Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκαέξι ταινίες που αξίζουν την προσοχή μας στο 57ο ΦΚΘ

Δεκαέξι ταινίες που αξίζουν την προσοχή μας στο 57ο ΦΚΘ

...

Αγγελική Στελλάκη

Με ένα πλουσιότατο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο, με έμφαση στο ελληνικό σινεμά και με αέρα ανανέωσης (που τον φέρνουν η νέα πρόεδρος του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ορέστης Ανδρεαδάκης), το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σηκώνει αυλαία την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου.

Το in.gr -το οποίο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του Φεστιβάλ- επέλεξε 16 ταινίες που αξίζουν την προσοχή μας:

Paterson

Η νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους μιλά για την ποίηση της καθημερινότητας. Ήρωας της ταινίας είναι ένας οδηγός λεωφορείου (και ποιητής) που ζει με τη σύζυγό του και με τον σκύλο τους. Η ταινία θα προβληθεί στην έναρξη του Φεστιβάλ και θα είναι η πρώτη από τις δύο ταινίες του Τζιμ Τζάρμους που θα δούμε στη Θεσσαλονίκη -η δεύτερη είναι το ντοκιμαντέρ Gimme Shelter.

Park

Αφού ταξίδεψε σε ξένα φεστιβάλ, συγκεντρώνοντας βραβεία, η ταινία της Σοφίας Εξάρχου ετοιμάζεται για την πανελλήνια πρεμιέρα της. Το Park μιλά για μια χαμένη γενιά και έχει ως ήρωές της παιδιά που ξοδεύουν τον χρόνο τους σε ένα χωρίς λάμψη Ολυμπιακό Χωριό.

Αφτερλώβ

Ο Στέργιος Πάσχος συναντά ξανά τους ήρωες της μικρού μήκους ταινίας του «Ο Έλβις είναι νεκρός». Μετά τον χωρισμό του, ο Νίκος ένας 30χρονος μουσικός προσπαθεί να καταλάβει γιατί χώρισε με τη Σοφία. Θα αποφασίσει να την κλείσει σε μία βίλα στη διάρκεια ενός καλοκαιριού για να μάθει την αλήθεια. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Λοκαρνό όπου έλαβε βραβείο επιτροπής νέων και στη Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχει στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα.

The Stopover

Έπειτα από τη θητεία τους στο Αφγανιστάν, μία ομάδα γάλλων στρατιωτών ταξιδεύει στην Κύπρο για «αποσυμπίεση». Ωστόσο, εν μέσω των τουριστών και των ντόπιων θα καταλάβουν ότι είναι δύσκολο να αφήσεις πίσω σου τον πόλεμο. Η Αριάν Λαμπέντ και η Soko πρωταγωνιστούν στους ρόλους δύο στρατιωτών στην ταινία των αδελφών Κουλέν -που γυρίστηκε στη Ρόδο.

Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλλι Μάκι

Η ταινία που κέρδισε το μεγάλο βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες, το «Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλλι Μάκι» είναι μία τρυφερή και λυρική ταινία με ήρωα έναν μποξέρ που αγωνίζεται για τον τίτλο του Πρωταθλητή Κόσμου στην κατηγορία φτερού. Το πρόβλημα είναι ότι ο Όλλι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στον τίτλο, καθώς αισθάνεται… ερωτευμένος.

Κάποιες Γυναίκες

Η ταινία της Κέλι Ράικαρτ κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου. Εμπνέεται από μία σειρά διηγημάτων και αφηγείται τις ζωές γυναικών στην Μοντάνα. Πρωταγωνιστούν η Λόρα Ντερν, Κρίστεν Στούαρτ, Μισέλ Γουίλιαμς. Η ταινία προβάλλεται στο τμήμα «2 ή 3 πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν».

Little Men

Ο Άιρα Σαξ μάς εντυπωσίασε με την προηγούμενη ταινία του, το Strange Love. Στο Little Men αφηγείται την ιστορία δύο αγοριών, των οποίων η φιλία τους δοκιμάζεται όταν οι γονείς τους μπλέκουν σε καβγά.

Εκδικητής από τη Μήτρα

Μία από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, το Prevenge (όπως είναι ο ξένος τίτλος της ταινίας) έχει ως ηρωίδα μια μητέρα που ξεκινά μία «σταυροφορία» εκδίκησης την οποία επιβάλει το αγέννητο παιδί της!

Άνδρας Ελβετικός Σουγιάς

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες των Καννών, το Swiss Army Man των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ είναι ένα… bromance με ήρωες έναν ναυαγό και ένα πτώμα που πέρδεται. Οι Πολ Ντάνο και Ντάνιελ Ράντκλιφ δεν φοβήθηκαν να ερμηνεύσουν τους κεντρικούς ρόλους σε μία κωμωδία που δίχασε.

