Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συσκευή καταγραφής και ερμηνείας ονείρων, σχεδιάζουν Αμερικανοί ερευνητές

Συσκευή καταγραφής και ερμηνείας ονείρων, σχεδιάζουν Αμερικανοί ερευνητές

Λονδίνο: Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα καινοτόμο σύστημα που θα καταστήσει εφικτή την ηλεκτρονική καταγραφή και στη συνέχεια την ερμηνεία των ονείρων.

Λονδίνο: Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα καινοτόμο σύστημα που θα καταστήσει εφικτή την ηλεκτρονική καταγραφή και στη συνέχεια την ερμηνεία των ονείρων.

Η συσκευή ήδη επιτρέπει σε ανθρώπους να κατευθύνουν με το νου έναν κέρσορα και να αλλάζουν εικόνες την δύναμη της σκέψης σε μια οθόνη υπολογιστή.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ Μόραν Σερφ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που παρουσίασαν τη σχετική επιστημονική εργασία στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC καθώς και το New Scientist, ισχυρίζονται ότι άρχισαν ήδη να αναπτύσσουν ένα σύστημα που μελλοντικά θα είναι ικανό να καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα ανωτέρου επιπέδου, όπως είναι τα όνειρα και οι αφηρημένες σκέψεις.

«Θέλουμε να διαβάσουμε τα όνειρα των ανθρώπων», δήλωσε ο Δρ Σερφ, με στόχο, όπως είπε, να επεκτείνουν με ουσιαστικό τρόπο την επιστημονική κατανόηση του πώς και γιατί οι άνθρωποι ονειρεύονται.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες θέλουν, μέσα από την ηλεκτρονική απεικόνιση του εγκεφάλου, να βοηθήσουν τους ψυχολόγους να επιβεβαιώνουν αυτά που τους αναφέρουν οι ασθενείς τους σχετικά με τα όνειρά τους.

Ο Δρ Σερφ έχει ανακαλύψει ότι συγκεκριμένοι νευρώνες σχετίζονται με συγκεκριμένα αντικείμενα ή έννοιες. Για παράδειγμα, όπως είπε, βρήκε ότι όταν ένας εθελοντής σκεφτόταν την Μέριλιν Μονρόε, ένας συγκεκριμένος νευρώνας (και μόνο αυτός) ενεργοποιείτο.

Δείχνοντας σε εθελοντές μια σειρά από εικόνες, οι ερευνητές μπόρεσαν να συσχετίσουν διάφορους νευρώνες με μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων και εννοιών. Έτσι, βλέποντας στο «σκάνερ» που ήταν συνδεδεμένο στον εγκέφαλο, ποιο εγκεφαλικό κύτταρο «άναβε», οι επιστήμονες μπορούσαν να «διαβάζουν» το μυαλό των ανθρώπων.

Από την άλλη, οι εθελοντές, οι οποίοι έπασχαν από επιληψία και δέχτηκαν να εμφυτευτούν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους, μετά από εξάσκηση έμαθαν να ελέγχουν με τη σκέψη τους ποια εικόνα θα εμφανιζόταν στην οθόνη του υπολογιστή, ανάλογα με ποιο νευρώνα τους είχαν ενεργοποιήσει.

Ο Δρ Σερφ παραδέχεται ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να δημιουργηθεί μια συσκευή που θα «διαβάζει» τα όνειρα με αξιοπιστία, αλλά τη θεωρεί απολύτως εφικτή πλέον.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να παρακολουθήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα εθελοντών, ώστε σιγά-σιγά να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων που θα συσχετίζει συγκεκριμένους νευρώνες με συγκεκριμένες εικόνες και έννοιες που εμφανίζονται στα όνειρα πια -και όχι μόνο στη σκέψη.

Φυσικά, σύμφωνα με άλλους ειδικούς, θα είναι στην πράξη πολύ δύσκολο να μπορέσει κάποτε μια τέτοια συσκευή να «διαβάσει» το σύνολο της πολύπλοκης εμπειρίας του ονείρου -πολύ περισσότερο να την ερμηνεύσει.

Ένα εμπόδιο είναι ότι για να γίνει σωστά η έρευνα, θα πρέπει πρώτα να φυτευτούν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο των εθελοντών. Όμως ο Δρ Σερφ πιστεύει ότι η τεχνολογία των αισθητήρων προοδεύει και ότι σύντομα δεν θα χρειάζεται τέτοια χειρουργική επέμβαση για να καταγραφεί η ονειρική εγκεφαλική δραστηριότητα.

Από την άλλη, ο καθηγητής Νευροεπισττημών Δρ Κόλιν Μπλέικμορ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εμφανίστηκε επιφυλακτικός και δήλωσε ότι αποτελεί υπερβολική φιλοδοξία να μιλάει κανείς από τώρα για συσκευές που θα διαβάζουν όνειρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

health.in.gr

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024