Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θανάσης Πολυκανδριώτης: Δούλεψα πάρα πολύ και δεν μου αξίζει να ζω σε μια ανασφάλεια

Θανάσης Πολυκανδριώτης: Δούλεψα πάρα πολύ και δεν μου αξίζει να ζω σε μια ανασφάλεια

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2016, ο μεγάλος μας συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Θανάσης Πολυκανδριώτης, θα παρουσιάσει ένα μοναδικό λαϊκό πρόγραμμα εφ’ όλης της ύλης με τίτλο «Στους δρόμους του Στράτου με το μπουζούκι του Πολυκανδριώτη», την Τετάρτη 6 Ιουλίου.

Παρέα με την ορχήστρα του και έχοντας στο πλευρό του τον Άγγελο και τον Στέλιο Διονυσίου, θα παίξει τραγούδια που έγραψε τη δεκαετία του ’80 για τον Στράτο Διονυσίου, κομμάτια που αγαπήθηκαν από το κοινό και παραμένουν διαχρονικά, όπως τα: Τα πήρες όλα, Τα βάσανά μου, Τα μάζεψα τα πράγματα, Και λέγε λέγε. Το ρεπερτόριο συμπληρώνουν μεγάλες επιτυχίες των Άκη Πάνου, Αντώνη Ρεπάνη, Μίμη Πλέσσα, Τάκη Σούκα, Χρήστου Νικολόπουλου καθώς και τραγούδια από τις προσωπικές δουλειές του Άγγελου και του Στέλιου Διονυσίου.

Κοιτάζοντας πίσω βλέπετε σπουδαίες συνεργασίες, σπουδαία τραγούδια, σπουδαίο έργο πάνω στη μουσική και το μπουζούκι. Κοιτάζοντας μπροστά, πώς είναι ο δρόμος;
«Η ιστορία πρέπει να επαναλαμβάνεται. Δεν είναι πάντα εφικτό, κι αυτό γιατί αλλάζουν οι άνθρωποι, οι συνήθειες, η πολιτική και οι αξίες. Σήμερα βγαίνουν λιγότερα καλά πράγματα, αλλά σημασία έχει αυτό, ότι βγαίνουν, και αυτό εμένα με κάνει χαρούμενο».

Συνηθίζετε να κάνετε απολογισμούς;
«Δεν είμαι του απολογισμού με προβληματισμό, αντίθετα πρέπει όλοι κάποια στιγμή να δούμε τι κάναμε λάθος πριν για να το διορθώσουμε μετά. Και δεν πρέπει να μένουμε στα ίδια, πάμε παρακάτω».

Τι εκφράζει, για εσάς, ο ήχος που βγαίνει τη στιγμή που πάλλεται η χορδή από το μπουζούκι;
«Αυτό είναι ένα με την ψυχή μου και ότι και να πω θα θεωρηθεί ίσως υπερβολή. Είναι μαγικό να νιώθεις τη μουσική την ώρα που γεννιέται».

Ποιο είναι το σχόλιό σας για το σημερινό λαϊκό τραγούδι και τους εκφραστές του;
«Σήμερα υπάρχουν νέα παιδιά ταλαντούχα αλλά δεν υπάρχει δισκογραφία για να προβληθεί το ταλέντο τους. Οπότε, να κάνουν υπομονή χωρίς να το βάλουν κάτω».

Το κοινό της νεότερης γενιάς έχει τα αυτιά του ανοιχτά στο καλό λαϊκό τραγούδι και ποιος οφείλει να φροντίσει για αυτό;
«Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν μουσικοί θεματοφύλακες όπως παλιά (Μάτσας, Λαμπρόπουλος, Πατσιφάς) και οφείλουν αυτοί οι νέοι να τα κάνουν όλα μόνοι τους».

Από ποια ανάγκη προέκυψαν οι Επόμενοι και πώς καταλήξατε σε αυτό το όνομα για το μουσικό σύνολο που δημιουργήσατε;
«Από την ανάγκη να έχουμε ως Έλληνες ένα σύνολο μπουζουκιών που ο ήχος καθενός να ακούγεται με διαφορετική φωνή ώστε οι ενορχηστρώσεις να έχουν χρώμα και να αναδεικνύουν το όργανο.

»Όταν το είπα στον φίλο μου, Νάσο Τσαγγανέλη, μου είπε «για ποιους μιλάς και θέλεις όνομα;» Του λέω «για τους επόμενους μπουζουκίστες». «Μα τώρα το είπες, οι Επόμενοι«. Και έτσι γεννήθηκε το όνομα».

Τι θα ορίζατε ως προσωπική σας νίκη;
«Αυτό που έχω κατακτήσει με πολλή δουλειά. Την αξιοπρέπεια σε ό,τι κάνω».

