Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Vinyl is back: ένα show με πρωταγωνιστή το βινύλιο! Συνέντευξη στο in.gr

Vinyl is back: ένα show με πρωταγωνιστή το βινύλιο! Συνέντευξη στο in.gr

Για ένα τριήμερο η Τεχνόπολις στο Γκάζι θα έχει κάτι από την ταινία High Fidelity του Στίβεν Φρίαρς. Οι ρέκτες, οι λάτρεις, οι παθιασμένοι συλλέκτες του βινυλίου δίνουν εδώ το ραντεβού τους αφού το Vinyl is back είναι γεγονός με παζάρι δίσκων, live, έκθεση πικ απ, αξεσουάρ, μηχανημάτων και άλλα επιβεβαιώνοντας την τάση επιστροφής στο […]

Για ένα τριήμερο η Τεχνόπολις στο Γκάζι θα έχει κάτι από την ταινία High Fidelity του Στίβεν Φρίαρς. Οι ρέκτες, οι λάτρεις, οι παθιασμένοι συλλέκτες του βινυλίου δίνουν εδώ το ραντεβού τους αφού το Vinyl is back
είναι γεγονός με παζάρι δίσκων, live, έκθεση πικ απ, αξεσουάρ, μηχανημάτων και άλλα επιβεβαιώνοντας την τάση επιστροφής στο βινίλιο κια τον μαγικό του ήχο. Ο Γιάννης Αλεξίου, εκ των οργανωτών και «ψυχή» του 2ου φεστιβάλ για δισκόφιλους μας μυεί στον μαγικό κόσμο.

1. Τι είναι το Vinyl is Back;
«Ένα show με πρωταγωνιστή το βινύλιο! Είναι η εξέλιξη του Παζαριού Δίσκων που λέγαμε παλιότερα, αλλά τώρα μιλάμε για ένα show βινυλίου γιατί το Vinyl is Back είναι κάτι παραπάνω».

2. Ποιοι συμμετέχουν και τι θα έχει φέτος;
«Συμμετέχουν καταστήματα δίσκων, αλλά και ιδιώτες – συλλέκτες που πουλούν τα «διαμάντια» τους, δισκογραφικές εταιρείες που βγάζουν βινύλια. Επίσης εκθέτες με μηχανήματα αναπαραγωγής δίσκων δηλαδή πικάπ, ενισχυτές, αλλά και «πλυντήρια δίσκων», αξεσουάρ για βινύλια και πικάπ, μέχρι χειροποίητα αντικείμενα που συνάδουν με την κουλτούρα των δίσκων και της μουσικής. Παράλληλα με όλα αυτά το Σάββατο θα εμφανιστούν live τέσσερα συγκροτήματα που έκαναν ή θα κάνουν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο σε βινύλιο! Από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ θα παρελάσουν διαδοχικά από την σκηνή που έχει στηθεί έξω από το Μηχανουργείο, τέσσερα ανερχόμενα ελληνικά συγκροτήματα από το χώρο της experimental rock, prog rock και metal σκηνής : Whatever End, Δωμάτιο 78, Super Puma και Puta Volcano».

3. Βινίλιο ή cd και γιατί;
«Η διαφορά έγκειται στην ποιότητα του ήχου. Ο αναλογικός ήχος του βινυλίου έχει κερδίσει κατά κράτος σε ποιότητα τον ψηφιακό ήχο. Κατά γενική ομολογία των εραστών του ποιοτικού ήχου το βινύλιο προσφέρει μια δική του ποιότητα στην ακρόαση του μουσικού υλικού. Παρ’ ότι επί μία δεκαπενταετία και πλέον το cd υπερίσχυσε στις ακροάσεις δίσκων των περισσοτέρων ακροατών σαν καινούργιο μουσικό υλικό που διαδέχθηκε το βινύλιο ως format, ωστόσο ο ήχος του δεν έπεισε το μουσικόφιλο κοινό που μοιραία άρχισε να ξαναγυρνά στο βινύλιο καθώς δεν μπορεί να βρει διέξοδο ούτε στο flat ήχο του διαδικτύου που περισσότερο προσφέρεται να πάρει κανείς γεύση από ένα τραγούδια για λίγα δευτερόλεπτα παρά να εμβαθύνει στο ήχο. Ο ψηφιακός ήχος δεν άντεξε στο χρόνο και όλοι εμείς που υποστηρίζουμε την επιστροφή στο ζεστό ήχο του βινυλίου έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για την ολική επιστροφή στο βινύλιο και ας σκρατσάρει ορισμένες φορές όταν βάζουμε κάποιο πολύ παλιό δίσκο. Η νέα παραγωγή βινυλίων υπόσχεται πάντως ακόμη καλύτερο ήχο…»

