Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση Ζάεφ – Ιβανόφ για δημοψήφισμα

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση Ζάεφ – Ιβανόφ για δημοψήφισμα

«Κόκκινο» χτύπησε το πολιτικό θερμόμετρο στην ΠΓΔΜ με αφορμή τους εορτασμούς της εθνικής εορτής της «Επανάστασης του Ίλιντεν», με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και το επικείμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου

«Κόκκινο» χτύπησε το πολιτικό θερμόμετρο στην ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια των εορτασμών της «Επανάστασης του Ίλιντεν», με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και το επικείμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Η άγρια κόντρα μεταξύ του Ζόραν Ζάεφ και του Γκιόργκι Ιβανόφ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, με τον πρωθυπουργό της χώρας να καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα «για τις μελλοντικές γενεές και το μέλλον της “Μακεδονίας”» χαρακτηρίζοντας «πατριωτική» τη συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς διασφαλίζει, όπως είπε «τη “μακεδονική” ταυτότητα, γλώσσα και εθνικότητα».

Για να πάρει την απάντηση από τον πρόεδρο της δημοκρατίας πως «Η “Μακεδονία” δεν είναι περιουσία κανενός για να παζαρεύει τις αξίες της. Δεν είναι ιδιωτική περιουσία για να πωλείται, δεν είναι ουδέτερη ζώνη για την διεκδικούν. Ανήκει στο λαό που τη δημιούργησε».

Ζάεφ: Στις 30 Σεπτεμβρίου θα νικήσουμε το σκοτάδι, το έγκλημα, την αβεβαιότητα και την απομόνωση

«Βγείτε έξω και κάντε την επιλογή σας, μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει για το αντίθετο», είπε ο κ. Ζάεφ εξαπολύοντας τα βέλη του στην αντιπολίτευση, αλλά και τον πρόεδρο Ιβανόφ.

«Η δημοκρατική επιλογή των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστεί κι η γνώμη τους είναι τελική», επεσήμανε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, μολονότι έχει προτείνει το δημοψήφισμα να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Στη συνέχεια επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «στις 30 Σεπτεμβρίου θα νικήσουμε το σκοτάδι, το έγκλημα, την αβεβαιότητα και την απομόνωση. Ψηφίστε ΝΑΙ για τη σταθερότητα και την ασφάλεια μέσω της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ για μια αναγνωρισμένη ταυτότητα, γλώσσα και πολιτισμό».

Ιβανόφ: Ας διατηρήσουμε την ανεξάρτητη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Σκληρή ήταν η απάντηση του πρόεδρου της ΠΓΔΜ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως τον «παρέκαμψε» όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Οι πολίτες της “Μακεδονίας” υποστηρίζουν την ιδέα της συμμετοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά θέλουν να ενταχθούν σ’ αυτούς τους οργανισμούς με το όνομα της χώρας, με αξιοπρέπεια και τιμή. Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι αρκετά ώριμος και σοφός για να επιλέξει το μέλλον του. Ας διατηρήσουμε την ανεξάρτητη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, δεν υπάρχει τίποτε πολυτιμότερο», είπε και υπογράμμισε ότι «κανένας πολιτικός δεν έχει λαϊκή εντολή να ανταλλάξει την ταυτότητα του “μακεδονικού” λαού».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Ελλάδα είπε ότι είναι ψέμα πως με τη συμφωνία αλλάζει μόνον το όνομα της ΠΓΔΜ. «Αντίθετα, αλλάζει το “μακεδονικό” κράτος και τη συνταγματική του ταυτότητα, υπονομεύει το από 74 ετών δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, διαγράφει το κράτος και τη νομική ταυτότητα, την 27ετή ιστορία της χώρας. Είναι ψέμα ότι εγγυάται την συμμετοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ γιατί χωρίς πραγματικές μεταρρυθμίσεις, μάχη κατά της διαφθοράς και του κομματικού νεποτισμού δεν θα υπάρξει ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση», ολοκλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα της 30η Σεπτεμβρίου είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ με την αποδοχή της Συμφωνίας μεταξύ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;»

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024