Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Λάνθιμος: «Τίποτα δεν είναι σίγουρο στην Ελλάδα»

Λάνθιμος: «Τίποτα δεν είναι σίγουρο στην Ελλάδα»

Ελισάβετ Σταμοπούλου Παράξενη, ρομαντική, αλλά και πρωτότυπη, είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που συνοδεύουν τον Αστακό. Πίσω από αυτόν, ο Γιώργος Λάνθιμος έχει καταφέρει από το 2009 να απασχολήσει ευρωπαϊκούς κινηματογραφικούς κύκλους με τα εγχειρήματά του. Ο Αστακός, που απέσπασε θετικές κριτικές στο Φεστιβάλ Καννών, κίνησε την περιέργεια αρκετών ξένων μέσων ώστε να εξερευνήσουν τον […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Παράξενη, ρομαντική, αλλά και πρωτότυπη, είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που συνοδεύουν τον Αστακό. Πίσω από αυτόν, ο Γιώργος Λάνθιμος έχει καταφέρει από το 2009 να απασχολήσει ευρωπαϊκούς κινηματογραφικούς κύκλους με τα εγχειρήματά του.

Ο Αστακός, που απέσπασε θετικές κριτικές στο Φεστιβάλ Καννών, κίνησε την περιέργεια αρκετών ξένων μέσων ώστε να εξερευνήσουν τον άνθρωπο που «κρύβεται» πίσω από το δημιούργημα αυτό.

Oι Financial Times κάνουν λόγο για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες σκηνοθέτες της Ευρώπης με ασυνήθιστη οπτική γωνία. Αρκετό χώρο αφιερώνει η βρετανική εφημερίδα στην υπόθεση του Αστακού λέγοντας πως μπορεί να φαίνεται γελοία, είναι όμως «ένα έξυπνο στοιχείο παραλογισμού στην καρδιά μιας μαύρης φάρσας».

Ακόμη, ο αρθρογράφος μιλά για έναν σκηνοθέτη που είναι μια κατηγορία από μόνος του καθώς είναι αστείος, γλυκός και μελαγχολικός ταυτόχρονα, ενώ η νέα του ταινία ίσως σηματοδοτεί τη στροφή προς το ρομαντισμό.

Ο Γ.Λάνθιμος διαμένει εδώ και τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο με τη σύζυγό του και πρωταγωνίστρια των Άλπεων, Αριάν Λαμπέντ, η οποία συμμετέχει και στον Αστακό. Μιλώντας για το Λονδίνο, ο σκηνοθέτης σημειώνει ότι η πόλη τού επιτρέπει να ζει μέσα στην Ευρώπη και να δημιουργεί ταινίες στα αγγλικά. «Είναι απαραίτητο να είσαι εκεί εάν θέλεις να δουλέψεις με ποιοτικό τρόπο», δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ κοιτάζοντας την Ελλάδα εκστομίζει λέξεις που θυμίζουν αβεβαιότητα.

«Ήμουν εκεί το καλοκαίρι για το δημοψήφισμα. Όσους γνωρίζω στην Ελλάδα είναι μπερδεμένοι. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, τίποτα δεν είναι εντάξει. Μετά από λίγο σταματάς να προσποιείσαι ότι γνωρίζεις τι θα συμβεί ακόμα και σε έξι εβδομάδες» ,αναφέρει.

Όσον αφορά στην κινηματογραφική του προσέγγιση, υπογραμμίζει: «Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι κάνω κάτι πιο πρωτότυπο. Φυσικά και δεν μπορείς να κάνεις κάτι εντελώς πρωτότυπο». Σημειώνει, δε, πως ήταν πάντα «δύσκολο να γυρίσουμε ταινίες στην Ελλάδα, μόνο με τη βοήθεια φίλων ήταν δυνατό κάτι τέτοιο».

Ο Αστακός έλαβε ώθηση από διαφόρων ειδών χρηματοδοτήσεις προερχόμενες από ευρωπαϊκούς κρατικούς οργανισμούς. «Δεν υπήρχαν ωστόσο αρκετά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια», σημειώνει ο Λάνθιμος ρίχνοντας την «ευθύνη» στην υπόθεση.

Tη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό, Ρέιτσελ Βάις, δεν άφησε ασυγκίνητη ο σκηνοθέτης αφού φαίνεται να συνομιλεί μαζί του για να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα ταινία του The Favourite.

Για την ομιλία που έπρεπε να υιοθετήσουν οι ηθοποιοί στον Αστακό ο Γ. Λάνθιμος είπε: «Είχα αγωνία για το πώς θα το συλλάβουν αυτό οι νέοι ηθοποιοί. Ο τρόπος όμως που είναι γραμμένο το σενάριο είναι τόσο συγκεκριμένος που δεν μπορείς να κάνεις κάτι πολύ διαφορετικό».

Σχολιάζοντας την επιτυχία του Κυνόδοντα για τον οποίο απέσπασε, μεταξύ άλλων, υποψηφιότητα Όσκαρ Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ανέφερε: «Ήταν μια μικρή ελληνική ταινία σε μια εποχή που η φιλοδοξία η οποία συνόδευε τις ελληνικές ταινίες ήταν να τις δουν τουλάχιστον οι φίλοι».

entertainment.in.gr

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024