Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
PIF: «Στρεβλός» ο ελληνικός τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων

PIF: «Στρεβλός» ο ελληνικός τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων

Είκοσι τρεις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ζητούν ο τρόπος καθορισμού των τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα

«Στρεβλό» χαρακτηρίζει το PhRMA Innovation Forum (PIF), που εκπροσωπεί 23 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, το ελληνικό σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων ζητώντας αλλαγές.

Η τιμολόγηση των φαρμάκων υπό προστασία (on patent) στην Ελλάδα διαμορφώνεται από την τιμή του εν λόγω φαρμάκου στην Ευρώπη, πρακτική που ακολουθείται ευρέως από την πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η τιμή ενός φαρμάκου υπό προστασία είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη με βάση τις Διατάξεις Τιμολόγησης.

Διεθνώς, μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας τους τα πρωτότυπα φάρμακα υπόκεινται σε σημαντική μείωση τιμών και εκτεταμένο ανταγωνισμό από γενόσημα σκευάσματα με τιμές έως και 90% χαμηλότερες από αυτές του προϊόντος αναφοράς (off-patent). Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η εξοικονόμηση και απελευθέρωση πόρων με σκοπό τη χρηματοδότηση νέων καινοτόμων φαρμάκων.

Σύμφωνα με το PIF, «στην Ελλάδα η παραπάνω αρχή παραβιάζεται διαχρονικά, με αποτέλεσμα τα on-patent προϊόντα να είναι κοντά στη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, τα off patent κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης ενώ τα γενόσημά τους να τιμολογούνται έως και 39% πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης σύμφωνα με ανάλυση της IQVIA. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά στρεβλών ρυθμίσεων προστασίας τιμών που ισχύουν μέχρι και σήμερα (όπως πχ η προστασία ανώτατης μείωσης 10% για τα γενόσημα, ανατιμολόγηση με 1 ή 2 χώρες κοκ) γεγονός που συμπαρασύρει και τις τιμές αποζημίωσης σε υψηλότερα επίπεδα. Κατά συνέπεια ο περιορισμένος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται περισσότερο, η φαρμακοβιομηχανία καλείται να καταβάλει υπέρογκα ποσά σε clawback ενώ η συμμετοχή των ασθενών αυξάνεται».

Τα μέλη του φόρουμ αναγνωρίζουν ότι στη διαδικασία τιμολόγησης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ανάγκες όπως επίσης και το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα οδηγήσει σε αυξημένη διείσδυση των παλιών και οικονομικών φαρμάκων, αλλά θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να διορθώνονται και λάθη του παρελθόντος ή στρεβλώσεις από διακυμάνσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Με αφορμή την οριστικοποίηση του δελτίου ανατιμολόγησης φαρμάκων του Μαΐου το PIF ζητά από το υπουργείο Υγείας να ξεφύγει από λογικές επιλεκτικών προσταστιών «οι οποίες έχουν οδηγήσει σε συσσωρευμένες στρεβλώσεις και να μπούμε στη λογική των κινήτρων τα οποία θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή φορολογικών κινήτρων, πρόσβασης σε χρηματοδότηση κ.ο.κ.» και προσθέτει ότι «το όποιο δημοσιονομικό όφελος είχε να προσφέρει η Τιμολόγηση το έδωσε. Πλέον καταλήγει να είναι μια χρονοβόρα/κοστοβόρα διαδικασία η οποία έχει ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος ενώ καταγεγραμμένα δημιουργεί θέματα βιωσιμότητας και επάρκειας προϊόντων».

Προτείνει λοιπόν ανατιμολόγηση μια φορά τον χρόνο, τιμολόγηση/ανατιμολόγηση σε καλάθι χωρών της Ευρωζώνης, οι τιμές των On-patent/Off patent φαρμάκων να προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρωζώνης και στα γενόσημα το 65% να είναι χωρίς προστασία τιμής.

«Η φαρμακευτική δαπάνη προσδιορίζεται από το γινόμενο της ποσότητας (πολλαπλασιαστής) επί της τιμής (πολλαπλασιαστέος). Ήρθε ο καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο εξορθολογισμός της δαπάνης δεν περνάει πλέον από τον πολλαπλασιαστέο αλλά από τον πολλαπλασιαστή», καταλήγει η ανακοίνωση του PIF.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024