Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου: Η καλοκαιρινή γιορτή του κινηματογράφου

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου: Η καλοκαιρινή γιορτή του κινηματογράφου

Μαρία Πετροπούλου Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου είναι μια ετήσια καλοκαιρινή γιορτή της έβδομης τέχνης, σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδος. Η κ. Έλλη Σκρέτα, υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του Φεστιβάλ, μιλά στο in.gr για την πρωτοβουλία αυτή και εξηγεί ότι στόχος είναι να «καθιερωθεί η Πάτμος ως σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης […]

Μαρία Πετροπούλου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου είναι μια ετήσια καλοκαιρινή γιορτή της έβδομης τέχνης, σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδος. Η κ. Έλλη Σκρέτα, υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του Φεστιβάλ, μιλά στο in.gr για την πρωτοβουλία αυτή και εξηγεί ότι στόχος είναι να «καθιερωθεί η Πάτμος ως σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης δημιουργών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο».

Πείτε μας λίγα λόγια για το Φεστιβάλ. Πότε ξεκίνησε και με ποια πρωτοβουλία;
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου πραγματοποιείται στο νησί για πέμπτη χρονιά. Διαρκεί επτά ημέρες και περιλαμβάνει κάθε χρόνο μία πληθώρα εκδηλώσεων, κυρίως κινηματογραφικών προβολών ντοκιμαντέρ και ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λάβουν χώρα μία σειρά από σεμινάρια, εργαστήρια και ομιλίες διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών.

Ποιος είναι ο σκοπός του Φεστιβάλ και ποιες οι φιλοδοξίες σας;
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να φέρει σε επαφή Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές, μέσα σε ένα πνεύμα δημιουργικής κινηματογραφικής ανταλλαγής. Παράλληλα, σκοπός είναι να έρθουν, και οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού, σε επαφή με ένα μεγάλο εύρος ταινιών και ανθρώπων του χώρου. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές συνεργάζονται εδώ και πέντε χρόνια, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δείχνουν τη δουλειά τους, δημιουργώντας ένα δυναμικό περιβάλλον και μία ένωση πολιτισμών και ιδεών. Οι φιλοδοξίες του φεστιβάλ είναι κάθε χρόνο να βλέπουμε το θεσμό μας να δυναμώνει και να αναδεικνύει την Πάτμο ως σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης δημιουργών και καλλιτεχνών από όλο το κόσμο. Να χαρίζουμε κάθε χρόνο μία μοναδική καλοκαιρινή γιορτή του κινηματογράφου.

Πόσα άτομα «εμπλέκονται» στην οργάνωση;
Η ομάδα του Φεστιβάλ αποτελείται από 30 άτομα και από ένα πλήθος εθελοντών Ελλήνων, ντόπιων και ξένων, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια των οποίων, το Φεστιβάλ παίρνει ζωή.

Πώς επιλέγονται οι ταινίες που θα προβληθούν;
Οι ταινίες επιλέγονται από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Μπάμπη Τσούτσα και Steve Krikri, αλλά και από άλλα μέλη της ομάδας με μεγάλη προσοχή και ανάμεσα σε ένα μεγάλο πλήθος ταινιών.

Ο κόσμος ανταποκρίνεται; Έρχονται ταξιδιώτες στο Φεστιβάλ;

Το Φεστιβάλ έχει υποδεχθεί μεγάλο πλήθος ατόμων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εξαιρετική συνεργασία μας με τοπικούς φορείς μας δίνει τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε και με άτομα του νησιού και η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον είναι κάθε χρόνο και μεγαλύτερη.

