Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ε.Ε. ιδρύει νέα υπηρεσία για την τεχνητή νοημοσύνη

Η Ε.Ε. ιδρύει νέα υπηρεσία για την τεχνητή νοημοσύνη

Ένας από τους στόχους της νέα υπηρεσίας είναι η τήρηση της ενωσιακής νομοθεσίας, που θεωρείται πρωτοπόρα

Τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας που στοχεύει στην επιτήρηση της εφαρμογής της Ενωσιακής νομοθεσίας, αναφορικά με την Τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

140 ειδικοί θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία, που μεταξύ άλλων θα διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για το ΑΙ

Η νεοσύστατη υπηρεσία θα  έχει έδρα τις Βρυξέλλες και θα απασχολεί περισσότερους από 140 ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας, δικηγόρους, ειδικούς σε θέματα πολιτικής, οικονομολόγους και διοικητικούς βοηθούς. Αναμένεται, επίσης, να ξεκινήσει τη λειτουργία της στα μέσα του Ιουνίου. Το δε ρυθμιστικό πλαίσιο για το AI θεωρείται εξαιρετικά πρωτοποριακό, αφού καμία άλλη Ήπειρος (ή ένωση κρατών) δεν έχει προχωρήσει σε κάτι αντίστοιχο.

Διθυραμβικά σχόλια από τους επιτρόπους

«Η νέα υπηρεσία και οι 140 ταλαντούχες γυναίκες και άνδρες, θα επιτηρούν καθημερινά την νομοθεσία της Ένωσης για την Τεχνητή νοημοσύνη» έγραψε στο Χ ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν. «Φτιάχνουμε ένα οικοσύστημα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους πολίτες – ένα Ευρωπαϊκό ΑΙ οικοσύστημα, καινοτόμο, ανταγωνιστικό και ευθυγραμμισμένο με τους κανόνες και τις αξίες της Ε.Ε.», πρόσθεσε ο επίτροπος.


Σε άλλη του ανάρτηση, μάλιστα, ο Τιερί Μπρετόν σχολίασε σκωπτικά πως μόνο η Ευρώπη έχει λάβει τέτοιου είδους νομοθετική πρωτοβουλία.


Από την πλευρά της, η εκτελεστική αντιπρόεδρος για την ετοιμότητα της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, ανέφερε ότι «Το γραφείο, που παρουσιάστηκε σήμερα, θα μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε τη συνεκτική εφαρμογή της (νομοθετικής) πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Από κοινού με τους προγραμματιστές και μια το επιστημονικό προσωπικό, το γραφείο θα αξιολογήσει και θα δοκιμάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να διασφαλιστεί ότι μας εξυπηρετεί ως ανθρώπους και ότι υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές μας αξίες».

Ο σκοπός, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της επιτροπής

Αναφορικά με το σκοπό που θα επιτελέσει το συγκεκριμένο γραφείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Η υπηρεσία έχει ως στόχο να καταστήσει δυνατή τη μελλοντική ανάπτυξη, εφαρμογή και χρήση της ΤΝ κατά τρόπο που να προωθεί τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη και την καινοτομία, μετριάζοντας παράλληλα τους κινδύνους.

Θα διασφαλίσει τη συνεκτική εφαρμογή της πράξης για την ΤΝ. Αυτό θα επιτευχθεί με την υποστήριξη των φορέων διακυβέρνησης στα κράτη μέλη. Η Υπηρεσία ΤΝ θα επιβάλει επίσης άμεσα τους κανόνες για τα μοντέλα ΤΝ γενικού σκοπού.

Η υπηρεσία θα αναβαθμίσει τη θέση της ΕΕ στα διεθνή fora για το ΑΙ

Η υπηρεσία ΤΝ θα εργαστεί, επίσης, για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της αξιόπιστης ΤΝ και θα θέσει την ΕΕ ως ηγέτη στις διεθνείς συζητήσεις.

Για να διασφαλιστεί η τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων, η Υπηρεσία ΤΝ θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και την ευρύτερη κοινότητα εμπειρογνωμόνων μέσω ειδικών φόρουμ και ομάδων εμπειρογνωμόνων. Σε επίπεδο ΕΕ, η Υπηρεσία ΤΝ θα συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024