4. Πέντε δικά σου βινίλια που έχεις στο μαξιλάρι σου ή κοιμάσαι με αυτά;
«DOORS – THE DOORS (US, 1967), ELVIS PRESLEY – ELVIS (US, 1956)
BEATLES – WHITE ALBUM (UK,1968), BILL HALEY – ROCK AROUND THE CLOCK, ROLLING STONES – EXILE ON MAIN STREET (UK,1972). Κι ένα έκτο γιατί είναι το πρώτο που αγόρασα ποτέ : WHO – WHO ARE YOU (UK, 1978)».

5. Υπάρχει τάση επιστροφής στο βινίλιο σήμερα, αν ναι γιατί;
Ασφαλώς και υπάρχει τάση επιστροφής στο βινύλιο σύμφωνα με όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος αυξήθηκαν κατά τα 100 % οι αγορές βινυλίου μέσω των διαδικτυακών αγορών (ebay, discogs κλπ), σε μια συνεχώς αυξανόμενη καταγραφή τα τελευταία χρόνια. Οι αγορές αυτές αφορούν τόσο μεταχειρισμένα βινύλια παλιότερης κυκλοφορίας, όσο κα καινούργιες επανατυπώσες παλιών δίσκων, αλλά και καινούργιων κυκλοφοριών σε όλα τα είδης της μουσικής Επίσης σύμφωνα με στοιχεία που έχει παρουσιάσει το Amazon οι πωλήσεις βινυλίων σε δισκάδικα της Βρετανίας έχει αγγίξει φέτος το 50 %. Κάτι ανάλογο συμβαίνει κα στην Ελλάδα, όπου τα δισκάδικα αυξάνονται μετά το κλείσιμο των μεγάλων καταστημάτων (Metropolis, Virgin κ.α.) που διακινούσαν κυρίως cd. Η συντριπτική πλειοψηφία των δισκάδικών βινυλίου έχουν στα ράφια τους καινούργιες κυκλοφορίες βινυλίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αλλά και επανατυπώσεΙς οι οποίες μετά από σύντομο διάστημα εξαντλούνται ! Ο επαναπροσδιορισμός της σωστής ακρόασης με ποιοτικό ήχο μετά από την σύγκριση που έχει γίνει πλέον μεταξύ του ήχου ενός cd κι ενός βινυλίου, αλλά και το ουδέτερο ήχο του διαδικτύου μας δίνει την αισιοδοξία ότι όλο και περισσότερος κόσμος θα στραφεί στο μέλλον στην ακρόαση του βινυλίου

6. Πόσα δισκάδικα λειτουργούν σήμερα;
«Περίπου 100 δισκάδικα μετρά σήμερα η Αθήνα που πουλούν κυρίως βινύλια! Τα καταστήματα αυτά βρίσκονται κυρίως στις περιοχές Μοναστηράκι, Εξάρχεια, κέντρο Αθήνας, Νέα Σμύρνη, Κυψέλη, Αμπελόκηποι και σε άλλες γειτονιές της πρωτεύουσας προς αναζήτηση και ανακάλυψη !».

