Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαν σήμερα πέθανε ο Ρενέ Γκοσινί ο «πατέρας» του Αστερίξ

Σαν σήμερα πέθανε ο Ρενέ Γκοσινί ο «πατέρας» του Αστερίξ

Επιμέλεια: Μαντώ Σιώμου Σαν σήμερα, 5 Νοεμβρίου του 1977, πέθανε ο γάλλος σεναριογράφος Ρενέ Γκοσινί, που υπέγραψε τον διάσημο ήρωα γαλάτη «Αστερίξ», τον μοναχικό καουμπόι «Λούκυ Λουκ» και τον Μεγάλο Βεζίρη «Ιζνογκούντ», φέρνοντας την επανάσταση στα κόμικς με τις ιδιοφυείς περιπέτειές τους. Ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος δημιουργός είχε δηλώσει ότι, «ήθελε να κάνει τον κόσμο να […]

Επιμέλεια: Μαντώ Σιώμου

Σαν σήμερα, 5 Νοεμβρίου του 1977, πέθανε ο γάλλος σεναριογράφος Ρενέ Γκοσινί, που υπέγραψε τον διάσημο ήρωα γαλάτη «Αστερίξ», τον μοναχικό καουμπόι «Λούκυ Λουκ» και τον Μεγάλο Βεζίρη «Ιζνογκούντ», φέρνοντας την επανάσταση στα κόμικς με τις ιδιοφυείς περιπέτειές τους.

Ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος δημιουργός είχε δηλώσει ότι, «ήθελε να κάνει τον κόσμο να γελάει» και το κατάφερε αξιέπαινα.
Με τον Αστερίξ και τον πιστό του φίλο Οβελίξ, να δέρνουν εκατόνταρχους, τον Λούκι Λουκ να πιάνει πάντα τους Ντάλτον, τον Ιζνογκούντ να προσπαθεί μάταια να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, αλλά και τον χαριτωμένο Μικρό Νικόλα να μας εξιστορεί την καθημερινότητά του, ο Γκοσινί συνεχίζει μέχρι σήμερα να χαρίζει αστείρευτο γέλιο σε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

«Κάποιος που προκαλεί γέλιο μόνο στον εαυτό του είναι είτε ηλίθιος είτε πρωτοπόρος. Κάποιος που προκαλεί γέλιο σε μια ομάδα ανθρώπων είναι ένας κύριος που χαίρεσαι να προσκαλείς. Αλλά εκείνος που έχει την τύχη να προκαλεί γέλιο σε πολλούς ανθρώπους είναι ένας επαγγελματίας», είχε δηλώσει για τη δουλειά του.

O Ρενέ Γκοσινί γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1926 στο Παρίσι, από πολωνική οικογένεια με εβραϊκές καταβολές. Δυο χρόνια μετά τη γέννησή του, η οικογένειά του μετακόμισε στην Αργεντινή, εξαιτίας των εργασιακών υποχρεώσεων του πατέρα του. Από πολύ μικρός ξεκίνησε να ζωγραφίζει και σύντομα διαπιστώθηκε το έμφυτο χιούμορ του, που λέγεται ότι το χρησιμοποιούσε ώστε να αντεπεξέλθει στο ντροπαλό του χαρακτήρα.

Το 1945 ο θάνατος του πατέρα του, ανάγκασε τον Ρενέ να εργαστεί αρχικά ως λογιστής σε εργοστάσιο και έπειτα σαν εικονογράφος σε διαφημιστική εταιρεία. Λίγο αργότερα, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη μετά από πρόταση του θείου του. Άνεργος ή απασχολούμενος σε ευκαιριακές δουλειές, επέλεξε να υπηρετήσει τη θητεία του στο γαλλικό στρατό και το 1947 επέστρεψε στις Η.Π.Α., όπου κατάφερε αρχικά να προσληφθεί σε ένα μικρό στούντιο και κατόπιν να αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στον εκδοτικό οίκο «Kunen».

Την ίδια περίοδο συνδέθηκε με τον Ζόρζ Τρουαφοντέν, που το 1951 τον προσέλαβε ως καλλιτεχνικό διευθυντή στον εκδοτικό οίκο του στο Παρίσι. Εκεί συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Αλμπέρ Ουντερζό. Όμως, η συνδικαλιστική δράση στοίχισε στο Γκοσινί τη δουλειά του, γεγονός που στάθηκε αφορμή για την ίδρυση της δικής του εκδοτικής εταιρείας, της «Edifrance-Edipresse», μαζί με τους Ουντερζό και Μισέλ Σαρλιέ.

Στις 29 Οκτωβρίου του 1959 το πρώτο τεύχος του «Pilote», που εκδίδεται από την κοινοπραξία «Edifrance-Edipresse», παρουσιάζει στη σελίδα 20, τις περιπέτειες του Αστερίξ του Γαλάτη, γνωρίζοντας άμεση επιτυχία, με πωλήσεις άνω των 200.000 τευχών. Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει 36 τόμοι.

Νωρίτερα, το 1955 ο Γκοσινί συνεργάζεται με τον φίλο του, και βέλγο σχεδιαστή Μορίς, στην έκδοση ενός φτωχού και μόνου καουμπόι. Ο Λούκι Λουκ παρουσιάζεται στο περιοδικό «Spirou» (τεύχος 906), με τις περιπέτειες του τιμωρού και της πιστής φοράδας του Ντόλι, να σημειώνουν τεράστια επιτυχία από την πρώτη στιγμή. Μαζί με τον Αστερίξ και τον Τεντέν είναι από τα πιο εμπορικά και διάσημα κόμικ στην Ευρώπη.

Αν και άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Αστερίξ και τον Λούκυ Λουκ, στη φαντασία του Γκοσινί oφείλονται επίσης, πολλές από τις περιπέτειες του τρελού βεζίρη Ιζνογκούντ, με συνδημιουργό τον διάσημο γάλλο σχεδιαστή Ζαν Ταμπαρί, καθώς και του Μικρού Νικόλα σε συνεργασία με τον σκιτσογράφο Ζαν Ζακ Σανπέ. Επίσης, ο Γκοσινί συντέλεσε στην δημιουργία του Βαλεντίν και του Ούμπα-Πα.

Αργότερα, έχοντας ήδη μικροπροβλήματα με την καρδιά του, ο Γκοσινί υποβάλλεται σε τεστ κοπώσεως στις 5 Νοεμβρίου 1977 και πεθαίνει κατά τη διάρκεια του τσεκ-απ από οξύ καρδιακό επεισόδιο. Ήταν μόλις 51 ετών και στο αποκορύφωμα της δημιουργικότητάς του.

Μετά τον θάνατό του άρχισαν σφοδρές δικαστικές διαμάχες για τα δικαιώματα των ηρώων του, με τον παντοτινό του συνεργάτη και φίλο, Αλμπέρ Ουντερζό να κερδίζει πολλές για λογαριασμό του εκλιπόντος. Ο Ουντερζό, μετά το θάνατο του Γκοσινί, ανέλαβε και τη συγγραφή του Αστερίξ.
Τα δικαιώματα του συγγραφέα διαχειρίζεται σήμερα η κόρη του Άννα, πάντα σε συνεργασία με τον σκιτσογράφο.

entertainment.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024