Τι θεωρείτε πως λείπει από την ελληνική μουσική σκηνή σήμερα;
«Θα ήθελα να ήταν υψηλότερο το επίπεδο σε όλα τα σχολεία, στη μουσική παιδεία».

Προσφάτως, ο παγκοσμίου φήμης βιολιστής και διευθυντής ορχήστρας, Λεωνίδας Καβάκος, σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι δυστυχώς μια χώρα που δεν φημίζεται καθόλου για την μουσική της παιδεία, αλλά και ότι ο Έλληνας θεωρεί ότι είναι πιο κοντά σε ένα τσιφτετέλι ή σ’ έναν αμανέ τούρκικο παρά στη μουσική του Μπαχ». Επίσης, για το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, δήλωσε: «όπως μιλάω για την ψυχολογική επίδραση που έχει η μουσική και οι Τέχνες, θεωρώ ότι η ψυχολογική επίδραση που έχει το κείμενο ενός δημοτικού τραγουδιού είναι μία ψυχολογική επίδραση ανάτασης, η ψυχολογική επίδραση που έχει το κείμενο ενός ρεμπέτικου τραγουδιού ή λαϊκού είναι μία ψυχολογική επίδραση απόλυτης παρακμής».
Θα ήθελα το σχόλιο το δικό σας -ως σημαντικού δημιουργού λαϊκής μουσικής αλλά και ανθρώπου που έχει κάνει συμφωνικό κονσέρτο για μπουζούκι- πάνω σε αυτές τις δηλώσεις του κ. Καβάκου.
«Έχει απόλυτο δίκιο και μέσα από την δική του ώριμη σκέψη βγαίνει η φτώχεια των πολιτικών μας να φτιάξουν μια Ακαδημία Τεχνών και να αναβαθμιστεί η έκφραση της ψυχής του καθενός μας.

»Όμως θα είμαι λίγο αυστηρός μαζί του γιατί ο Όμηρος εξύμνησε το δημοτικό τραγούδι που η συνέχεια του είναι το ρεμπέτικο, το λαϊκό, το έντεχνο, με τους μεγάλους συνθέτες ποιητές και στιχουργούς. Πάντα θα υπάρχει η κακή και η καλή μουσική. Ας μην είμαστε απόλυτοι, είναι πολύ κακό».

Παρακολουθώντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τα οικονομικά δεδομένα, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε τι συμπεράσματα καταλήγετε;
«Φοβάμαι, γιατί είναι η πρώτη φορά που δεν μπορώ να καταλάβω που πάει η πολιτική, σε ποιους δρόμους, είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει γύρω μας αλλά και έξω από εδώ. Μια ασάφεια σε όλους τους τομείς, οικονομία, παιδεία, σύστημα υγείας και κοινωνική πολιτική».

Στις 6 Ιουλίου θα δώσετε μια μεγάλη συναυλία στο Φεστιβάλ Αμαρουσίου, που έχει τίτλο «Στους δρόμους του Στράτου με το μπουζούκι του Πολυκανδριώτη», έχοντας δίπλας σας τον Άγγελο και τον Στέλιο Διονυσίου.
«Οι δρόμοι αυτοί είναι που με έκαναν μουσικό και με την ευκαιρία αυτή είμαι χαρούμενος να ξαναβρεθώ με τους γιους του Στράτου, να τα πούμε αλά Στράτο. Ο Στράτος ήταν μοναδικός σε αυτό που του έδωσε ο θεός, το να τραγουδάει το λαϊκό στίχο, τις χαρές και τα ντέρτια του Έλληνα. Η δύναμη του είναι ανυπέρβλητη, θα περάσουν πολλά χρόνια που θα τραγουδάμε και δεν θα τον ξεχνάμε».

Κλείνοντας ποιο είναι το όραμά σας, στην Ελλάδα του 2016;
«Μόνο υγεία να περάσουμε σε καλύτερες μέρες γιατί το αξίζουμε. Δούλεψα πολύ, πάρα πολύ, και δεν μου αξίζει να ζω σε μια ανασφάλεια και χωρίς όραμα. Εμείς που καθημερινά δημιουργούσαμε, σκαρώναμε και κάτι».

Πληροφορίες:
Αμαλίειο, Λεωφ. Κηφισίας 219, Μαρούσι
Ώρα έναρξης στις 21.00
Είσοδος 10 ευρώ
Εισιτήρια προπωλούνται:
www.viva.gr και στο τηλ. 11876
Στα Public, MediaMarkt, Reload Stores, Seven Spots, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, BP, EKO, My Market, Metro Cash & Carry
Στο Vivashop στο The Mall Athens
Στο ΤΡΑΜάκι, (σταθμός ΗΣΑΠ) Μαρούσι
Στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, Βασ. Σοφίας 9

entertainment.in.gr

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024