Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ζερόμ Σαλ στο in.gr για την «Οδύσσεια» και τον σκούφο του Κουστώ

Ο Ζερόμ Σαλ στο in.gr για την «Οδύσσεια» και τον σκούφο του Κουστώ

...

Αγγελική Στελλάκη

Έχοντας σκηνοθετήσει αρκετές αγγλόφωνες ταινίες -μεταξύ άλλων τον «Τουρίστα» και το «Zulu»- ο σκηνοθέτης Ζερόμ Σαλ επιστρέφει στη Γαλλία με μία φιλόδοξη ταινία: την βιογραφία του Ζακ Κουστώ, εξερευνητή των θαλασσών. Στην «Οδύσσεια», ο Σαλ επικεντρώνεται στη σχέση του Ζακ Κουστώ όχι τόσο με τη θάλασσα, όσο με τον γιο του, Φιλίπ.

Διαβάστε επίσης: Η ζωή του Ζακ Κουστώ στη μεγάλη οθόνη

Ο σκηνοθέτης μίλησε στο in.gr για την περιπέτεια της ταινίας, τα γυρίσματα στην Ανταρκτική και τις εικόνες που του φέρνει στο μυαλό το όνομα Ζακ Κουστώ.

Τι θυμάστε περισσότερο από τον Ζακ Κουστώ και τις εξερευνήσεις του;

Εικόνες, αυτό είναι πάντα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου. Ένα λευκό πλοίο, η γαλάζια θάλασσα, οι κίτρινες λωρίδες στις στολές κατάδυσης, το κόκκινο σκουφάκι. Ο Κουστώ ήταν ένας φανταστικός αφηγητής και είχε μία εξαιρετική οπτική αίσθηση. Πιστεύω ότι αυτές οι φανταστικές εικόνες υπήρξαν μια μοναδική πρόσκληση σε περιπέτεια για τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η «Οδύσσεια» είναι μια φιλόδοξη ταινία και γυρίστηκε κυρίως εκτός στούντιο, ενώ υπήρξαν και υποβρύχιες λήψεις. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στα γυρίσματα της ταινίας και ποια η πιο όμορφη στιγμή των γυρισμάτων που μπορείτε να θυμηθείτε;

Αισθάνθηκα ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσω όσο το δυνατόν λιγότερα ειδικά εφέ. Η φύση, αν και απειλείται, την ίδια ώρα είναι κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας και αισθανόμουν ότι το σωστό ήταν να την καταγράψω, παρά να την ανασυνθέσω σε έναν υπολογιστή. Αυτή η ταινία είναι οργανική! Τα γυρίσματα στην Ανταρκτική ήταν μια μοναδική στιγμή. Είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι ο πρώτος σκηνοθέτης που γυρίζει κινηματογραφική ταινία σε αυτή τη λευκή ήπειρο, τη μαγική και άγρια, την λουσμένη με ένα υπέροχο φως. Και η κατάδυση ανάμεσα σε καρχαρίες υπήρξε μια πολύ εντυπωσιακή στιγμή. Το να βρίσκεις τον εαυτό σου αντιμέτωπο με έναν καρχαρία – τίγρη μεγαλύτερο από 4 μέτρα είναι κάτι που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου.

Η ταινία πήρε οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί. Γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος;

Πρώτα απ’ όλα, έπρεπε να αισθανθώ ικανοποιημένος με το σενάριο. Το να γράφεις μια βιογραφία δεν είναι εύκολο και μόνο όταν αποφάσισα να επικεντρωθώ στην οικογένεια, και κυρίως στη σχέση μεταξύ του Ζακ Κουστώ και του γιου του, Φιλίπ, ήξερα ότι η ιστορία ήταν έτοιμη. Ύστερα έπρεπε να βρω τα χρήματα. Η ταινία ήταν την ίδια στιγμή ακριβή και είχε ρίσκο. Δύο στοιχεία που οι χρηματοδότες δεν αγαπούν!

Υπάρχει ένα σημαντικό οικολογικό μήνυμα στην καρδιά της ταινίας. Με το περιβάλλον να αντιμετωπίζει καθημερινά ολοένα και περισσότερες προκλήσεις, ποιο στοιχείο της ταινίας θεωρείτε εξαιρετικά επίκαιρο;

Ποτέ δεν πίστεψα ότι η ταινία αυτή είναι στρατευμένη. Στην αρχή με ενθουσίαζε η περιπέτεια. Αργότερα, χρόνο με το χρόνο, συναντώντας πρώην μέλη της ομάδας του Κουστώ, δουλεύοντας πάνω στο θέμα και πραγματοποιώντας γυρίσματα σε ολόκληρο τον κόσμο, συνειδητοποίησα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον. Εάν η ταινία μου καταφέρει να κάνει τους θεατές -κυρίως τους νεότερους- να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει πρόβλημα, τόσο το καλύτερο. Το περιβάλλον αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και είμαστε ακόμα στην αρχή!

Όλοι γνωρίζουν ποιος ήταν ο Κουστώ. Όταν αποφασίσατε να γυρίσετε την ταινία φοβηθήκατε τις προσδοκίες του κοινού;

Όχι πραγματικά. Όταν γυρίζεις ταινίες, ο φόβος είναι κακός σύμβουλος. Η ταινία παρουσιάζει τη δική μου οπτική γωνία για την περιπέτεια του Κουστώ. Η αλήθεια ενός ανθρώπου έχει πάντα διάφορες όψεις. Θεωρώ ότι οι καλές βιογραφίες έχουν πάντα μια συγκεκριμένη οπτική, μια «προκατάληψη» αν θέλετε. Διαφορετικά μπορεί κάποιος να κοιτάξει τη Wikipedia!

Μιλήστε μας για την εμπειρία της συνεργασίας σας με τον Λαμπέρ Ουίλσον, την Οντρέι Τοτού και τον Πιέρ Νινέ.

Πρόκειται για τρεις πολύ διαφορετικούς ηθοποιούς, που είναι όλοι εξαιρετικά ταλαντούχοι. Ήμουν πολύ τυχερός που τους είχα μαζί μου. Και οι τρεις ενεπλάκησαν σε αυτή την περιπέτεια με υπέροχο τρόπο. Πρόκειται για μια περιπέτεια που μας σημάδεψε όλους για πάντα.




* Η ταινία «Οδύσσεια» προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου σε διανομή Rosebud.21.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024