Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων» επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη

«Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων» επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη



Επιμέλεια: Μαντώ Σιώμου

Η προκλητική ταινία «Αυτοκρατορία των Αισθήσεων» (In the Realm of the Senses), του Ναγκίσα Όσιμα, θα κυκλοφορήσει σε αποκατεστημένη έκδοση (Remastered) στις 9 Ιουλίου 2015,στους κινηματογράφους από τη Strada Films.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την παθιασμένη ερωτική σχέση της Σάντα Άμπε, πρώην πόρνης και νυν υπηρέτριας ενός ξενώνα, και του εργοδότη της, Κιτσίσο Ίσιντα. Καθώς οι ερωτικές εμπειρίες του ζευγαριού γίνονται εντονότερες, το πάθος μετατρέπεται σε εμμονή και το ζευγάρι απομονώνεται στον δικό του μικρόκοσμο. Η Σάντα γίνεται όλο και πιο κτητική και εκείνος όλο και πιο πρόθυμος να την ικανοποιήσει. Έτσι, πειραματίζονται με επικίνδυνα ερωτικά παιχνίδια, τα οποία τελικά θα τους οδηγήσουν σ’ ένα βίαιο τέλος ως πράξη υπέρτατης ικανοποίησης.

Βασισμένη σε ένα πραγματικό γεγονός που συγκλόνισε την ιαπωνική κοινωνία τη δεκαετία του 1930, η ταινία του Ναγκίσα Όσιμα παραμένει ακόμα και σήμερα εξαιρετικά πρωτότυπη και αντισυμβατική. Αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές αλλά και θύελλα αντιδράσεων διεθνώς, το δημιούργημα του Όσιμα εξερευνά ρεαλιστικά και άφοβα τη δύναμη της ερωτικής επιθυμίας.

Η αυστηρή λογοκρισία της Ιαπωνίας, δεν επέτρεπε στον σκηνοθέτη να κάνει την ταινία όπως την είχε οραματιστεί. Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, η ταινία καταχωρήθηκε επισήμως ως παραγωγή γαλλικής εταιρίας, και το υλικό στάλθηκε στη Γαλλία για επεξεργασία και μοντάρισμα. Ο γαλλικός τίτλος L’ Empire des sens (Empire of the Senses), λήφθηκε από το βιβλίο του Roland Barthes σχετικά με την Ιαπωνία, το L’Empire des signes (Empire of Signs, 1970).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα, Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων δεν έχει προβληθεί ποτέ χωρίς λογοκρισία στην Ιαπωνία.

«Η αντισυμβατική αυτή ταινία δεν έχει ‘γεράσει’ ούτε στο ελάχιστο, ίσως γιατί οι ταινίες που πραγματικά μιλούν για το σεξ είναι ακόμα πολύ σπάνιες, παρά την υποτιθέμενη σεξουαλικότητα όλων όσων μας περιβάλλουν… η ταινία του Όσιμα διευρύνει και εμβαθύνει το βασίλειο των αισθήσεων», The Guardian

Βραβεία / Συμμετοχές:
* Βραβείο Sutherland, Βραβεία Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου 1976
* Ειδικό Βραβείο Επιτροπής, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σικάγο 1976
* Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (Ταστούγια Φούτζι), Βραβεία Hochi 1976

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη:
Γεννημένος στο Κιότο, ο Όσιμα σπούδασε πολιτική ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κιότο. Το έργο του Ιάπωνα σκηνοθέτη Ναγκίσα Οσιμα εκτείνεται από το Νέο Κύμα του ιαπωνικού σινεμά, στις αρχές του 1960 ως τη σύγχρονη χρήση του κινηματογράφου και της τηλεόρασης για την απόδοση του παράδοξου στις σύγχρονες κοινωνίες.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κιότο το 1954, και πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις βοηθού σκηνοθέτη των Στούντιο «Σότσικου» από όπου αποχώρησε το 1960, απογοητευμένος από τα παραδοσιακά studio παραγωγής, για να φτιάξει τη δική του εταιρεία παραγωγής Sozosha, το 1965. Μαζί με άλλους ιάπωνες σκηνοθέτες του Νέου Κύματος, όπως οι Masahiro Shinoda, Shôhei Imamura, Yoshishige Yoshida, αντέδρασε απέναντι στο ουμανιστικό στυλ των σκηνοθετών Yasujirô Ozu, Kenji Mizoguchi και Akira Kurosawa, και στα κατεστημένα αριστερά πολιτικά κινήματα.

Στις ταινίες του κεντρική θέση έχει η απεικόνιση των αντιθέσεων και τάσεων της μεταπολεμικής περιόδου στην Ιαπωνία, ενώ συνηθίζει να παραθέτει παραδείγματα σύγχρονου ιαπωνικού υλισμού, εξετάζοντας τι σημαίνει να είσαι Ιάπωνας στο πλαίσιο της ταχείας βιομηχανοποίησης και δυτικοποίησης της ιαπωνικής κοινωνίας.

Νέοι σε ρόλους αντι-ηρώων, εμμονικές σεξουαλικές σχέσεις, όπως αυτή στην πασίγνωστη «Αυτοκρατορία των Αισθήσεων» και η χρήση πραγματικών περιστατικών από την καθημερινή ζωή, αποτελούν στοιχεία της δύναμης των ταινιών του.

Τα τελευταία χρόνια ο Όσιμα στράφηκε σε πηγές εκτός Ιαπωνίας για την παραγωγή των ταινιών του. Λιγότερο γνωστά στη δύση είναι η ενασχόληση του Όσιμα με το ντοκιμαντέρ, με το οποίο ασχολήθηκε εκτενέστατα, με την τηλεόραση όπου παρουσίαζε επί χρόνια το talk show «The School for Wives», αλλά και η θεωρητική κινηματογραφική του κατάρτιση.
Ο Ναγκίσα Όσιμα πέθανε στις 15 Ιανουαρίου 2013, ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονία όπως ανέφερε ο ιαπωνικός Τύπος.

Στοιχεία της ταινίας:
Σκηνοθεσία: Nagisa Ôshima
Σενάριο: Nagisa Ôshima
Παίζουν: Tatsuya Fuji, Eiko Matsuda
Διάρκεια: 109 λεπτά
Χώρα: Ιαπωνία / Γαλλία
Έτος: 1976
AKA: Ai no korîda

entertainment.in.gr

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024