Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μοναδική Μέριλ Στριπ από «ροκ σταρ» σε «σουφραζέτα»

Η μοναδική Μέριλ Στριπ από «ροκ σταρ» σε «σουφραζέτα»

Μαντώ Σιώμου H Μέριλ Στριπ, είναι μία από τις πιο σπουδαίες και αξιοσέβαστες ηθοποιούς της σύγχρονης εποχής, με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα στην ιστορία του κινηματογράφου. Οι μεταμορφώσεις της στη μεγάλη οθόνη αποτελούν πάντα ευχάριστη έκπληξη ενώ συνηθίζει να μας αφήνει άναυδους με τις εξαιρετικές ερμηνείες της και την εντυπωσιακή της […]

Μαντώ Σιώμου

H Μέριλ Στριπ, είναι μία από τις πιο σπουδαίες και αξιοσέβαστες ηθοποιούς της σύγχρονης εποχής, με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα στην ιστορία του κινηματογράφου. Οι μεταμορφώσεις της στη μεγάλη οθόνη αποτελούν πάντα ευχάριστη έκπληξη ενώ συνηθίζει να μας αφήνει άναυδους με τις εξαιρετικές ερμηνείες της και την εντυπωσιακή της ευκολία να μιλά με όποια προφορά θέλει.

Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία του Φρεντ Τσίνεμαν «Τζούλια» (Julia) το 1977, όπου υποδύθηκε ένα μικρό αλλά σημαντικό ρόλο πλάι στις Τζέιν Φόντα και Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Γρήγορα ήρθαν καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες με ρόλους στις ταινίες «Ο Ελαφοκυνηγός» και «Κράμερ εναντίον Κράμερ». Για την πρώτη ταινία έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ ενώ για τη δεύτερη κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ. Το 1982 κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Η Εκλογή της Σόφι», στην οποία έδωσε μια συγκινητική απεικόνιση μιας μητέρας κρατουμένου σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου. Ένας ρόλος σταθμός στην καριέρα της που όπως είχε δηλώσει, τον δέχτηκε μόνο επειδή χρειαζόταν χρήματα.

Ακολούθησε η βιογραφική ταινία «Η Εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ»το 1983, όπου υποδύθηκε τον πρώτο της αληθινό χαρακτήρα, την ακτιβίστρια σωματείου Κάρεν Σίλκγουντ.
Επόμενες ταινίες της ήταν «Μια Αγάπη Γεννιέται», «Η Ασυμβίβαστη», «Πέρα από την Αφρική», «Φλογισμένες Σχέσεις» και «Ξένοι στην ίδια Πόλη». Το 1988 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Κραυγή στο Σκοτάδι» όπου υποδύθηκε τη Λίντι Τσάμπερλεν, μια Αυστραλέζα που κατηγορήθηκε για το φόνο της νεογνής κόρης της ενώ η ίδια υποστήριξε ότι την είχαν απαγάγει. Για την ερμηνεία της κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών.

Η καριέρα της υποχώρησε ελαφρά στις αρχές της δεκαετίας του 1990, λόγω της αδυναμίας της να βρει κατάλληλους ρόλους, αλλά επέστρεψε στην κορυφή το 1995 με το ρόλο μιας παντρεμένης με εραστή τον Clint Eastwood στις «Γέφυρες του Μάντισον».

Το 1998 όταν ρωτήθηκε για το μέλλον της στον κινηματογράφο δήλωσε «… δεν έχει σημασία τι θα συμβεί, το έργο μου θα σταθεί …».

Το 2002 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Νίκολας Κέιτζ στο «Adaptation» όπου η Στριπ κέρδισε την τέταρτη Χρυσή Σφαίρα. Tην ίδια χρονιά, εμφανίστηκε μαζί με τις Νικόλ Κίντμαν και Τζούλιαν Μουρ στην ταινία «Οι Ώρες» βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μάικλ Κάνινγκαμ.
Το 2004 βραβεύεται με το Life Achievement Award από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και εμφανίζεται μαζί με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στην ταινία «Ο Άνθρωπος της Μαντζουρίας».

Την επόμενη χρονιά εμφανίζεται στην μεγάλη επιτυχία «Ο διάβολος φοράει Prada», υποδυόμενη μια δυναμική και απαιτητική συντάκτρια ενός περιοδικού μόδας. Μια ερμηνεία που έλαβε εξαιρετικά σχόλια και βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα.

Η Μέριλ Στριπ συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις μεταμορφώσεις της σαν χίπισσα μητέρα στο μιούζικαλ «Mamma Mia», η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εισπρακτική επιτυχία της και σαν σεφ Τζούλια Τσάιλντ στην ταινία «Τζούλι & Τζούλια». Ενώ καθήλωσε σαν Μάργκαρετ Θάτσερ στην ταινία «Η Σιδηρά Κυρία» που γύρισε η Φιλίντα Λόιντ το 2011. Πρόκειται για τη καλύτερη κινηματογραφική της ενσάρκωση. Η Στριπ κέρδισε γι’ αυτή της την ερμηνεία το τρίτο της Όσκαρ.

Το 2013 συμπρωταγωνιστεί μαζί με την Τζούλια Ρόμπερτς στην ταινία «Αύγουστος», βασισμένη στο ομότιτλο βραβευμένο με Πούλιτζερ θεατρικό του Τρέισι Λετς.

Η ταλαντούχος ηθοποιός έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα 119 βραβεία, έχει λάβει συνολικά 19 υποψηφιότητες για Όσκαρ κερδίζοντας τρία και 29 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα κερδίζοντας οκτώ, ενώ συνεχίζει να ξεδιπλώνει το αστείρευτο υποκριτικό ταλέντο της στην νέα ταινία «Η Ρίκι και η Ροκ», όπου υποδύεται την ροκ σταρ Ρίκι Ρεντάζιο.

Η Μέριλ Στριπ αναλαμβάνει επίσης τον ρόλο της Έμιλι Πάνχερ, της γυναίκας που ηγήθηκε του φεμινιστικού κινήματος και ίδρυσε το 1903 το κοινωνικό και πολιτικό σωματείο γυναικών, στην νέα ταινία «Σουφραζέτες».

Οι πρακτικές της, προκειμένου να εξασφαλίσει στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου, την οδήγησαν στην φυλακή και την απεργία πείνας.

Πριν λίγο καιρό η ηθοποιός έστειλε επιστολή προς κάθε μέλος του κογκρέσου ζητώντας να προστεθεί η τροπολογία των ίσων δικαιωμάτων στο σύνταγμα των Ηνωμένων πολιτειών αλλά και το περασμένο Φεβρουάριο στην τελετή των Όσκαρ η Στριπ καταχειροκρότησε την Πατρίσια Άρκερ νικήτρια του 2ου γυναικείου ρόλου για το «Boyhood» που αφιέρωσε το βραβείο της στα ίσα δικαιώματα των γυναικών.

Η Μέριλ Στριπ θεωρείται από πολλούς κριτικούς η μεγαλύτερη εν ζωή ηθοποιός, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει ότι «Η Μέριλ είναι πραγματικά μία από τις κυρίαρχες κυρίες της Αμερικής».

Η ταινία «Σουφραζέτες» θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στα τέλη Οκτωβρίου 2015.

entertainment.in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024