα!

»Τα δυο τελευταία μας άλμπουμ έχουν κυκλοφορήσει σχεδόν μαζί, υπάρχει μια μικρή χρονική απόσταση ανάμεσά τους. Αυτή άλλωστε ήταν και όλη η κεντρική ιδέα. Όταν ηχογραφούσαμε το La Petite Mort και ξεκινούσαμε την περιοδεία για εκείνο το άλμπουμ, γράφαμε παράλληλα τα τραγούδια του νέου μας δίσκου. Έτσι, με το Girl At The End Of The World μοιάζει σαν να πήγαμε το La Petit Mort ένα βήμα παραπέρα».

  • Ο ήχος του νέου άλμπουμ

«Το «πάντρεμα» της τεχνολογίας με τα φυσικά όργανα, είναι ένα παιχνίδι που το ξεκινήσαμε από το La Petite Mort. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, τείνουμε να δουλεύουμε πολύ με τον ήχο, παρακολουθούμε όλη τη διαδικασία της ηχογράφησης, όπως και το αποτέλεσμα. Επιπλέον, ο Μark που είναι στα πλήκτρα είναι ένας καταπληκτικός μουσικός, αλλά πολλές φορές όταν παίζει μπορεί να χαθεί, ιδιαίτερα αν σκεφτεί όλα αυτά τα όργανα και τους μουσικούς που παίζουν την ίδια στιγμή. Έτσι, στον προηγούμενο δίσκο συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο για εκείνον, κάτι που θα ήταν προς όφελος των τραγουδιών ώστε να έχει κι εκείνος την ευκαιρία να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος. Και είναι κάτι που το κάναμε και στο τελευταίο άλμπουμ, άλλο ένα κοινό στοιχείο μεταξύ των δυο».

  • Οι συναυλιακοί James

«Πάντοτε θεωρούσαμε ότι είμαστε μια μπάντα που ο φυσικός της χώρος είναι η σκηνή των συναυλιών. Φυσικά και το να κάνεις νέους δίσκους και να ηχογραφείς στο στούντιο είναι συναρπαστικό, αλλά από την αρχή που γράφεις ένα τραγούδι αυτό που έχεις στο μυαλό σου είναι αν θα αρέσει στον κόσμο και φαντάζεσαι πώς αυτά τα τραγούδια θα ακούγονται μαγικά πάνω στη σκηνή. Αυτό που συμβαίνει πάνω σε ένα stage είναι καταπληκτικό, έχεις απευθείας επαφή με το κοινό από κάτω, του δίνεις τη μουσική σου και βλέπεις αμέσως τις αντιδράσεις. Εμείς ως συγκρότημα πάντα θεωρούσαμε συναρπαστική αυτή την άμεση και ζωντανή σύνδεση με το κοινό. Είναι καταπληκτικό να κάνεις δίσκους, αλλά δεν συγκρίνεται με το να παίζεις ζωντανά τα τραγούδια σου στο πλήθος κάτω από τη σκηνή».

  • Jim Glennie και James

«Δεν ξέρω ποιο είναι το μυστικό που με έχει οδηγήσει να είμαι στους James όλα αυτά τα χρόνια. Οι James είναι για μένα πραγματικά σημαντικοί, είναι ένα μεγάλο κομμάτι από τον ίδιο μου τον εαυτό, μεγάλωσα μαζί τους. Ξεκίνησα τους James στα 15 μου, στο σχολείο, και πέρασα όλη την ενήλικη ζωή μου μαζί τους. Η μπάντα είναι η οικογένειά μου, η δουλειά μου, οι συνάδελφοί μου, είναι κάτι σαν ένα είδος θεραπείας για εμένα. Με έχει κάνει από έναν μπερδεμένο και άγριο νιάτο σε έναν ώριμο –ελπίζω- ενήλικα. Είναι ένα φανταστικό ταξίδι. Έχω αλλάξει πολύ, έχω περισσότερη υπομονή πλέον και κατανόηση και έχεις δίκιο ρίχνω όλο το βάρος στη σωστή επικοινωνία και να πηγαίνουν καλά τα πράγματα μεταξύ των μελών του συγκροτήματος. Δεν το πιστεύω πως είμαι ακόμα εδώ μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε μέρα μπορεί να φέρνει ορισμένα προβλήματα φέρνει όμως και νέες εμπειρίες. Είναι μια πραγματικά συναρπαστική δουλειά».

  • Τα hit τραγούδια των James

«Μερικά απλώς προκύπτουν έτσι απλά και άλλα όχι. Είναι από αυτά τα πράγματα που στην πραγματικότητα δεν μπορείς να προβλέψεις. Έχουμε έναν περίεργο τρόπο κατά τον οποίο συνηθίζουμε να δουλεύουμε. Δεν καθόμαστε στο πιάνο και απλώς μας βγαίνει ένα τραγούδι. Ο καθένας δουλεύει μόνος του, δεν μιλάμε για το τι κάνουμε και έτσι απλά εμφανίζεται ένα hit. Ποτέ δεν ξέρουμε τι αποτέλεσμα θα προκύψει από αυτό».