Σε ποιους ρυθμούς κινείται το νησί κατά τη διάρκεια των ημερών του Φεστιβάλ;
Το Φεστιβάλ ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια όλης της μέρας. Τις πρωινές ώρες πραγματοποιούνται τα σεμινάρια και τα εργαστήρια στο Patmos Aktis και με τη δύση του ηλίου ξεκινάνε οι προβολές μας σε ξεχωριστά σημεία του νησιού. Φέτος θα χρησιμοποιήσουμε το σχολείο της Χώρας ως χώρο προβολών στο οποίο θα πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονες προβολές σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

Προσελκύει κόσμο από άλλες χώρες;

Το Φεστιβάλ λόγω του διεθνούς του χαρακτήρα αλλά και το νησί από μόνο του, ελκύει πολύ κόσμο από διάφορα σημεία του πλανήτη. Συγκεντρώνει κόσμο από όλες τις άκρες της γης και τους προσφέρει ένα διεθνές κινηματογραφικό αρχείο, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να δουν ταινίες ελληνικές αλλά και άλλων χωρών, στο πλαίσιο ενός θεσμού ανταλλακτικής δημιουργικής διαδικασίας.

Πιστεύετε ότι υπάρχει ανάγκη για τη χώρα να επεξεργαστεί εκ νέου την τουριστική της ταυτότητα; Να ξεφύγει από το κλασικό «παραλία-ήλιος» και να αναδείξει τις άλλες πλευρές της, ανάμεσα στις οποίες και οι πολιτιστικές; Συμβάλλει το Φεστιβάλ ως προς αυτή την κατεύθυνση;
Το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία σε όσους θέλουν να περάσουν δημιουργικές σινεφίλ βραδιές στο νησί και συμμετέχει ως πολιτιστικό καλοκαιρινό δρώμενο της χώρας ενισχύοντας το ήδη ανεπτυγμένο προφίλ που έχει η Ελλάδα.

Η Πάτμος δεν έχει κινηματογράφο. Είστε πρωτοπόροι στην επαφή του κόσμου με την τέχνη του κινηματογράφου;
Το νησί είχε δύο κινηματογράφους πριν αρκετά χρόνια και ήρθαμε να αναβιώσουμε το θεσμό ο οποίος έλειπε από το νησί με αυτό το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Πώς συμμετέχει κάποιος στο Φεστιβάλ; Ένας νέος καλλιτέχνης;
Στηρίζουμε τους νέους καλλιτέχνες με το διαγωνισμό που διοργανώνεται τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο στήριξης και προώθησης νέων κινηματογραφιστών με τη παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα διεξαχθεί ο Διαγωνισμός Σεναρίου Μικρού Μήκους σε συνεργασία με τον ΟΤΕ ΤV για Έλληνες σεναριογράφους. Οι δημιουργοί των 10 επικρατέστερων σεναρίων θα ταξιδέψουν στην Πάτμο, όπου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις προβολές, τις ομιλίες καθώς και τα εξειδικευμένα σεμινάρια που έχουν σχεδιαστεί για το διαγωνισμό και ο νικητής θα δει το σενάριο του να παίρνει ζωή. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι σημαντικοί εκπρόσωποι του ελληνικού κινηματογράφου, όπως ο σκηνοθέτης Τάσσος Μπουλμέτης και η παραγωγός Αλεξάνδρα Μπούσιου. Η συμμετοχή κάθε χρόνο ξεπερνά της προσδοκίες μας. Μας δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα και ελπίδα για το ταλέντο και την όρεξη των νέων κινηματογραφιστών.

Δίνονται ευκαιρίες σε νέα μυαλά και σε νέους ανθρώπους;

Η ομάδα του Φεστιβάλ αποτελείται κάθε χρόνο από πολλά νεαρά άτομα.

Πότε διεξάγεται το Φεστιβάλ 2015;
Το Φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί 23 με 29 Ιουλίου 2015, κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα μία από τις τελευταίες βδομάδες του Ιουλίου και διαρκεί επτά ημέρες.


Μελλοντικά σχέδια;

Τα μελλοντικά μας σχέδια είναι να γίνουμε μεγαλύτεροι. Να φέρνουμε πάντοτε ένα μεγάλο πλήθος ταινιών, να αναδεικνύουμε τους νέους καλλιτέχνες και να παρουσιάζουμε τη δουλειά καλλιτεχνών από όλο το κόσμο και την Ελλάδα στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού. Τέλος, στόχος μας είναι να γίνουμε ένας θεσμός που θα φέρνει σε επαφή δημιουργούς, καλλιτέχνες και θεατές από όλες τις μεριές του πλανήτη.

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτμου

entertainment.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024