Κριστίν

Η πραγματική ιστορία της Κριστίν Τσάμπακ, της τηλεπαρουσιάστριας που αυτοκτόνησε ζωντανά στην αμερικανική τηλεόραση το 1975, γίνεται ταινία με πρωταγωνίστρια την Ρεμπέκα Χολ. Η ταινία του Αντόνιο Κάμπος θα προβληθεί στο τμήμα Αντι/Κατοπτρισμοί μαζί με το ντοκιμαντέρ -για το ίδιο θέμα- «Η Κέιτ παίζει την Κριστίν».

Η Γέννηση Ενός Έθνους

Η ταινία του Νέιτ Πάρκερ συζητήθηκε όταν προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Σάντανς -από όπου απέσπασε το μεγάλο βραβείο- και θεωρήθηκε ότι θα αποτελέσει την απάντηση στα «λευκά Όσκαρ». Η ιστορία ενός σκλάβου και ιεροκήρυκα που διοργανώνει μία εξέγερση που κατέληξε στο αίμα θεωρήθηκε ότι θα φτάσει μέχρι τις φετινές υποψηφιότητες των Όσκαρ, αν και τελικά ένα σκάνδαλο στη ζωή του σκηνοθέτη/σεναριογράφου/πρωταγωνιστή φαίνεται πως μείωσε τις πιθανότητές της.

Το Άγνωστο Κορίτσι

Η νέα ταινία των αδελφών Νταρντέν έχει ως ηρωίδα μια νεαρή γιατρό που αποφασίζει να μην απαντήσει στο κουδούνι που χτυπά στο ιατρείο της. Την επόμενη μέρα, μαθαίνει ότι αυτή που χτυπούσε την πόρτα ήταν πιθανότατα μια νεαρή γυναίκα αγνώστων στοιχείων που βρέθηκε νεκρή. Η Τζένι θα ξεκινήσει μια προσπάθεια να βρει ποια ήταν αυτή η γυναίκα.

Glory

Μετά τo εξαιρετικά ενδιαφέρον «Μάθημα» του 2014 που ήταν υποψήφιο και για βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κριστίνα Γκρόζεβα και ο Πέταρ Βαλτσάνοφ σκηνοθετούν το Glory, βάζοντας έναν εργάτη στους σιδηροδρόμους να βρίσκει εκατομμύρια λέβα στις ράγες του τρένου. Όταν αποφασίζει να επιστρέψει το ποσό, παίρνει ως αντάλλαγμα ένα νέο ρολόι χειρός, το οποίο σύντομα σταματά να δουλεύει. Ο ίδιος θα προσπαθήσει να πάρει πίσω το παλιό του ρολόι και να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του.

Εγώ, ο Κολοκυθάκης

Δεν είναι συνηθισμένο μία animation ταινία να φτάνει στην τριάδα των ταινιών που διεκδικούν το βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το «Εγώ, ο Κολοκυθάκης» του Κλωντ Μπαράς τα κατάφερε. Μετά τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας του, ο Κολοκυθάκης γίνεται φίλος με τον καλόκαρδο αστυνομικό Ρέιμοντ, που συνοδεύει τον Κολοκυθάκη στην καινούργια του ανάδοχη οικογένεια, όπου ήδη υπάρχουν πολλά συνομήλικά του ορφανά παιδιά.

Ο εμποράκος

Ο Ασγκάρ Φαραντί (Ένας χωρισμός) κάνει μία ελεύθερη μεταφορά του θεατρικού του Άρθουρ Μίλερ «Ο θάνατος του Εμποράκου». Η ταινία εκτυλίσσεται στο Ιράν και παρακολουθεί ένα ζευγάρι που αναγκάζεται να μετακομίσει σε νέο διαμέρισμα. Όμως, ένα περιστατικό που έχει σχέση με τη ζωή του προηγούμενου ενοίκου θα αλλάξει και τη δική τους ζωή.

Πλατεία Αμερικής

Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη (Wild Duck), Πλατεία Αμερικής. Στο κέντρο της Αθήνας συναντιούνται ο Μπίλι (ένας σαραντάρης tatto artist), ο Τάρεκ (πρόσφυγας από την Συρία με τη δεκάχρονη κόρη του) και ο Νάκος (ένας άνδρας με ρατσιστική συμπεριφορά). Μια πράξη του Νάκου γίνεται η αφορμή ν’ ανατραπούν τα σχέδια του Τάρεκ, αλλά και η μοίρα του Μπίλλη. Η ταινία συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ.

* Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κομβικό ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια, δοκιμασία στο «Κλ. Βικελίδης» για τον Ολυμπιακό

Σπουδαίο ντέρμπι στην «Opap Arena» ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενείται νωρίτερα από τον Άρη. Έξοδος στη Λαμία για τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024