  • Οι χαμένες ευκαιρίες

«Σίγουρα υπάρχουν και αυτές. Για παράδειγμα, δεν ήμασταν ποτέ ιδιαίτερα καλοί στο να παίρνουμε επιχειρηματικές αποφάσεις. Oι James έτειναν να είναι μια δύσκολη μπάντα όταν ήθελες να δουλέψεις μαζί τους, Κάναμε πάντα αυτό που θέλαμε, κάποιες επιλογές μας θα μπορούσε κάποιος να κρίνει ότι ήταν λάθος, αλλά εμείς δεν το βλέπουμε έτσι, και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε ακόμα εδώ μετά από τόσα χρόνια. Νιώθουμε πως ακόμα έχουμε να αποδείξουμε πράγματα στον κόσμο.

»Είμαστε ακόμα φιλόδοξοι, νιώθουμε μια ώθηση και όπως μπορεί να ακούσει κανείς στις δυο τελευταίες μας δουλειές, ψάχνουμε να αλλάξουμε πράγματα, να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Έτσι είναι η ζωή, υπήρξαν φορές που μπορεί να πήραμε μια λάθος απόφαση ή απλά και μόνο κάτι που δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όμως εξαιτίας του ταξιδιού αυτού και όλων των αποφάσεών μας, είμαστε ακόμα εδώ και η ζωή πάει μπροστά».

  • Τρομοκρατικές επιθέσεις, βία και φόβος

«Είναι κάτι που μας αφορά όλους το ίδιο. Είναι τόσο λυπηρό που δεν μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος να ζήσουν ειρηνικά οι άνθρωποι, ένας υγιής τρόπος επικοινωνίας όσο διαφορετική κουλτούρα και φιλοσοφία κι αν έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους.

»Δεν ξέρω ποια είναι η απάντηση σε αυτά τα στερεότυπα που προωθούνται από τα κράτη και τις θρησκείες, αλλά το σημαντικότερο στον κόσμο είναι να βρεθούν τρόποι και δίοδοι επικοινωνίας. Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να ακούν και να δέχονται τη διαφορετικότητα τότε δημιουργούνται προβλήματα. Είναι τόσο απογοητευτικό όλο αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη. Δεν είναι ατομικό το πρόβλημα, είναι συλλογικό, αφορά όλη την κοινωνία. Όμως, τι μπορείς να κάνεις; Να σταματήσεις να ζεις; Να μην ταξιδεύεις; Σε ό,τι κι αν κάνεις, υπάρχει ένα ποσοστό κινδύνου για τη ζωή σου. Δεν πρέπει να αφήσουμε να μας καταβάλει ο φόβος, ούτε να σταματήσουμε όσα κάνουμε στη ζωή μας».

  • Η ελληνική κρίση

«Ασφαλώς και είναι μια δύσκολη εποχή για τη χώρα και εξίσου δύσκολα όσα βιώνει ο ελληνικός λαός. Κάθε φορά που επιστρέφουμε στην Ελλάδα, η υποδοχή του κοινού είναι υπέροχη παρά τις δυσκολίες. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε ως καλλιτέχνες είναι να προσπαθούμε να δείχνουμε την υποστήριξή μας στους ανθρώπους και ελπίζουμε με τις συναυλίες μας να δίνουμε μια νότα αισιοδοξίας στις ζωές των ανθρώπων. Την τελευταία φορά που ήρθαμε και παίξαμε στο θέατρο Βράχων το κοινό ήταν καταπληκτικό, ήταν μια από τις καλύτερες συναυλίες μας στην Αθήνα. Έχουμε πάρα πολλές όμορφες αναμνήσεις από τις συναυλίες μας στην Ελλάδα. Μας αρέσει να παίζουμε στην Ελλάδα και έχουμε πολλούς φίλους εκεί. Ευχόμαστε ότι και αυτή τη φορά θα είναι το ίδιο όμορφα και μια συναυλία που θα μας μείνει αξέχαστη. Θέλουμε όλοι όσοι έρθουν να περάσουν όμορφα».

  • Το set list της συναυλίας

«Δεν έχουμε φτιάξει ακόμα το τελικό set list. Θα παίξουμε σίγουρα υλικό από την καινούρια μας δισκογραφική δουλειά και τραγούδια παλαιότερα που ασφαλώς περιμένει ο κόσμος να ακούσει. Θα είναι μια μίξη παλαιών και καινούριων. Όπως κάνουμε πάντα, θα αποφασίσουμε την τελευταία στιγμή».

entertainment.in.gr

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024