Εικόνες χάους επικράτησαν για πολλοστή φορά στη Συρία μετά την τεράστια έκρηξη, έξω από το Χαλέπι, όταν πριν από μερικές ημέρες βομβιστής αυτοκτονίας έριξε φορτηγό πάνω σε κονβόι λεωφορείων που μετέφεραν αμάχους από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια.

Πάνω από 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 68 παιδιά. Μάρτυρας της τραγωδίας ένας σύρος φωτογράφος και ακτιβιστής που βρέθηκε στο σημείο της πολύνεκρης επίθεσης. Αισθανόμενος τον πόνο να τον κυριεύει, δεν άντεξε το αποκρουστικό θέαμα και με μια κάμερα στο χέρι κάθισε στο έδαφος.

Δίπλα του παιδιά νεκρά. Η αλήθεια του Αμπντ Αλκαντέρ Χαμπάκ κάνει τον γύρο του κόσμου και συγκλονίζει. «Την ώρα της επίθεσης βρισκόμουν δίπλα σε ένα αυτοκίνητο μοιράζοντας φαγητό σε παιδιά», δηλώνει ο φωτογράφος και ακτιβιστής στο Channel 4.

Η φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται η απόγνωσή του και τα δάκρυά του, έχει κοινοποιηθεί τα τελευταία 24ωρα από χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανά τον κόσμο.

«Στεκόμουν μερικά, μόνο, μέτρα μακριά από το σημείο της επίθεσης. Η κάμερά μου έπεσε στο έδαφος. Μου έφυγε από τα χέρια όταν με παρέσυρε προς τα πίσω η έκρηξη» είναι οι φράσεις του Αμπντ Αλκαντέρ Χαμπάκ μετά την τραγωδία.

Ενώ κατέγραφε με την κάμερά του το τραγικό σκηνικό, συνειδητοποίησε πως ένα μικρό αγόρι χρειαζόταν βοήθεια. Απομάκρυνε το παιδί από τον κίνδυνο κρατώντας με το ένα χέρι εκείνο και με το άλλο την κάμερα.

«Κοιτάζοντας το μικρό αγόρι, μπορούσα να καταλάβω ότι ανέπνεε, οπότε τον σήκωσα και άρχισα να τρέχω προς ένα ασθενοφόρο. Κατάφερα να τον βάλω στο ασθενοφόρο για να διακομιστεί σε νοσοκομείο», εξηγεί ο Αμπντ Αλκαντέρ Χαμπάκ διηγούμενος μια ιστορία δράματος. Γνώρισε από κοντά τη φρίκη του πολέμου, την οποία γνωρίζουν καθημερινά Σύροι που ζουν υπό τον εφιάλτη του θανάτου.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