7. Υπάρχουν -και αν και ναι ποιοι- καλλιτέχνες σήμερα που τυπώνουν και σε βινίλιο την δουλειά τους;
«Στην Ελλάδα πλέον οι περισσότεροι καλλιτέχνες, σε όλα τα είδη μουσικής, τυπώνουν τις νέες δουλειές τους σε βινύλιο παρακολουθώντας την τάση της εποχής. Αναφέρω ενδεικτικά τους Γιάννη Αγγελάκα, Παύλο Παυλίδης, Σωκράτη Μάλαμα, Νατάσσα Μποφίλιου, εναλλακτικοί Nalyssa Green, Evripides and his Tragedies, ακόμη και ο Τζίμης Πανούσης έκανε θεατρικό come-back στη δισκογραφία μετά από πολλά χρόνια με βινύλιο και παράλληλα έκδωσε την θρυλική παράνομη κασσέτα του σε βινύλιο ! Έχω την αίσθηση ότι με ένα μαγικό τρόπο έχουν περισσότερη έμπνευση και παράγουν καλύτερη μουσική, απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια που η μουσική έφτασε σε ένα αδιέξοδο Επίσης πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες επανεκδίδουν τις παλιές τους δουλειές σε βινύλια, όπως ο Σαββόπουλος το «Ξενοδοχείο», ο Σταύρος Ξαρχάκος επιλέγει παλιούς δίσκους του, αλλά και άλλα θρυλικά άλμπουμ όπως τα «Άγιος Φεβρουάριος» του Μούτση, «Μένω Εκτός» της Αρβανιτάκης, «Δι’ Ευχών» των Πρωτοψάλτη – Κραουνάκη – Νικολακοπούλου, «Στην Αγορά του Κόσμου» των Αλ. Ιωνανίδη – Ν. Ζούδιαρη, «Έξι λαϊκές ζωγραφιές» του Μ. Χατζιδάκι και «Ανθρώπων Έργα» του Στ. Κραουνάκη, κυκλοφορούν σε βινύλιο ! Μέχρι και η θρυλική Verve επακυκλοφρεί στις 4 Νοεμβρίου τα καλύτερα jazz διαμάντια της !».

8. Πού θα πρότεινες να πάει ένας νέος συλλέκτης -ρέκτης βινιλίου για να ψωνίσει ή να χαζέψει;
«Δύσκολη ερώτηση για μένα καθώς κάθε βινύλιο έχει τη δική του ιστορία. Πίσω από κάθε βινύλιο είναι μια εποχή, ένας έρωτας, μια παρέα, μια μοναχική περίοδος, ακόμη και ένα δώρο καθώς το βινύλιο χαριζόταν ως άποψη και ταυτόχρονα αποτελούσε πρόταση. Έτσι λοιπόν όσοι έπαιρναν παλιά βινύλια και θέλουν να αποκτήσουν πάλι επαφή ας ξεκινήσουν από ένα παλιό δισκάδικο που έχουν στο μυαλό του. Για τους νέους προτείνω να ξεκινήσουν από το δισκάδικο της γειτονιάς τους, ή το πιο κοντινό τους κατάστημα και ας διευρύνουν το ψάξιμό τους μαζί με τον ορίζοντά τους.

9. Μια ωραία εικόνα από το περσινό Vinyl is Back που σου έχει μείνει;
-«Όταν με ρώτησε ένας παλιόφιλος που είχε χρόνια να με δει: Παντρεύτηκες; Ναι Έχεις παιδιά; Όχι, του είπα. Α, τα παιδιά σου είναι τα βινύλια, έ; Και τότε μπήκε σφήνα το σκυλάκι μου, η Μελλού, απαντώντας με ένα δυνατό γαβ!».

10. Ένα σπάνιο βινίλιο που έχεις και δεν θα το πούλαγες με τίποτε;
«The Legendary Cyril Davies with Alexis Korner’s breakdown group and The Roadhouse Jug Four….μεγάλο τίτλος, μεγάλη η ιστορία του. Ότι πιο σπάνιο !».

INFO
Για όσους πίστεψαν ότι τα πικ-απ πέρασαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σε πείσμα της εποχής, το «Vinyl is Back» γίνεται ένα με τη τάση επιστροφής στο ζεστό ήχο του βινυλίου και, μετά τη θριαμβευτική πρώτη διοργάνωσή του τον περασμένο Μάρτιο, επανέρχεται …δριμύτερο στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, στο Κτίριο «Μηχανουργείο», (Πειραιώς 100, Γκάζι). Από την Παρασκευή 4 μέχρι και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.

Συνέντευξη: Δημήτρης Ν. Μανιάτης

Only in

Το μεταναστευτικό, η Ακροδεξιά και η κρίση ταυτότητας της Ευρώπης

Όταν η πολυθρύλητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» μπαίνει για πολλοστή φορά στο «ζύγι» της δυστοπικής μικροπολιτικής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024